Sfârșitul Petrodolarului va pune capăt Imperiului SUA?
De rep. Ron Paul

Cercetare globală, 18 aprilie 2023
Institutul Ron Paul pentru Pace și Prosperitate 17 aprilie 2023

***

Viitorii istorici ar putea spune că cel mai semnificativ eveniment din 2023 nu a avut nicio legătură cu Donald Trump, cu alți candidați la președinția din 2024 sau chiar cu războiul din Ucraina. În schimb, evenimentul cu cea mai mare semnificație pe termen lung poate fi unul care a primit puțină atenție în mass-media – mișcarea Arabiei Saudite de a accepta alte valori decât dolarul american pentru plățile de petrol.

După ce președintele Nixon a întrerupt ultima legătură dintre dolar și aur, administrația sa a negociat un acord cu guvernul saudit. SUA ar sprijini regimul saudit, inclusiv prin furnizarea de arme. În schimb, saudiții ar efectua toate tranzacțiile petroliere în dolari. Saudiții au fost, de asemenea, de acord să folosească surplusul de dolari pe care i-au acumulat pentru a cumpăra obligații de trezorerie americană. „Petrodolarul” rezultat este un motiv major pentru care dolarul și-a menținut statutul de monedă de rezervă mondială.

Inflația în America: Terminați Fed și obțineți mai mulți Doritos
De asemenea, în acest an, China și Brazilia au încheiat un acord pentru a desfășura viitoare schimburi comerciale între domeniile folosesc monedele proprii ale țărilor, mai degrabă decât dolari. Președintele brazilian Lula da Silva a cerut mai multor națiuni să abandoneze dolarul.

This mișcare de dedolarizare este condusă în partea de resentimente față de politică externă a Americii, inclusiv, în special, de a folosi tot mai mare de guvernul SUA a sancțiunilor economice. Detronarea dolarului din statutul său de monedă de rezervă mondială face mai ușor pentru activități să ignore aceste sancțiuni.

Dedolarizarea va afecta negativ capacitatea guvernului SUA de a-și gestiona datoria de peste 30 de trilioane de dolari. Cu câteva excepții, nu există încă un sprijin real în Congres pentru reducerea cheltuielilor. Membrii conducerii republicane ar putea spune că nu vor sprijini o creștere a plafonului datoriei decât dacă aceasta este legată de reduceri de cheltuieli. Cu toate acestea, după ce administrația Biden ia acuzat pe republicani că vor să reducă asigurările sociale și Medicare, președintele Camerei Kevin McCarthy a declarat o reducere a cheltuielilor pentru securitatea socială și Medicare – marii factori ai deficitului federal – „în afara mesei”.În mod similar, în ciuda creșterii scepticismului intervenționismului străin în rândul republicanilor, complexul militar-industrial menține o stăpânire asemănătoare conducerii Congresului și Casei Albe. Prin urmare, nu vă așteptați la nicio reducere a cheltuielilor militare. În schimb, bugetul Pentagonului va crește probabil.

Rezerva Federală se va confrunta cu presiuni continue pentru a monetiza datoria federală din ce în mai mare și a menține ratele dobânzilor (și, prin urmare, costurile de împrumut ale guvernului federal) scăzute. Inflația rezultată va duce la mai mult sprijin pentru încetarea statutului de monedă de rezervă mondială a dolarului. Pe măsură ce mai multe țări abandonează dolarul, Fed va deveni mai puțin capabilă să monetizeze data guvernului federal fără a crea hiperinflație. Acest lucru va duce la o criză a dolarului și o criză economică mai gravă decât Marea Depresiune.

This criză va duce la sfârşitul sistemului de monedă fiat-război-bunăstare. În timp ce istoria sugerează că acest lucru va duce la creșterea unor mișcări politice și mai autoritare, popularitatea tot mai mare a ideilor libere sugerează că prăbușirea va alimenta și creșterea în continuare a mișcării pentru libertate. Acest lucru ar putea însemna că criza duce la o restabilire a guvernării limitate și la o avansare a libertății. Cheia pentru a profita din plin de oportunitatea prezentată de criză este să continuăm să nu răspândim ideile. Din fericire, nu avem nevoie de majoritate; avem nevoie doar de o minoritate neobosită, furioasă, dedicată cauzei pentru a ne recâștiga libertatea.