CD
1.197 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
CRIZA FINANCIARĂ A SUA VA PROVOCA O CRIZĂ FINANCIARĂ GLOBALĂ
De CD
O posibilă incapacitate de plată a SUA, care ar putea avea loc încă din iunie, ceea ce ar fi o premieră în istoria țării, va afecta grav sistemul financiar și creditar al SUA, deja distrus, ajuns între timp la limită, va împinge mai mulți investitori internaționali să treacă la activele altor țări, au spus experții.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni, 01/05/2023 Congresului că SUA ar putea să nu plătească datoria federală la 1 iunie, dacă legiuitorii nu ridică sau suspendă limita de împrumut a națiunii, ceea ce ar putea deveni o criză financiară globală.
Într-o scrisoare adresată liderilor Camerei și Senatului, Yellen le-a cerut liderilor Congresului „să protejeze deplina credință in creditul SUA, acționând cât mai curând posibil” pentru a aborda limita de 31,4 trilioane de dolari a autorității legale de împrumut, se arată în raport.
Deci totul se bazeaza pe “increderea si fidelitatea” unora fată de cei ce nu o merita nici pe una sau pe alta.
Experții financiari au spus că un default al SUA ar fi un „act foarte iresponsabil” din partea celei mai mari economii din lume pentru impactul previzibil al acesteia asupra stabilității financiare globale.
Dimensiunea deficitului SUA a atins deja limita superioară la începutul acestui an, iar aversiunea la risc a investitorilor este în creștere, după cum arată prețurile mai mari la așa-numitele active refugiu.
De exemplu, în aprilie, prețul aurului aproape a atins un nivel record, iar prețul aurului din China a fluctuat în jurul valorii de 440 de yuani (63,66 USD) pe gram.
Deși nu este clar când sau cum poate avea loc o neplată a datoriei, acesta servește ca un reamintire a riscurilor acumulate ale sistemului financiar american ca rezultat al politicii monetare imprudente si disperate a SUA.
Acesta va stimula internaționalizarea yuanului ca o monedă mai fiabilă și mai de încredere în decontarea investitorilor internaționali, au spus experții.
Odată cu tendința de creștere a „dezdolarizării” în lume, multe țări se acoperă împotriva riscului unei posibile nerambursări ale SUA prin mecanisme transfrontaliere de decontare a plăților și diversificarea activelor lor de rezervă, yuanul iesind în evidență ca o alternativă mai fiabilă.
Economiile majore, inclusiv China, au luat măsuri pentru a-și reduce deținerile de obligațiuni de trezorerie americane, în timp ce altele folosesc o diversitate de valute în reglementările comerciale.
China continentală deținea aproximativ 859,4 miliarde de dolari în datorii guvernamentale americane în ianuarie, în scădere cu 7,7 miliarde de dolari față de decembrie, a șasea lună consecutivă de reduceri.
Alte țări precum Brazilia au acordat mai multă pondere yuanului în decontarea comercială pentru a reduce riscurile crescânde legate de dolarul american.
În cazul în care guvernul SUA nu își achită datoria, creditul națiunii se va confrunta cu o lovitură grea, iar investitorii vor renunța la investirea in datoria SUA, ceea ce va intensifica presiunea asupra sistemului financiar al țării, au spus experții.
În acest context, este probabil ca Congresul SUA să aprobe o limită mai mare a datoriei, permițând guvernului să se împrumute mai mult pentru a-și plăti facturile”, asa cum sa mai procedat si pana acum, insa semnalul de ultima alarma a fost tras déjà si multe economii ai gasit déjà mijloacele de a se proteja caderii.
Dar când hegemonia dolarului american începe să se prăbușească si există alternative pe fondul trecerii economiilor în curs de dezvoltare către alte valute pentru decontare, pentru a evita riscurile politicii monetare nesăbuite a SUA, SUA ar putea găsi și mai greu clienti fideli să-și vândă obligațiunile de trezorerie.
Deci cand va incepe cursa sangeroasa a economiilor globale sa scape de dolari?
La 1 iunie, sau cand, incă orbite si fidele, unele economii vor realiza ca fidelitatea nu plăteste/merită?
