România kaputt !
Cu perfect anonima Viorica Dăncilă, prim-ministru, am atins culmi nebănuite ale democraţiei securiste la Bucureşti. O democraţie de mămăligă, cu whisky american şi bere nemţească. |
Pe de o parte, Viorica Dăncilă, prim-ministru, din Videle, Liviu Dragnea, preşedinte PSD, preşedinte al Camerei Deputaţilor, din Alexandria, din acelaşi judeţ ca şi Videle, Teleorman, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE, preşedinte al Senatului, etern şi fascinant ; pe de altă parte, Klaus Iohannis, preşedintele României, Ludovic Orban, preşedinte PNL, lângă ei SRI, cu Geroge Cristian Maior, Florian Coldea, Eduard Hellvig şi toată banda, DNA, cu Laura Codruţa Kövesi, susţinută de comisari români şi de comisari străini, se zice ; dar şi CNSAS, ANI, alte unităţi care succesiv au făcut tot răul de care au fost în stare, pe banii românilor, împotriva românilor, în aplauzele românilor, până s-au stins lent instituţiile, dar nişte impostori continuă să fie plătiţi gras. Li se adaugă Traian Băsescu, care n-a fugit încă în Costa Rica şi nici nu a fost arestat, la fel şi trupele lui de politicieni penali, încă nici condamnaţi definitiv şi nici fugiţi în lumea largă, pentru că au cu ce, au făcut sume peste sume. Plus televiziuni, ziarişti acoperiţi (George Maior dixit), interlopi şi prostituţie. Actorii unei piese de teatru absurd, un teatru antinaţional, penibil democratic. Cum au ajuns toţi aceşti „actori” pe locurile în care se mai găsesc încă ? Pentru că toţi sunt falşi şi impostori. Nimic nu-i destina unor atari demnităţi, răspunderi sau măriri. Să ne spună Securitatea, cea veche şi cea nouă, aceeaşi. Pentru că ea l-a fabricat pe Băsescu, recunoscându-l ca pe cel mai rău dintre ai săi şi meritând deci avansare maximă. Şi nu tot Binomul îl joacă azi pe Dragnea în foi de viţă ? Este Liviu Dragnea un dictator sau doar marioneta jalnică a Binomului ?
Se mai poate face bine România ? Nu, nu se mai poate face bine. Nu pentru generaţiile prezente. Când ţi-ai dat destinul pe mâna unor infractori, impostori, bagabonţi, cu repetiţie, Băsescu, Ponta, Dragnea etc., nu ai dreptul să te mai aştepţi la ceva sănătos, normal. Ţi-ai compromis prezentul şi viitorul. Nici un om sănătos la cap şi capabil nu-şi va mai propune să îndrepte ce a fost stricat de mai multe ori. Lucrurile se vor rostogoli, când mai rău, când mediocru, dar bine n-are cum să mai fie. Pentru o foarte lunga perioadă. E ceea ce au înţeles milioanele care au plecat deja. Patru sau cinci milioane ?
Şi e inutil şi chiar incorect să dai vina doar pe Uniunea Europeană, pe Manuel Barroso sau Jean-Claude Juncker, prepusul Germaniei, pe Angela Merkel că te-au jefuit, te-au umilit, ţi-au dat în cap cu MCV-uri, că nu ţi-au dat fonduri europene, că ţi-au aplicat Monica Macovei (al cărei dosar interesant nu a vrut nimeni să-l facă public – a fost şi procuror comunist, nu ?) şi Traian Băsescu (dosarul său de multiplu colaborator, al românilor şi al străinilor, vrând-nevrând, PSAL, Flota etc. nu e nici el bun public). Lucrurile cu adevărat importante despre aceşti energumeni sunt binecunoscute de destui participanţi la tragicomedia noastră.
