• Motto: Unde joacă moldovenii Parcă se ciocnesc buștenii!… Țipuritură auzită la nunta mea cu moldoveanca!… I.C.

 

MAE de la București cere înlocuirea sintagmei „antrenori moldoveni şi români” dintr-un acord de cooperare

Se vede bine ca nu ati fost crescut in RSSMoldoveneasca. Eu am fost crescut in acel timp. Dvs, probabil, ati fost „shoim al Patriei”, eu am fost „octombrel”. Imaginati-va ca din clasele primare vi se spune zilnic ca sunteti „moldovean eliberat de sub jugul burghezo-moshieresc roman de catre fratii rusi. Vi se spun aceste lucruri zilnic, zi de zi, vi se dau carti groase cu poze colorate, vi se da ca sarcina sa descrieti „cruzimea jandarmului roman” in forma de compunere. Apoi mergeti acasa si seara priviti televizorul,unde vi se prezinta filme cu eroi „pozitivi” moldoveni, care sunt batuti peste fata cu cravasha de catre niste jandari-potlogari romani. Existau „scriitori” care veneau cu volume mari si grele la intalnirile cu cititorii.Apoi mergeai la teatrele dramatice „moldovenesti” din Chisinau si priveai piese colhoznice scrise de autori colhoznic, unde ca eroi principali actionau „vacarul Iordache cu prietenul sau de catarama tovarasul Vania”Eu va povestesc de experienta personala, a unui copil de roman din RSSM. Cat de dramatica nu era minciuna, totusi, o auzeam in limba romana, iar in manuale aveam poeziile lui Eminescu si povestile lui Creanga, piesele lui Alecsandri si fabulele lui Donici. Ce sa vorbim de copiii alogenilor? Ei studiau dupa programele de studiu de la Moscova. Si rusii si ucrainenii si gagauzii. Gagauzii nu invatau limba turca, ei invatau limba rusa. Astazi, desigur ca copiii alogenilor invata dupa programele propuse de Ministerul Educatiei al RM. Dar ce folos? Ei merg acasa si acasa, parintii educati in URSS le spun ferm ca tot ce au invatat la gimnaziu e o minciuna. Am spu mai sus ca numai dupa a doua generatie se vor vedea transformari in mintile alogenilor. Desigur daca vom avea rabdare. Si nu numai rabdare. Situatia economica este foarte importanta. Daca esti nevoit sa emigrezi din RM in Rusia din cauza conditiilor economice, la ce bun sa depui eforturi si sa inveti limba?

Felix Cric Cricus Sa fiu sincer nu prea inteleg ce doriti Dvs. Minoritatile etnice din RM nu se considera romani, au fost indoctrinate timp de 200 de ani de demagogia imperiala tarista si apoi stalinista. Trebuie sa recunoastem cinstit ca aceste minoritati nu sunt in totul prietenoase statului roman. Dar ele nici nu doresc sa-si lege viata de Romania. Ei o spun deschis, nu ascund acest fapt. Acum vine o contra-intrebare: Doresc romanii din Romania sa-i accepte pe acesti oameni ca concetateni in cazul unei ipotetice Reuniri a celor doua state romanesti? Raspunsul la aceasta intrebare il pot da numai cetatenii Romaniei. Eu nu am pasaport romanesc, desi parintii si buneii mei au fost cetateni romani de etnie romaneasca. Deci, raspunsul la aceasta intrebare il puteti da numai Dvs. Daca ii acceptati de dragul unitatii neamului, va trebui sa fiti toleranti cu ei si sa aveti rabdare, numai dupa a doua generatie vor deveni buni romani. Daca nu ii acceptati, atunci, nu va fi nicio unire, fiindca o Europa moderna nu va accepta un aparteid intr-o tara membra a UE. Nu stiu, daca v-am raspuns asa cum ati dorit, dar, cel putin, am incercat sa va raspund. Numai cu urari de bine!

