CD
1.197 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
CRIZA FINANCIARĂ A SUA VA PROVOCA O CRIZĂ FINANCIARĂ GLOBALĂ
De CD

O posibilă incapacitate de plată a SUA, care ar putea avea loc încă din iunie, ceea ce ar fi o premieră în istoria țării, va afecta grav sistemul financiar și creditar al SUA, deja distrus, ajuns între timp la limită, va împinge mai mulți investitori internaționali să treacă la activele altor țări, au spus experții.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni, 01/05/2023 Congresului că SUA ar putea să nu plătească datoria federală la 1 iunie, dacă legiuitorii nu ridică sau suspendă limita de împrumut a națiunii, ceea ce ar putea deveni o criză financiară globală.

Într-o scrisoare adresată liderilor Camerei și Senatului, Yellen le-a cerut liderilor Congresului „să protejeze deplina credință in creditul SUA, acționând cât mai curând posibil” pentru a aborda limita de 31,4 trilioane de dolari a autorității legale de împrumut, se arată în raport.
Deci totul se bazeaza pe “increderea si fidelitatea” unora fată de cei ce nu o merita nici pe una sau pe alta.

Experții financiari au spus că un default al SUA ar fi un „act foarte iresponsabil” din partea celei mai mari economii din lume pentru impactul previzibil al acesteia asupra stabilității financiare globale.

Dimensiunea deficitului SUA a atins deja limita superioară la începutul acestui an, iar aversiunea la risc a investitorilor este în creștere, după cum arată prețurile mai mari la așa-numitele active refugiu.

De exemplu, în aprilie, prețul aurului aproape a atins un nivel record, iar prețul aurului din China a fluctuat în jurul valorii de 440 de yuani (63,66 USD) pe gram.

Deși nu este clar când sau cum poate avea loc o neplată a datoriei, acesta servește ca un reamintire a riscurilor acumulate ale sistemului financiar american ca rezultat al politicii monetare imprudente si disperate a SUA.
Acesta va stimula internaționalizarea yuanului ca o monedă mai fiabilă și mai de încredere în decontarea investitorilor internaționali, au spus experții.

Odată cu tendința de creștere a „dezdolarizării” în lume, multe țări se acoperă împotriva riscului unei posibile nerambursări ale SUA prin mecanisme transfrontaliere de decontare a plăților și diversificarea activelor lor de rezervă, yuanul iesind în evidență ca o alternativă mai fiabilă.

Economiile majore, inclusiv China, au luat măsuri pentru a-și reduce deținerile de obligațiuni de trezorerie americane, în timp ce altele folosesc o diversitate de valute în reglementările comerciale.
China continentală deținea aproximativ 859,4 miliarde de dolari în datorii guvernamentale americane în ianuarie, în scădere cu 7,7 miliarde de dolari față de decembrie, a șasea lună consecutivă de reduceri.

Alte țări precum Brazilia au acordat mai multă pondere yuanului în decontarea comercială pentru a reduce riscurile crescânde legate de dolarul american.

În cazul în care guvernul SUA nu își achită datoria, creditul națiunii se va confrunta cu o lovitură grea, iar investitorii vor renunța la investirea in datoria SUA, ceea ce va intensifica presiunea asupra sistemului financiar al țării, au spus experții.

În acest context, este probabil ca Congresul SUA să aprobe o limită mai mare a datoriei, permițând guvernului să se împrumute mai mult pentru a-și plăti facturile”, asa cum sa mai procedat si pana acum, insa semnalul de ultima alarma a fost tras déjà si multe economii ai gasit déjà mijloacele de a se proteja caderii.

Dar când hegemonia dolarului american începe să se prăbușească si există alternative pe fondul trecerii economiilor în curs de dezvoltare către alte valute pentru decontare, pentru a evita riscurile politicii monetare nesăbuite a SUA, SUA ar putea găsi și mai greu clienti fideli să-și vândă obligațiunile de trezorerie.

Deci cand va incepe cursa sangeroasa a economiilor globale sa scape de dolari?
La 1 iunie, sau cand, incă orbite si fidele, unele economii vor realiza ca fidelitatea nu plăteste/merită?
La fel ca si indivizii si statele/economiile au momentele lor de reflexie …