În anul în care vrea să sărbătorească Centenarul Marii Uniri, România pare a fi la pământ. Şi fără scăpare. Ce să mai sărbătoreşti în aceste condiţii ? Basarabia e pierdută de mult şi în ultimii 28 de ani nici un oficial nu a fost interesat prin gesturi concrete să o aducă acasă. De altfel, cine putea fi interesat ? Traian Băsescu ?! De când nu mai e preşedinte, Băsescu face un tapaj monstru pe acest subiect. O altă intoxicare securistică şi antiromânească.
României îi lipseşte nu doar un proiect de ţară pe termen lung (îl aşteaptă cineva de la Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă sau de la Klaus Iohannis şi Ludovic Orban ?), ci chiar o minimă speranţă pentru ziua de mâine. Ziua de mâine poate aduce orice, dar doar în sensul dezastrului. Se simte cineva responsabil ? Are cineva vreo vină ?
Dar nu vom sfârşi acest articol pe o notă atât de tristă. Mai e ceva de făcut ? Da, de exemplu, să ne ocupăm de cultură, cum am mai spus-o. Să ne aducem aminte de marii oameni ai trecutului nostru. Într-o carte apărută recent, a lui Mihai Neagu Basarab, Ultima boemă bucureşteană (1964-1976), autorul îl evocă pe Petre Ţuţea, o victimă şi un erou al neamului : „Ce era oare mai caracteristic vieţii de boem în stilul lui Petre Ţuţea ? În primul rând, o anumită stare de fericire perpetuă : râdea mult, vorbea foarte tare, deşi auzea bine, era optimist în general, în condiţii în care cei mai mulţi devin depresivi. Era marginalizat oficial de comunişti, ca şi când n-ar fi avut nici o valoare. Faptul i se părea firesc, întrucât îi considera pe comunişti duşmani ai lui Dumnezeu, ai României şi, în consecinţă, ai săi personali. Nu i se părea normal ca duşmanii să-i recunoască valoarea. Ar fi însemnat ca respectivii să creadă în Dumnezeu, să fie naţionalişti, adică să pună interesele naţiei deasupra intereselor personale, şi, în aceste circumstanţe, intrând ei, comuniştii, în rândul lumii, să-i recunoască şi lui valoarea, de care el personal nu s-a îndoit nici o clipă.”
„Kaputt”, cuvânt german, după dicţionar, înseamnă în română strict, distrus, vlăguit, nimicit, sleit. Originea cuvântului se găseşte în expresia franceză „être capot”, adică a fi înfrânt.
Petru Romoșan
„De-ar fi Țara pe marginea prăpastiei și tot nu ai voie să o ponegrești…” – citat aproximativ din Ioan Aurel Pop. Bineînțeles asta e valabil în primul rând pentru etnicii români…
Renașterea României poate începe în orice moment ! Există exemple concrete în toată țara. Este adevărat sunt cazuri la scară mică, dar Țara este formată din noi toți, mai mari sau mai mici. Texte de genul „kaputt” România și altele asemănătoare seamănă surprinzător de bine cu discursul clicii de la humanitas…
Sunt câteva lucruri cu care nu sunt de acord cu autorul, deși nenumit îl recunosc de la o poștă. Să le luăm pe rând :
Comparația democrației românești cu o mămăligă este total neinspirată și dovedește o anumită ignoranță a autorului cu „pâinea” tradițională a majorității românilor din cele mai vechi timpuri până în vremea bunicilor și poate, la unii, a părinților. Mămăligă este detestata de străinii care nu au gustat-o, de străinii care ne urăsc și o asociază cu noi în sens peiorativ și de „fitosii” ca acest intelectual (antipatic) care nu știu că mămăligă se identifică cu țăranul român, adică cu Țara. Apoi preparatul mămăligii implică și o „știință”, o anumită artă de la cernuta mălaiul, la fierul apei, mestecat, întors și tăiat. Nu mai spun de celelalte merinde care pot fi asociate mămăligii tocmai pentru ai pune în evidență gustul. Apoi mămăligă, cel puțin pentru mine, o asociez cu tata mare, cu mama mare adică cu strămoșii, adică este un element care de fiecare dată când îl consum îmi amintește de ei. Ori, după spunea mama mare, atâta timp cât îmi aduc aminte de ei înseamnă că nu sunt morți, ci undeva, în mintea mea sufletul lor trăiește. Apoi cu mămăligă în traistă soldații noștri au luptat în toate războaiele.
