Domnule Profesor,
Va  trimit mai jos ultima parte a unui editorial al directorului publicatiei din Sf.Gheorghe , „Europa Ido” (nr.23,noiembrie 2013) dl.Horvath Alpar.Ca un naiv ce sunt , cred ca se justifica cu celeritate interventia CNCD si va solicitam expertiza pentru  o sesizare a  Consiliului National de Combatere a Discriminarii,ce vrem s-o propunem adoptarii si asocatiei civice din care facem parte .Caci daca in Romania ar putea exista interpretari de „antisemitism” (si traznaia TVR cu colindul falsificat este un posibil exemplu!)  atunci articolele din Europa Ido sunt incitari grave la violenta,sunt manifestari iresponsabile de sovinism,de xenofobie si iredentism agresiv, dar mai ales de antiromanism paroxistic! Caci ce poti sa mai spui in fata acestui text, publicat in  articolul  despre „Marsul Secuilor? „:

(…) ” Eu consider o greşeală faptul că organizatorii au ajuns la o înţelegere cu puterea în sensul blocării doar a unui singur sens de mers (D.N.11: Brasov -Tg.Secuiesc – Bretcu – Onesti). Eu personal aş fi făcut în aşa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la faţa locului. Astfel s-ar fi putut evita ca un autoturism cu număr de Vranceasă deranjeze cu claxoane imnul ungar între localităţile Reci şi Moacşa. Felicitări secuilor de acolo pentru că nu l-au linşat pe şofer. S-ar fi putut întâmpla şi aşa ceva!!!Niciodată să nu însărcinezi duşmanul să se ocupe de transportarea armelor tale!!!”avertizeaza autorul.
Iar expresii din articol precum „al treilea pas se va solda cu varsare de sange„,cu trimiteri directe la…”aruncarea in aer a unor obiective si trenuri italiene, creeaza in comunitatea si in asociatia noastra de romani statornici, o stare de panica permanenta si nesiguranta a existentei familiilor noastre,cu domiciliul lor,sau al parintilor si rudelor lor, in judetele Vrancea ,Covasna si Brasov.Motiv pentru care ne vom adresa nu doar presei occidentale si institutiilor europene de la Bruxelles!
Semneaza :Prof.Deak Andrei,D.D.Rujan,A.Iancu

Ce vrem să fim noi?
  se intreaba Dl.Horvath Alpar si tot el raspunde ,amenintand iresponsabil:

„Vrem să fim nişte fraieri ale căror pământuri, soţii, patrie sunt furate, în timp ce noi le vorbim (romanilor) despre fraternitate?
Sau vom fi adversarii lor cinstiţi, care răspund la violenţă cu violenţă, la forţă cu forţă, în caz că nu se poate altfel.
Nimeni să nu înţeleagă greşit: nu sunt adeptul luptei armate!!! Însă în cazul în care nu se poate altfel,insa ce vom face? Le vom permite să ne distrugă?
După cel de-al doilea război mondial, mai multe părţi ale Transilvaniei au fost românizate. Astfel s-a întâmplat cu localităţile
: Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Arad şi Alba Iulia.
Ştiţi că în cazul în care vom permite ca Pământul Secuiesc să fie alipit regiunilor majoritar române, în 20-25 de ani Pământul Secuiesc va dispărea definitiv !!!
Dacă altfel nu se va putea.. oare se poate renunţa la instrumentul luptei armate?? Sau este mai bună varianta SICULICIDIUMULUI paşnic,
cu jaf şi cu asimilare, adică „ţine-ţi gura de bozgor şi vorbeşte româneşte”.
Primul pas al luptei armate este înfiinţarea Băncii Secuieşti independente, iar acţionarii acesteia ar urma să fie secuii.
Banii secuilor vor fi în siguranţă dacă îşi vor ridica salariile din automatul filialei locale a Băncii Secuieşti.
Cel de-al doilea pas  al luptei armate este  refuzarea achitării impozitelor către statul român, în momentul în care
elita politică din România neagă asigurarea autonomiei secuieşti…
Cel de-al treilea pas: Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge!.
Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene.
Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem, premierul român Victor Ponta a promis un răspuns constituţional.
Ştim ce înseamnă acest lucru, adică nici prin cap nu-i trece să cedeze în privinţa proiectelor româneşti!
Dragi Secui! Marsul nostru a fost un lucru bine făcut, dar să ştiţi că în viitor va fi nevoie de şi mai mult! De mult mai mult!!!”
Sursa: Europai Ido, nr. 23, din noiembrie 2013, autor Horvath Alpar (traducere din limba maghiară de Centrul European de Studii Covasna – Harghita )