CD
998 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

BOMBA AMERICANĂ
De Aldo Braccio – 14 noiembrie 2022

Masacrul provocat duminica trecută de atacul de la Istanbul în centrul İstıklal Caddesı este atribuit – conform celor reconstruite de ministrul de Interne Soylu – terorismului PKK. Mai exact, la apendicele sirian al YPG, o ramură a separatismului kurd care a fost susținută sau cel puțin tolerată în mod repetat de țările occidentale. Afirmăm acest lucru nu pentru o controversă prejudiciabilă, ci pur și simplu pentru că este un fapt: gândiți-vă doar că în septembrie anul trecut a fost aprobat de Camera Reprezentanților Statelor Unite un proiect de lege care a alocat 117 milioane de dolari YPG – și acesta este doar un episod a finanțării care, în numele luptei împotriva terorismului (de către ISIS), a fost rezervată grupărilor teroriste; pe de altă parte, Statele Unite și Uniunea Europeană.

În Turcia par să aibă ideile clare: directorul de comunicații al președintelui Erdoğan, Fahrettin Altun, a denunțat că „aceste atacuri teroriste sunt o consecință directă sau indirectă a sprijinului unor țări pentru organizațiile teroriste”; dar și mai explicită este declarația ministrului de Interne Soylu făcută după prima serie de arestări a unor indivizi puternic suspectați că ar fi susținut atacul criminal.

După ce a raportat mărturisirea lui Albashir – ministrul a declarat (după cum a raportat agenția de presă turcă Anadolu) că „CONDOLEANȚE ALE AMERICII SUNT CA CELE ALE CRIMINALULUI CARE AJUNGE PRIMUL LA LOCUL CRIMA „.
Prin urmare, „respingem mesajul de condoleanțe exprimat de ambasada SUA. Alianța noastră cu un stat care trimite bani în Kobane unei organizații teroriste și care tulbură pacea Turciei ar trebui pusă în discuție”.

Ne amintim cum Soylu, în urma tentativei de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia, a acuzat în mod explicit Statele Unite ale Americii de complicitate.
Acum, prin urmare, renașterea acțiunii terorismului kurd confruntă Ankara cu o nevoie – continuă și niciodată în scădere – de securitate, dar și cu o alegere între două strategii diferite de adoptat față de granița neliniștită turco-siriană: fie să-și întărească pozițiile în Afrin. /Zona Kobane din punct de vedere exclusiv naționalist, pentru a face față militar amenințării teroriste, sau a interveni militar în cheie antiteroristă, dar sub rezerva aprobării și colaborării cu autoritățile legitime siriene, recunoscând pe deplin și odată pentru totdeauna suveranitatea a Damascului asupra propriului teritoriu.

Aceasta și ca o dezvoltare logică și esențială a acordurilor Astana încheiate cu Federația Rusă și cu Republica Islamică Iran.
Această a doua ipoteză ar fi singura care să ofere pace și stabilitate Turciei, Siriei și vecinilor lor, perspectivă care, sperăm, ar putea deveni realitate într-un timp foarte scurt.

*

NR – Si kurzii? Ai cui raman? Un popor de 30 de milioane isi cauta dreptul la identitate si la un teritoriu! Ce vina au kurzii ca soarta i-a asezat pe un teritoriu bogat in petrol?!