În concluzie a duce mămăligă în derizoriu și a o compara cu o iluzorie democrație este o adevărată in pietate la adresa acestui aliment, banal pentru ignoranți, a cărei vechime este legată de vechimea noastră ca popor.
Al doilea lucru care nu-mi place este că suntem acuzați că „am dat destinul pe mâna unor infractori, impostori, bagabonti cu repetiție”. Deși, eram în primii ani de liceu îmi aduc bine aminte ce cereau oamenii în decembrie 1989, punctele de la Timișoara, jos comunismul și judecarea lui Nea Nicu, judecare în sens de proces corect, nu mascarada și executare. Cine sunt vinovați de deturnarea idealurilor populare? Securitatea cea veche și cea nouă ne spune autorul, dar omite și rolul celor ca ei care au susținut regimul și regimele, a fost din topor cu românii din exil, cu foștii deținuți politici. Adică presa într-un cuvânt. Cum a ajuns cu Ion Iliescu președinte? Vrea să-l credem pe cuvânt că nu l-a votat?
Nu sunt de acord nici cu dezinformarea vizavi de comuniștii noștri. Că azi autorul se dă naționalist, creștin, adept a lui Tuțea asta nu se întâmpla pe vremea comuniștilor unde a beneficiat de toate avantajele sistemului. Au fost destui poeți, scriitori neagreati de regim, în schimb el a fost lansat și sprijinit tocmai pentru că regimul a văzut „sănătate” în el. Alții aveau sute de manuscrise ori opere cenzurate. Nu asta e problema! Dezinformarea este când afirmă că tovarășii noștri, atei fiind, nu erau naționaliști. Eronat! Aveau multe și grele păcate, dar regimul ceaușist a fost, spre deosebire de linia Marx-Engels-Lenin, unul naționalist. Una din realizările regimului a fost că detestata mămăligă a autorului a fost înlocuită treptat de pâine datorită îmbunătățiri nivelului de trai, nivel de trai, deși scăzut, a fost comparativ cu cele care l-au precedat mai ridicat. Apoi faptul că regimul a fost demolat de eșalonul doi, de intelectualii ajutați, în cârdășie cu o clica din armată și securitate cu sprijinul unor state străine este o dovadă în sprijinul naționalismului lui. Este evident că nu putem compara naționalismul tovarășilor cu cel al lui Tuțea, cu cel al lui Maniu ori Brătianu, dar vorbim de o doctrină politică diferită care a văzut naționalismul din prisma percepțiilor lui Marx și Lenin adaptate la specificul nostru.
Nu putem fi de acord nici impută rea vinei că a fost ales Băsescu și nu Năstase, ori Iohannis și nu Ponta, deși ne asigură de faptul că nici Ponta nu era grozav. Nu cumva presa și distinsul autor au contribuit la mitizarea acestor non valori?
Așa cum spuneam, sunt multe lucruri cu care nu avem cum să nu fim de acord.
