China „Căutată să influențeze” alegerile din SUA din 2020, director al serviciilor naționale de informații
Directorul de informații naționale ( DNI ), John Ratcliffe, a evaluat că China a intervenit în alegerile federale din 2020, potrivit unei scrisori transmise Congresului.
În scrisoare ( pdf ), Ratcliffe susține că informațiile despre interferențele electorale ale Chinei au fost suprimate de conducerea CIA, care a presat analiștii să-și retragă sprijinul pentru acest punct de vedere.
Citând un raport al ombudsmanului analitic al Comunității de Informații, Barry Zulauf, directorul serviciilor de informații naționale a declarat că unii analiști sunt reticenți în a descrie acțiunile Chinei drept interferență electorală, deoarece nu sunt de acord cu politicile președintelui Donald Trump.
Washington Examiner a publicat scrisoarea lui Ratcliffe și raportul avocatului poporului la 17 ianuarie, la 10 zile după publicarea unui raport original despre documente. ODNI nu a răspuns imediat la cererile de la The Epoch Times pentru a autentifica documente.
„Pe baza tuturor surselor de informații disponibile, cu definiții aplicate în mod consecvent, și a ajuns independent de considerații politice sau de presiuni nejustificate – că Republica Populară Chineză a încercat să influențeze alegerile federale din SUA din 2020”, a scris Ratcliffe.
Raportul Zulauf a fost trimis Congresului pe 7 ianuarie, alături de o evaluare a interferenței de către comunitatea de informații a alegerilor din 2020. În raport ( pdf ), Zulauf afirmă că analiștii care lucrează la Rusia și China au aplicat diferite standarde raportării lor privind interferențele electorale. În timp ce etichetau activitatea Rusiei drept o interferență electorală clară, analiștii au fost reticenți să facă același lucru pentru China.
„Având în vedere diferențele analitice în modul în care analiștii din Rusia și China și-au examinat țintele, analiștii din China au părut ezitând să evalueze acțiunile chineze ca influență sau interferență nejustificată”, a scris Zulauf.
„Acești analiști au părut reticenți în a-și prezenta analiza asupra Chinei, deoarece au avut tendința de a nu fi de acord cu politicile administrației, spunând, de fapt, că nu vreau ca informațiile noastre să fie folosite pentru a susține aceste politici.”
Nici raportul ombudsmanului, nici scrisoarea de la Ratcliffe nu includ detalii despre amestecul Chinei. Zulauf a redirecționat o cerere de interviu de către The Epoch Times către ODNI, care nu a răspuns imediat la o solicitare prin e-mail.
Raportul ombudsmanului analitic evaluează că politizarea a avut loc atât în legătură cu interferența electorală atât a Rusiei, cât și a Chinei. Zulauf a apreciat că nici liderii comunității de informații și nici analiștii nu sunt vinovați, învinuind în schimb atmosfera hiperpartizană din Statele Unite.
„În majoritatea cazurilor, ceea ce vedem este întregul sistem care răspunde și rezistă presiunilor din afară, mai degrabă decât încercări de politizare a informațiilor de către liderii sau analiștii noștri.”
Raportul afirmă că analiștii care au evaluat interferența electorală a Rusiei s-au plâns că conducerea comunității de informații a fost reticentă în a-și transmite evaluările clienților guvernamentali, deoarece lucrarea nu a fost „bine primită”.
„Analiștii au văzut acest lucru ca o suprimare a informațiilor, limitând la politizarea inteligenței de sus”, a scris Zulauf.
Epoch Times a documentat anterior o campanie de influență electorală cu mai multe direcții , legată de Partidul Comunist Chinez (PCC).
Într-o opinie publicată pe 3 decembrie, Ratcliffe a spus că PCC „reprezintă cea mai mare amenințare pentru America de astăzi și cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății din întreaga lume după cel de-al doilea război mondial”.
„Informația este clară: Beijingul intenționează să domine SUA și restul planetei din punct de vedere economic, militar și tehnologic”, a scris el. „Multe dintre inițiativele publice majore ale Chinei și companiile proeminente oferă doar un strat de camuflaj activităților Partidului Comunist Chinez”.
Congresul l-a certificat pe Joe Biden ca președinte ales pe 7 ianuarie. În cele două luni care au precedat certificarea, Trump a contestat rezultatul alegerilor în șapte state, invocând modificări neconstituționale ale legilor electorale și voturi potențial exprimate ilegal.
Comenteaza