OPINIE
Extras din articolul Etnoutopia mea, de Mircea Druc, publicat recent
„La 13 iulie 2020, Cristian Alexandrescu își convingea abonații săi pe YouTube.com: „Să avem încredere deplină în conducătorii Rusiei, SUA și Chinei. Acești trei lideri mondiali suveraniști vor ieși biruitori în lupta contra globaliștilor”. Dar, suveraniștii ruși, deși blamează democrația occidentală, nu doresc ca progeniturile lor să trăiască într-o „superbă utopie”, precum defuncta Uniune Sovietică, regretată de Putin. În viziunea opoziției ruse, și nu numai, este iminent un colaps al regimului putinist oligarhic-mafiot. Iată câteva titluri culese doar în ultima săptămână a lunii iulie din mass-media Rusiei: «Путин главный бандит в мире!» („Putin este principalul bandit din lume”); «Сколько награбил президент Путин?» („Cât a jecmănit președintele Putin?”); «Люди Путина бегут из России» („Oamenii lui Putin fug din Rusia”).
Iar celebra expresie „A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea!” e pronunțată tot mai des în varianta: «Сохранение или распад России, вот в чем вопрос!» („Păstrarea sau descompunerea Rusiei, aceasta-i întrebarea!”). Și eu întreb: – Cui să dau crezare? Fanilor lui Putin de pretutindeni, invocați și în pledoaria reputatului actor român? Sau unor adevărați exponenți ai elitei naționale ruse precum Андрей Илларионов, Александр Невзоров, Игорь Яковенко, Александр Сотник, Валерий Соловей?
Apropo, Iuri Șveț, un coleg de curs a lui Putin la Școala superioară KGB, fost agent sovietic în SUA, în prezent analist financiar american, susține că profesorul Valerii Solovei nu e decât un abil promotor al anumitor stratageme elaborate de structurile FSB.
Spațiul nu-mi permite să enumăr personalitățile ruse al căror discurs îl urmăresc atent pe Internet ca cercetător și cunoscător al spațiului exsovietic. Există numeroși experți care demonstrează că adevăratul Putin a fost înlocuit în timpul celui de al doilea mandat de președinte al RF. Iar argumentele celor care au contrazis-o pe soția sa când ar fi declarat «Моего мужа давно нет в живых» („Soțul meu de mult nu mai este în viață”),, nu mi se par convingătoare. Pe Vladimir Putin l-am cunoscut la Tallinn, unde îl însoțea pe Anatol Sobceak, la o Conferința internațională, în aprilie 1991. Timpul își pune amprenta pe chipul omului, dar nici chiar așa, cum arată astăzi acel Vladimir Putin.”
Comenteaza