În schimb mă miră că nu înțelege, așa cum nu înțeleg mulți ziariști și analiști, cauza care a generat „kaputul” românesc (exagerat după mine și dovada inculturii istorice a autorului privind ciclicitatea istoriei). Cauza pentru care eșalonul doi și intelectualii beneficiari ai regimului comunist s-au convertit la capitalism, consumerism și globalism este simplă. În ultimii ani ai regimului s-a format o adevărată crustă burghezo-comunista și o intelectualitate retrograda în raport cu regimul care a subminat nu numai regimul, dar și interesele naționale (când te alieze cu dușmanii tradiționali nu poți să invoci patriotismul). Acum, după cum vedem, când situația s-a împuțit și miroase acești intelectuali se dau loviți și patrioți. Al doilea aspect este faptul că însăși societatea noastră s-a transformat și schimbat radical. Zygmunt Brauman definea această societate ca fiind una lichidă care ia diferite forme care nu sunt modelate de societate în ansamblul ei, ci de indivizi care au aceleași idei sau aspirații. Un specialist în marketing, Seth Godin definea această asociere ca fiind un tribala. Ori dacă ne uitam la situația României de azi vedem că societatea lichidă ia forma vasului creat de PSD pe considerente tribale. Adoptă legi, program de guvernământ numai pentru tribul votanților PSD, ignorând că o parte din voturi nu are nicio legătură cu iubirea de PSD, ori că votul corespunde unei anumite perioade de timp, nefiind un cec în alb și perpetuu. Aceasta confuzie o face și autorul. Mai mult vedem că votanții sunt doar un pretext pentru a definii tribul ca fiind mare, majoritar, în realitate tribul reprezintă un număr mic de indivizi, majoritatea certați cu legea, care au scop de îmbogățire și o organizare de clan țigănesc. Nu pot să spun mafiot, mafioții au niște cutume, niște principii, o onoare toate acestea lipsind la acești indivizi. Dacă la americani tribalizarea este legată de consumerism iar în politică de o anumită supraviețuire a conservatorismul fie democrat, fie republican la noi e o manelizare și o tiganizare care au reușit să elimine și bruma de intelectuali care mai apăreau în urmașele PCR.
În concluzie, conform filosofului Bauman societatea este una lichidă care ia diverse forme dată de recipienti, adică de indivizi organizați în diverse triburi care corespund cu interesele lor individuale și accentul nu mai cade pe colectivitate, pe societate în ansamblu ei, ci pe individualitate.
România încă nu a căzut de pe hartă, este undeva jos (după „Epoca de Aur” la ce vă așteptați?), așa cum este de altfel și SUA și UE, ca o dovadă că istoria este ciclica. Dacă nu vom mai privi la modul „kaput” România ci vom accepta această decădere pe care o vom putea asocia cu o jumătate de secol pierdut (aproape 30 de ani au trecut) atunci vom găsi puterea nu numai să depășim situația, dar să redevenim ce am fost, va mai mult. În Japonia s-a tot încercat un deceniu, după deceniul pierdut al Japoniei (când SUA și lumea întreagă aștepta ca Japonia să devină prima putere economică a lumii), să se găsească cauza și răspunsuri la cum putea fi evitat acest recul. După un deceniu japonezii au găsit de cuviință să uite și să se axeze pe viitor. Același lucru ar trebui să-l facem și noi. Decât să ne lamentam, demoralizam, nu că n-am fi la pământ, să acceptam că acest recul este datorat „apei și formei ei”, să reintegram „triburile” nu după interesul individual, de grup, ci revenind la interesul colectiv, național și unitar și să realizăm, așa cum spunea și autorul, ce au realizat înaintașii noștri. Adică un mod simplu de a vedea lucrurile și puternic tocmai datorită simplității, după cum spunea Jack Trout.
http://www.amosnews.ro/romania-kaputt-2018-03-24
Scris de Petru Romosan.
Tribunul s-a ocupat de prestațiile lui Macovei de dinainte de ’90, prestații bătăușe, bahice, perverse (în mașină, de se bâțâia mașina pe roți) și penale(judecătorul care s-a dat jos de pe Macovei și din dacie, a fost condamnat pentru omor, fără ca Monica să fie menționată în proces).
Treceți pe la sala de lectură, copii ai durerii, conspectați după revistă, că pe unde Tribunul a defrișat codrii, voi culegeți surcele.