Multa lume se intreaba cum de s-a nascut in mintea unor iredentisti notorii din Ardeal o unitate teritorial-administrativa cu denumirea „Tinutul Secuiesc”, ceva care,practic, nu a existat niciodata. Cum nu a existat niciodata, administrativ,  Tara Barsei! Ei bine, iata un scurt „preludiu” extras din subteranele ideologiei staliniste, aflata in perioada interbelica, in plina expansiune, materializata abia in 1948 prin Regiunea Autonoma Maghiara,instituita la indicatia expresa a lui Stalin!

Socotit moment de rascruce pentru comunisti, Congresul al V-lea al PCR s-a desfasurat la Moscova, pentru ca in Romania nu putea exista legal ca partid, avand in vedere ideologia sa fatis antinationala. Atunci s-a nascut pentru prima data teza stalinista conform careia: „Romania este un stat imperialist” si ca atare, nationalitatile conlocuitoare au dreptul la autonomie si autodeterminare „pana la despartire” (evident, trimiterile erau cu adresa directa la provinciile romanesti Transilvania, Basarabia, Tinutul Hertei si Bucovinei si Dobrogea).

Pentru presa de atunci nu era nimic surprinzator in aceasta Rezolutie, adoptata in 1930 de Congresul al V-lea al comunistilor romani, deoarece marea majoritate a membrilor sai, atatia cati erau, dar mai ales a conducerii sale, era formata din alogeni. Amanunte interesante oferea, sistematizat ,cunoscutul ziar „Universul”. Astfel:

– Intre participantii cu rang de delegati la Congresul al V-lea al PCR nu erau decat vreo doi-trei romani, restul fiind de alte nationalitati, in special evrei, unguri, bulgari;

– Rezolutia s-a adoptat sub presiunea exercitata de Internationala C omunista (care in 1917 adoptase un Document asemanator), urmarind dezmembrarea statelor europene, in vederea deschiderii drumului spre Europa a „Revolutiei comuniste mondiale”.

– La momentul adoptarii acestei Rezolutii antiromanesti, secretar al Internationalei Comuniste era Bella Kuhn, fostul lider al bolsevicilor unguri, fost sef al primului Guvern prosovietic ungar, dupa proclamarea faimoasei„Republici a Sfaturilor”,

– Pentru prima oara, dincolo de hotarele URSS, s-a infiintat, la Budapesta, un stat bolsevic, condus de un guvern care instaurase oficial „dictatura proletariatului”.Spre gloria ei Armata romana a inabusit aceasta tentativa,amanand cu un sfert de secol prezenta ideologiei comuniste in Estul Europei.Din fericire pentru Europa, viata „Republicii Sfaturilor” de la Budapesta, condusa de Bella Kuhn, secondat de vice-comisarul insarcinat cu revolutia culturala a maghiarilor, filosoful extremist Georg Lukacs, fost de scurta durata.

Intrand in Razboi, alaturi de Tarile Antantei, si raspunzand numeroaselor provocari ale comunistilor unguri, la adresa suveranitatii si independentei tarii, Ostirea Romana a aparat Ardealul, intrat in razboi si ocupand o mare parte a Ungariei, inclusiv Budapesta. Astfel, s-a pus capat, in 1919, existentei statului bolsevic in Ungaria. Intreaga Europa a salutat atunci actul de curaj si responsabilitate al Regelui Ferdinand si al Guvernului de la Bucuresti, care au stavilit pentru un sfert de veac raspandirea comunismului in Europa!

Daca la vremea respectiva, mai ales I.V.Stalin n-a putut ierta Romaniei interventia sa, care a insemnat lichidarea primei puteri comuniste, instaurate intr-un stat aflat dincolo de granitele URSS, pentru romani este de inteles. Dar ni se pare o atitudine impotriva realitatilor politice europene sa continui demersurile de sorginte stalinista, de „autonomie si autodeterminare, inclusiv teritoriala”! ,de reanfiintare a Regiunii Autonome Maghiare,instituita din porunca Dictatorului de la Kremlin!

Cu atat mai mult cand ele sunt sustinute de o persoana politica ata de controversata,informator dovedit, cum este fostul episcop Tokes Laszlo, aflat acum in postura de vicepres. al Parlamentului european. Sa nu fi aflat consilierii Presedintelui Basescu (vreo doi chiar cu pretentii de mari istorici) ca Rezolutia Congresului al V-lea al PCR a fost, este si va fi ridicola si caduca, chiar si imbalsamata in poleiala portocalie de Tinut Secuiesc?Sau ca impartirea tarii pe judete apartine Romaniei Mari si nu lui Ceausescu,care in 1968 doar a revenit la vechea forma administrativa!!!

D.D.Rujan