Felix Cric Cricus Este oare atat de necesar sa deosebesti oamenii dupa „dragoste si ura”? Eu v-am lamurit cum este situatia cu actele cetatenesti. Puteti vizita si Wikipedia romaneasca si scriind cuvantul cheie „Moldoveni” veti gasi informatie suplimentara la acest capitol.In privinta „dusmaniei” romanilor de catre romani: Exista vreo 25 de milioane de romani in aceasta lume. Fiecare isi are parerea sa personala.Important este sa nu cadem in capcana abuzului: „-Nu doresti sa fii roman, te declar dusman!”. Va asigur ca in afara de ura si dusmanie nu veti obtine nimic. Oamenii vorbesc o limba, fiindca le place, fiindca au nevoie de ea la serviciu. Cu forta nu poti pune pe cineva sa iubeasca sau sa invete o limba.

 

 

Felix Cric Cricus 1 Iar in privinta acceptarii alogenilor de a fi sau a nu fi Romani, pot sa va aduc un exemplu ciudat:Fiodor Ghelici, un etnic ucrainean si un activist civic in RM era inainte atashat ideilor romanofobe, era alaturi de romanofobii „Patriotii Moldovei”. Intr-o zi s-a deghizat in Kotovski si calare pe cal cu sabia goala in maini, a spus ca va inneca mosierii romani in Prut.Dupa furtul miliardului din RM, Ghelici si-a revizuit parerile. S-a atashat de partidul unionist romanesc PNL, a declarat ca socoate Unirea unica solutie de a scoate RM din mainile criminalilor mafioti. Romaneste nu a invatat, e prea batran pentru a mai invata o limba, dar pledeaza pentru Romania. Vedeti, exista si exceptii…

 

Felix Cric Cricus  Nu importa daca rusii, ucrainenii sau gagauzii cu cetatenia R.M. accepta sau nu accepta sa fie numiti moldoveni. Ei sunt „moldoveni” prin cetatenie. Tara Moldovei a fost tara stramosilor mei, pe care o visez si o citesc in Letopisetele vechi sau in romanele lui Sadoveanu. Insa realitatea de astazi este alta: Exista doua subiecte internationale: Romania si Republica Moldova. Oamenii cu pasaport roman sunt romani iar cei cu pasaport moldovenesc sunt moldoveni. Nu ca etnie ci ca cetateni ai statelor sus-numite. Nimeni nu-i va intreba in Germania la care etnie apartin. Vor fi intrebati de cetatenie si nemtii vor scrie ferm in acte „moldauisch”. Aceasta este realitatea. Ca ne place, ca nu ne place, este o alta intrebare. Functionarii internationali au standardele lor, cu ele nu se glumeste. Ce scrii cu penitsa nu tai cu barditsa!

 

Felix Cric Cricus   Stimate Circ Circus, in copilarie am avut o cartulie iubita. Eroii povestirii discutau cum ar trebui sa se numeasca Leopardul.
– Leopardul trebuie sa se numeasca Meopard, fiindca el Musca!
-Nu, Leopardul trebuie sa se numeasca Reopard, fiindca el Rage!
Poate ar trebui sa terminam cu discutiile nu prea utile pentru unire si sa ne dezicem de fobiiile vechi. Primul pas ar fi sa recunoastem ca suntem diferiti, dar ca am putea fi prieteni!

 

Felix Cric Cricus Va respect convingerile, stimate Circ Circus.Insa eu am vorbit de moldoveni ca:cetatenii statului Republica Moldova;Dvs insa vorbiti de moldovenii de etnie romaneasca.Adica doriti sa spuneti ca mexicanii sunt 100% spanioli, fiindca toti vorbesc limba spaniola???Nu are nimic etnia cu cetatenia.Raed Arafat cine e? Roman dupa cetatenie, arab dupa etnie!Daca statul Republica Moldova s-ar numi Panfilonia, de exemplu, atunci toti cetatenii acelui stat s-ar numi panfiloneni. Fiindca se numeste, totusi, Republica Moldova, cetatenii se numesc moldoveni.Cu respect.