CD
1.574 aprobate
denitsoc@gmail.com

SCHIMBARE DE PARADIGMĂ?
– să vedem ce spun sondajele

De CD

Sondajele de opinie regionale din diferitele părți ale Sudului Global sugerează că există o crestere din ce în ce mai mare in cooperarea economică regională și integrarea regională.
Sondajele de opinie efectuate în toate principalele părți ale lumii în curs de dezvoltare – America Latină, Africa, Asia – dezvăluie un nivel relativ ridicat de integrare regională, iar forma actuală a conceptului de Guvernanță Globală este din ce în ce mai mult pusă la îndoială si respinsă.

Deci nu avem de a face cu o schimbare de paradigmă ci cu inlăturarea unei paradigme impuse hegemonic, cu instalarea unei activităti si a unei atitudini normale si benefice in relatiile internationale intre tări ce se consideră egale in drepturi si responsabilităti si care se respectă reciproc.
Această nouă si sănătoasă atitudine si corelationare este o evolutie firească a raporturilor nedictate si naturale ce apar intre tări ca urmare a eliberării schimburilor comerciale de sub imperiul dolarului.

In aceste noi conditii, cand fiecare tară poate sa-si faca schimburile comerciale in monedele nationale ale tărilor participante sau cu o moneda mutual acceptată, se deschide o colaborare si cooperare mult mai largă si mai intensă, nu numai in domeniul commercial ci si in celelate domenii, stiintific si cultural.
Aceste noi conditii sunt aduse in practica curentă de membrii permanenti cat si observatori ai BRICS+.

Un nou studiu realizat de Banca Inter-Americană de Dezvoltare (IDB) (Institutul pentru Integrarea Americii Latine și Caraibe (INTAL) al Sectorului de Integrare și Comerț al BID) în parteneriat cu firma Latinobarómetro a arătat că 79% dintre latino-americani susțin integrarea țării lor cu alte țări din America Latină.

Studiul relevă, de asemenea, că nivelurile mai înalte de educație sunt asociate cu un sprijin mai ridicat pentru integrarea regională – sprijinul pentru integrarea regională a ajuns la 87% în rândul respondenților cu studii universitare complete.
Aparitia noii atitudini de cooperare si integrare este răspandită la randul ei de acesti indivizi cu inaltă educatie prin influenta lor benefică in randul maselor in general.

Atitudinile pozitive față de integrarea economică sunt mai mari în rândul respondenților mai tineri, care la rândul lor acordă o importanță mai mare oportunităților oferite de integrare pentru a studia sau a lucra în străinătate.
Dar străinatate nu mai inseamnă doar un grup restrans de tări dezvoltate, ci orice tară ce dispune de tehnologii avansate si dispusă să le impărtăsească.

Urmărind sondajul putem observa că la intrebarea: “Ce înseamnă integrare regională?”:
– pentru 61% a fost asociată cu mai multe locuri de muncă;
– pentru 56% a fost asociată cu mai multă tehnologie;
– pentru 52% a fost asociată cu salarii mai mari;
– pentru 50% a fost asociată cu oportunități de studiu sau de muncă în alte țări;
– pentru 46% a fost asociată cu acces la o varietate mai mare de produse și
– pentru 40% a fost asociată cu acces la bunuri mai ieftine, dar de bună calitate.

În regiunea ASEAN, una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere a economiei mondiale și principalul bloc regional din Asia, opiniile din statele membre indică o evaluare din ce în ce mai pozitivă a organizatie regionale ASEAN.
Cel mai recent studiu din 2024 realizat de Institutul ISEAS-Yusof Ishak a reunit evaluarea respondenților cu privire la performanța ASEAN în ultimul an – rezultatele sondajului sugerează că „în comparație cu alte țări/organizații regionale, ASEAN s-a bucurat de o creștere semnificativă a percepțiilor pozitive în acest an”.
Trebuie să arătăm că China nu este membru al ASEAN ci doar un partener extern de tranzactii.

Lumea se descurcă mai bine, se dezvoltă mai rapid si mai eficient fără interventia nefastă hegemonică.

La intrebarea „În cine aveți cea mai mare încredere pentru a susține agenda globală de liber schimb?” s-a răspuns astfel:
– 29,7% dintre respondenți au numit ASEAN;
– 18,5% dintre respondenti au numit China.

Sondajul a vut si următoarea intrebare: „În opinia dumneavoastră, care țară/organizație regională are cea mai mare influență politică și strategică în Asia de Sud-Est?”, la care :
– 58,4% dintre respondenți au salutat influența politică și strategică regională în creștere a ASEAN;
– 43,9% au evaluat pozitiv contributia Chinei.

În Africa, conform sondajului comercial al CEO-ului Paftrac Africa din 2024, peste 50% dintre întreprinderile africane și-au exprimat opinia că Zona de liber schimb continental africană ( AfCFTA) ar avea un efect pozitiv.
În 34 de țări din Africa, sprijinul pozitiv mediu pentru Uniunea Africană a fost de 53%, în timp ce pentru alte organizații regionale din Africa, cifra corespunzătoare a ajuns la 57% dintre respondenți.

Iarăsi, influenta hegemonică nu mai este topul sondajelor africane.

În ansamblu, sprijinul semnificativ acordat integrării regionale în unele dintre regiunile cheie ale Sudului Global este de bun augur pentru progrese suplimentare în cooperarea economică regională între țările în curs de dezvoltare.
Este de remarcat faptul că unele dintre sondajele de mai sus au relevat și un grad ridicat de sprijin pentru construirea de legături economice în afara regiunilor respective (77% dintre respondenții din America Latină susțin integrarea țării lor cu alte țări din afara regiunii.

Acest lucru poate indica domeniul de aplicare disponibil pentru construirea de legături economice interregionale între principalele blocuri de integrare regională din Sudul Global, unde BRICS poate opera ca on factor integrator decisiv.

Atlanta 14/10 2024