Stan Patitu

În răspuns la Gogu.
domnule Gogu,
fără supărare, habar n-aveți de subiect! Iar dacă faceți politică, bravo dvs! Pe mine nu mă aveți la bord.
ce treabă are cutremurul din 1977 cu manipularea politică a încălzirii globale? Vorbiți serios sau glumiți sinistru?
nu cunoașteți Australia, se vede din ce spuneți tot de la știri. Da arde în fiecare an. Face parte din peisajul local, atît climateric cît și geografic. 50* au fost de mileni în centrul Australiei, nici mai mult și nici mai puțin, dar partea de sud înregistrează scăderi de temperatură, față de emisfera nordică unde se înregistrează creșteri de temperatură. Deocamdată există un echilibru. Creșteri de temperatură și scăderi de temperatură au existat de milioane și milioane de ani. Au loc ciclic. Oameni de știință consacrați cunosc fenomenele și au măsurat cu precizie prin eșantioane luate în multe puncte pe glob. Creșterea temeraturii este de numai 0,01* la 100 de ani. După creștere urmează o scădere. Graficul prezintă o sinusoidă, ca majoritatea fenomenelor naturale, datorate deplasării în spațiu a sistemului solar, deci și a pămîntului. Probabil cunoașteți fenomenul anotimpurilor, și cauza formării lor?! Probabil ați auzit de înclinația axului de rotație al pămîntului și oscilația acestei înclinații?! Restul povești de adormit copiii seara la culcare.
în legătură cu cutremurul din 1977, pot să vă dau o veste proastă. Se apropie următorul. Și în cazul acesta e vorba tot de o ciclicitate datorată fenomenelor naturale care conduc și la activitatea geologică a pămîntului. Și în cazul comportamentului seismic al pămîntului, avem de-a face cu cicluri legate desigur de ciclurile naturale datorate călătoriei sistemului solar prin univers și a forțelor de atracție. Nu degeaba luna produce fluxuri și refluxuri marine, ca să vă dau un exemplu mult mai cunoscut.
am studiat mecanică și structuri cu unul din cei mai mari profesori de rezistență și structuri speciale, nu numai din România, dar considerat și din lume, apreciat foarte mult de japonezi, pe care-i vizita frecvent și le dădea consultanță. Așa am aflat că există o istorie a cutremurelor și că seismologia nu e politică și nici manipulare, ci e o știință exactă, care mai are și o istorie. La noi perioada ciclicității seismice este în medie de cca 38-44 de ani interval. Deci luați media mediilor de cca 42 de ani. În ce an ne aflăm de la cel din 1977? Mie mi se face părul măciucă, mai ales cînd mă gîndesc cît de prost s-a construit după 90, atît dpdv structural, cît și dpdv al rezistenței la foc, sau alte norme care nu se mai respectă deloc în România. Există tabele cu astfel de înregistrări. Înainte de cel major au loc o serie de cutremure mai mici în zonă. După calculele mele e pe vine, cum se spune, și nu pot să spun nimic mai mult decît apără-i Doamne pe români, mai ales că nu s-au făcut nici consolidări la cele afectate în 1977 și nici n-au fost demolate, cele care nu mai pot fii nici consolidate. Bucureștiul va fii în mare tragedie.
Tramp este transcrierea fonetică în română a numelui englez Trump. Nimic mai mult. Dacă dvs doriți să faceți speculații, e treaba dvs. Nu mă privește deloc. Practic transcrierea fonetică în română din engleză de cîteva decenii bune. Aveți ceva împotrivă dacă eu scriu Uașintăn în loc de Washington? E treaba dvs. De ce spunem Londra și nu spunem Landăn? Întreb și eu așa într-o doară. Sau de ce englezii spun Biucărest în loc de București? Îi corectăm și pe ei? Nici noi nu spunem Trump ci spunem Tramp.
e ușor să critici sau să glumești, dar e mai greu să aduci argumente științifice, mai ales cînd nu prea ai cu cine să stai de vorbă pe subiect. Mai e nevoie și de limbaj științific, care nu e la îndemîna oricui. În rest așa cum am spus sînteți liber să credeți ce doriți și să propagați orice manipulare politică. Libertatea cuvîntului, dar asta nu înseamnă că ce spuneți e și susținut științific. Mai studiați fenomenul, dar vedeți ce spun oamenii de știință consacrați din domeniu, că încălzirea globală e o mare minciună. N-are decît scopul de a creștere a prețului la carburanți și de a golii buzunarele oamenilor de bani creînd o problemă falsă și acuzînd că din cauza noastră și a activității umane se încălzește clima.
altfel apreciez intervenția dvs, pentru că observ că vă preocupă astfel de subiecte științifice. Comentariul meu se adresa manipulării la adresa tinerilor din Australia, din cauza căreia percepția despre tinerii australieni e deformată.
îmi cer iertare față de bucureșteni pentru vestea proastă a unui cutremur major care se apropie, iar ei nu sînt pregătiți! Nu am cum să-i ajut, pentru că nu-mi permite manipularea politică din România. Toți românii plecați sînt desconsiderați în țară, pentru că li se insuflă românilor rămași acasă să nu-i mai considere români pe cei plecați. Divide et impera funcționează mai departe.

Nota redacției Ion Coja
În răspuns la Stan Patitu.
Text interesant, mai puțin încheierea: „Toți românii plecați sunt desconsiderați în țară, pentru că li se insuflă românilor rămași acasă să nu-i mai considere români pe cei plecați.” Este, din fericire, singura prostie pe care o debitează Stan Pățitu de când ne cunoaștem.