cd
1.253 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
.
SECOLUL XXI – SECOLUL ASIATIC
– Ar trebui sa fim si noi in el sau macar sa ne planificam asta
Scrisă de Eric Zuesse pe 27.05.2023

Pe 3 mai, gazeta “NikkeiAsia” din Japonia a titrat „China și India vor conduce jumătate din creșterea economică globală în 2023: FMI”

In deschidere se precizeaza: “China și India vor reprezenta mai mult de jumătate din creșterea globală din acest an, prezice Fondul Monetar Internațional, subliniind puterea regiunii Asia-Pacific pe fondul creșterii incertitudinii asupra economiei SUA.”
FMI a estimat în aprilie că produsul intern brut real din Asia-Pacific va crește cu 4,6% în 2023, o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de proiecția din octombrie trecut. Se vede că economia globală se extinde cu 2,8%.

China va contribui cu 34,9% la creșterea globală, iar India cu 15,4%, potrivit FMI. Acestea însumează 50,3%.
Se estimează că regiunea Asia-Pacific în ansamblu va conduce la aproximativ 70% din creșterea economică internațională globală, sporindu-și prezența pe măsură ce creșterea occidentală încetinește. …

Asia are avantaje naturale față de America. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, America nu a fost deteriorată, dar Europa și Asia au fost devastate. Astfel, guvernul SUA controla în principiu lumea. Dar aceasta a fost o situație temporară, iar America este acum în mod clar o putere în declin, chiar dacă oamenii care o controlează (puținii ei superbogați) arată că sunt dispuși să riște să meargă la un al treilea război mondial care distruge lumea (împotriva Rusia și China) pentru a preveni ca avantajele naturale ale Asiei să-și relocalizeze dominația economică și politică a lumii acolo.

Este un efort american care pierde, dar întrebarea este dacă rezistența acelor americani la acea mișcare economică și politică naturală în Asia va rezista până când rezultatul va fi cel de-al treilea război mondial (ultimul suflare a miliardarilor americani pentru dominația globală) și toată lumea va pierde (pentru că asta ar fi felul în care s-ar termina un al treilea război mondial: pierde-pierde în loc de câștig-pierde și exact opusul câștig-câștig).

Cel mai mare continent din lume este Afro-EurAsia, care are 57% din suprafața terestră a planetei și 86% din populația sa umană. Asia este, de departe, cea mai mare masă de uscat și este 82% din estul celui mai mare continent nordic, care este EurAsia. Asia are 30% din pământul acestei planete și 60% din populația umană a planetei. Europa are 6,8% din pământul planetei și 10% din populația sa. Toate aceste zone se află pe vastul continent afro-eurasiatic.

Astfel, toți au acces pe teren unul la altul, ceea ce este un mare avantaj natural. Prin contrast, întreaga emisferă vestică, inclusiv toate Americile, au doar 29% din pământul planetei și doar 12% din populația sa. Este doar o insulă foarte mare (în comparație cu continentul Afro-EurAsia).
A fi pe continentul afro-eurasiatic înseamnă a avea acces pe pământ pentru 86% din populația planetei. A fi în emisfera vestică înseamnă a avea acces pe pământ pentru doar 12% din populația sa.

Rusia din nordul EurAsiei este de departe cea mai mare țară din lume, cu 17 milioane de kilometri pătrați și, prin urmare, are, de asemenea, mai multe resurse naturale decât orice altă țară. China din Asia de Sud se învecinează cu Rusia și, la fel cum Rusia conduce lumea în ceea ce privește resursele naturale, China este de departe lider mondial în resurse umane.

În plus: nu numai că acele două țări uriașe se completează reciproc, dar împărtășesc aceeași ideologie, care respinge orice imperialism ca o chestiune de principiu de bază și necesită jocuri câștig-câștig în loc de jocurile câștig-pierde pe care America și națiunile sale vasale. („aliați”) le cer (ei o numesc „supremație” sau „hegemonie”).

În plus: toată lumea a treia sau „sudul global” a suferit fiind națiuni vasale în imperiile europene și americane și, prin urmare, știu că imperialismul este rău și că ceea ce este nevoie în schimb sunt doar jocuri câștig-câștig – ideologia pe care o susțin Rusia și China.
În consecință: miliardarii care conduc America probabil că nu vor obține cooperarea pe care o caută din sudul global pentru a se alătura războiului imperiului SUA pentru a cuceri Rusia și China.

Există o tradiție fictivă în America conform căreia, în anii 1800, o credință larg răspândită era „Du-te spre vest, tinere”, dar în stadiul actual al istoriei omenirii, sfatul mai realist ar fi „Mergi spre est, tinere” sau, în special, pentru ca tinerii să ia în considerare relocarea în China, Rusia sau cel puțin în țări din Asia care sunt prietenoase cu cei doi.

Și „bariera” lingvistică ar putea fi chiar transformată într-un atu prin aplicarea pentru numeroasele posturi de acolo care caută vorbitori nativi de engleză pentru a preda engleza, care este probabil să devină a doua limbă universală.
Ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește SUA și țările aliate?
În ceea ce privește Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, înseamnă să spui nu cererilor guvernului SUA, deoarece aceste cereri sunt de război atât împotriva Chinei, cât și a Rusiei.

În ceea ce privește țările europene, înseamnă același lucru – iar aruncarea în aer a conductelor Nord Stream de către regimul american pentru a întrerupe livrările de energie cu cel mai mic cost către Europa, care proveneau din Rusia, arată cât de toxică este aderarea continuă la comenzile SUA si va mai fi.

În ceea ce privește țările din America Latină, înseamnă, de asemenea, că aderarea continuă la comenzile SUA va însemna să urmați pe urmele Americii calea spre declin.
Perioada de după al Doilea Război Mondial s-a încheiat. Suntem acum în secolul asiatic. Dacă Europa dorește să i se alăture, atunci Europa poate prospera; dar, în caz contrar, va continua să se scufunde – și declinul său va fi remarcabil de rapid (asa cum se si dovedește deja a fi cazul).

Sursa: https://orientalreview.org/2023/05/27/the-asian-century-were-in-it-and-should-plan-for-it

Traducerea: CD