La fel ca si indivizii si statele/economiile au momentele lor de reflexie …
EXTINDEREA LEGII ANTI-SPION A CHINEI
De Jeff Pao – 3 mai 2023
Înaltul diplomat al Statelor Unite în China a cerut Beijingului să clarifice Legea contraspionajului recent modificată, despre care spune că ar putea face ilegale unele îndatoriri obișnuite ale oamenilor de afaceri, academicienilor și jurnaliștilor americani din țară.
Pe 26 aprilie, Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului (NPC) a adoptat un amendament pentru a consolida legea anti-spion a Chinei.
Legea modificată va intra în vigoare de la 1 iulie.
Definiția infractorilor va fi extinsă de la persoanele care „se alătură sau acceptă sarcini de la” o organizație de spionaj la cei care „se refugiază în aceasta”.
Legea va fi, de asemenea, extinsă de la „secrete de stat și informații” la „alte documente, date, materiale și articole legate de securitatea și interesele naționale”.
„Aceasta este o lege care ar putea face ilegale în China genul de activități banale pe care ar trebui să le facă afacerile”, a declarat marți ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, în timpul unui webinar organizat de The Stimson Center, un think tank din Washington. „Trebuie să știm mai multe despre asta, așa că punem întrebări aici, la Beijing.”
Burns a spus că firmele americane trebuie să fie diligente înainte de a putea accepta acorduri majore de investiții, în timp ce trebuie să aibă, de asemenea, acces deplin la datele economice pentru a face previziuni.
„Legea ar putea pune în pericol cercetarea academică. Profesorii și jurnaliștii ar putea fi prinși de asta. Dar ceea ce știm până acum nu este pozitiv”, a spus el.
În martie, cinci angajați chinezi ai Mintz Group, o firmă de due diligence din SUA, au fost arestați la Beijing.
Bain & Company, o companie de consultanță în management cu sediul în Boston, a declarat săptămâna trecută că poliția chineză i-a interogat personalul din Shanghai și a confiscat câteva computere și smartphone-uri în timpul unei operațiuni de acum trei săptămâni.
„Suntem foarte îngrijorați de acest lucru. Ne-am făcut cunoscute preocupările”, a spus Burns. „Credem că afacerile americane de aici ar trebui să nu fie intimidate din partea guvernului. Și statul de drept ar trebui să prevaleze.” Afacerile nu ar trebui să fie vizate doar din cauza „diferențelor politice și diferențelor competitive în relația SUA-China”. El a spus că SUA speră că oamenii de afaceri, jurnaliştii şi academicienii americani se pot simţi în siguranţă atunci când îşi îndeplinesc sarcinile în China.
„Companiile din toate țările sunt binevenite să aibă cooperare economică și comercială în China”, a declarat vineri trecută Mao Ning, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe. „Ne angajăm să promovăm un mediu de afaceri orientat spre piață, bazat pe lege și de clasă mondială. China este o țară bazată pe lege. Toate companiile din China trebuie să funcționeze în conformitate cu legea.”
Mao a mai spus că nu poate comenta cazul Bain din cauza lipsei de informații.
Wall Street Journal a raportat duminică că autoritățile chineze au restricționat sau întrerupt în ultimele luni accesul în străinătate la diferite baze de date care implică informații despre înregistrarea corporațiilor, brevete, documente de achiziție, reviste academice și anuare statistice oficiale.
Camera de Comerț a SUA a declarat într-o declarație din 28 aprilie că modificarea legii anti-spion a Chinei este „o chestiune de îngrijorare serioasă pentru comunitatea investitorilor și probabil că este la fel de bine pentru partenerii lor de afaceri locali din China”.
Acesta a spus că investițiile străine nu se vor simți binevenite într-un mediu în care riscul nu poate fi evaluat corespunzător și incertitudinile juridice sunt în creștere.
„Monitorizam îndeaproape controlul oficial sporit al serviciilor profesionale americane și al firmelor de due diligence din China”, se arată în comunicat. „Serviciile oferite de aceste firme sunt fundamentale pentru a stabili încrederea investitorilor pe orice piață, inclusiv în China.”
Rapoartele mass-media au spus luna trecută că Biden va semna în curând un ordin executiv care va restricționa companiilor americane și fondurilor de capital privat și de capital de risc să investească în proiecte și firme din microcipuri, inteligență artificială, calcul cuantic, biotehnologie și energie curată din China.
Sursa: https://asiatimes.com/2023/05/us-envoy-worries-about-china-anti-spy-law-overreach
Traducerea: CD