8 iun. 2022, 16:37 (acum 18 ore)

către eu

Serviciile sovietice și ungare l-au creat pe Viktor Orban

Întrebare: Deși s-a scris foarte mult despre sta,în timpul campaniei electorale Viktor Orban a scăpat destul de ușor de suspiciunea că ar fi un produs al serviciilor secrete comuniste ungare. De unde a pornit această suspiciune?

Dan Dungaciu: Din punctul nostru de vedere, al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), care a scris în premieră despre asta și a publicat texte despre acest subiect (aici), lucrurile trebuiau să fie clarificate, iar Bucureștiul trebuia să fie mai apăsat în asemenea tipuri de mesaje. Ideea de Viktor Orban ca un dizident, ca un luptător împotriva dictaturii opresive sovietice, care a apărut din neant, ca un Lohengrin wagnerian din altă lume, pe 16 iunie 1989, la reuniunea din Piața Eroilor din Budapesta, când doar 6 oameni au vorbit atunci în fața a 250.000 de unguri, iar Viktor Orban era unul dintre cei șase, aproape un necunoscut, este o mitologie. Asiduu și profesionist creată. Cum a ajuns necunoscutul Viktor Orban să vorbească în fața a 250.000 de oameni la cea mai importantă reuniune anticomunistă din Ungaria, cu trupele ruse și consilierii sovietici pe teren?

Este un mister doar dacă nu te duci un pic înainte și constați că în pofida a tot ce s-a spus, în pofida mitologiei construite în jurul său, el era unul dintre participanții la Colegiul Bibó din 1986 finanțat de Soros, într-o Ungarie înțesată de consilieri KGB sovietici până în 1991 când au plecat trupele ruse de acolo. Deci suntem într-o Ungarie cu consilieri KGB, cu trupe ruse, cu servicii secrete rusești care se uită și nu observa, chipurile, că Soros finanțează Colegiul Bibó și că de acolo se naște viitoarea pepinieră de oameni „pro-europeni”, „euro-atlantici” și lideri politici ai Ungariei? Cum n-o fi observat KGB-ul aceste lucruri? A observat și a controlat foarte bine, pentru că acest colegiu Bibo era condus de István Stumpf, ginerele lui István Horváth – cel mai important și puternic om din sistemul maghiar, ministru de interne, șef al serviciului de securitate al Ungariei, care fuseseră trecute sub controlul Ministerului de Interne, și membru CC. Acesta era deci cel care patrona inclusiv activitatea lui Viktor Orbanpentru că acesta, împreună cu logodnica sa Anikó Lévai, se întâlneau regulat cu șeful Colegiului Bibó și soția acestuia, care, repetăm era fiica lui István Horváth.

 Presa maghiară chiar a publicat la un moment dat din arhivele securității relatări pe care agenți ai serviciilor maghiare le făceau despre aceste întâlniri. Și ei scriau stupefiați că acești oameni se întâlnesc, adică dl Orban, logodnica sa, șeful Colegiului Bibó și soția acestuia, și discutau și știau tot ce se întâmpla la nivel politic, știau evoluții ale unor evenimente care nu fuseseră făcute publice, știau evoluțiile politice interne și internaționale la care publicul nu avea acces, ba chiar logodnica lui Viktor Orban spunea că acestuia și anturajului său nu li se poate întâmpla nimic, pentru că domnul István Horváth va interveni. Ca să tragem linie – Viktor Orban nu a fost un dizident, el a fost crescut sub aripa lui István Horváth, adică cel mai important om din Ministerul de Interne și securitatea Ungariei, instituții care avea atunci consilieri KGB.

 István Horváth, puternicul Ministru de Interne în Republica Populară Ungară, socrul lui István Stumpf, Directorul celebrului Colegiu Bibó, finanțat cu banii lui George Soros din 1986, unde a crescut Viktor Orbán și echipa sa.

Deci toată această creație, a Colegiului Bibó, a dlui Orban, toată această aură de dizidență a fost un construct sub oblăduirea securității ruse și ungare de la vremea respectivă. După ce a câștigat puterea, a intrat în Parlament, dlui Viktor Orban i s-a dat funcția de Șef de Comisie de Politică Externă, o funcție în care practic nu faci nimic, dar te întâlnești cu toată lumea, călătorești peste tot, ești văzut, ești agreat. Atunci dl Viktor Orban arăta altfel decât tipicii politicieni comuniști, iar toate aceste lucruri i-au asigurat o traiectorie fulminantă. Pe lângă acestea a contat, evident, și ecuația personală: el însuși s-a dovedit a fi un politician pur-sânge, o „fiară” politică pe care România nu a avut-o nici pe departe, un om extrem de cinic și de talentat, care, împreună cu mare parte din echipa sa cu care este alături de aproape 30 de ani au înțeles mecanismele europene, cinismele europene, jocurile de putere și acționează în consecință. Deci un produs al securității ungaro-sovietice este astăzi unul dintre cei mai semnificativi lideri ai Ungariei.

Ministrul de externe al Ungariei și șeful serviciilor secrete premiat la Moscova: La 30.12.2021, Szijjártó Péter, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, a primit ”Ordinul Prieteniei”, la Moscova, de la omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru activitatea sa privind dezvoltarea legăturilor ruso-ungare. Este cea mai înaltă disticţie pe care o poate primi un cetăţean ne-rus. Pe lângă acestea, mai spre zilele noastre, iată cum Péter Szijjártó, Ministrul de Externe al Ungariei și șef al serviciilor de securitate externe maghiare, primește la sfârșitul anului trecut  În ce calitate primește Ministrul de Externe al Ungariei această distincție, în calitate de ministru de externe sau în calitatea discreta  de șef de servicii secrete? Când se întâlnește de atâtea ori cu dl Lavrov, nu este clar în ce calitate se întâlnește. Astfel, oare de ce a fost el recompensat de Moscova? Pentru că trebuie să știm că Ungaria, ca stat NATO și stat european, se află în toate formatele de colaborare ale serviciilor secrete din NATO și din UE, deci el are acces la toate aceste tipuri de informații. Iar toate aceste lucruri ar fi trebuit spuse, pentru că Ungaria nu este o vulnerabilitate doar pentru România, ci Ungaria poate fi o vulnerabilitate și pentru spațiul euro-atlantic. (va urma)