Mărul-otrăvit !

Rusia este de acord cu Unirea României cu Republica Moldova, dar pune o condiție inacceptabilă…

Mărul-otrăvit! Schimbare de strategie la Kremlin.Proaspăt întors de la Chișinău, omul lui Putin, Aleksandr Dughin, a ajuns la o concluzie dură pentru geopolitica Rusiei: Basarabia se va uni cu România.

Se pare că bursele oferite de statul român au reprezentat o armă cu mult mai puternică decât tancurile rusești din Transnistria. România a investit în oameni, în cultură, în timp ce Rusia în gloanțe, lucru care a făcut ca intelectualitatea moldovenească să spună un NU clar Rusiei. Având în vedere iminența și ireversabilitatea procesului de Unire dintre cele două state românești, Rusia adoptă o nouă strategie. Vocea Rusiei, portavocea administrației ruse, prin intermediul politologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, afirmă că problemele teritoriale ale României se pot soluționa prin Unirea cu Republica Moldova.

Până aici totul frumos, dar ca de fiecare dată în istorie, se dovedește că mărul întins este unul otrăvit: acest lucru trebuie să se facă în interiorul Comunității Euro-Asiatice, prin renunțarea de către România la spațiul european și cel euro-atlantic. Important este că Rusia s-a împăcat cu gândul pierderii Basarabiei către România însă acum încearcă o altă strategie – promovarea în România de mesaje anti-europene, cele care au avut un așa mare succes în Republica Moldova. „Dacă România va adera la CEEA, atunci ar putea să se unească într-adevăr cu Republica Moldova și, totodată, să-și rezolve multe din problemele economice cu care se confruntă”, a declarat Dughin în cadrul unui interviu pentru Vocea Rusiei.

Strategia Rusiei nu poate de roade și nu poate fi tratată decât cu un zâmbet din moment ce în România salariul mediu este de două ori mai mare decât în Rusia și de vreo patru ori mai mare decât în așa zisa comunitate Euro-Asiatică. Rusia nu poate oferi României bunăstare, iar strategia de învrăjbire contra Europei nu va putea da rezultate așa cum a dat în rândul comuniștilor moldoveni. În România specimene precum Voronin nu au existat și nici nu vor exista în parlament sau în vârful ierarhiei politice.

Rusia merge și mai departe și elogiază pe români, așa cum nu a mai făcut până acum niciodată. AleksandrDughin:„ România se află în mod clar la periferia UniuniiEuropene, în tabelul rangurilor ea se află maijos decât asemenea state defavorizate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. Atitudinea față de români în Europa este una distorsionată, negativă. O întreagă națiune este judecată după unele cazuri de corupție.  Este o situație rușinoasă pentru o națiune care posedă o mare cultură ortodoxă! Societatea românească este, de fapt, una dintre cele mai interesante, profunde, intelectuale și spirituale societăți europene apropiate nouă. Consider că integrarea României în spațiul eurasiatic ar putea avea loc sub semnul identității ortodoxe și culturale. În componența Comunității Euroasiatice, România va fi capabilă nu numai să-și rezolve problemele economice șiteritoriale, dar și, ceea ce e foarte esențial pentru identitatea națională, va fi primită cu bucurie, va fi tratată ca partener egal.”

Practic cespuneRusia: nu ne mai ajungeBasarabia, vrem șiRomânia înapoi. Mesajul este însă clar: mai bine codaș la oraș decât fruntaș la sat.

Autor:MariusDorin Lulea

Sursa: vox.publika.md

 

 

Nota redacției: Dacă într-adevăr rușii ne fac asemenea propuneri, ele nu ar trebui respinse de plano. Nu-mi dau seama cât de oficială este declarația lui Dughin, ins despre care avem informații pozitive. Dacă ar fi să se confirme declarațiile lui Dughin, iar rușii să le reia în discuții și oferte politice concrete și oficiale, e de luat în calcul și varianta cea mai optimistă: rușilor le-a venit mintea la cap! Și au constatat, după 300 de ani de încercări de tot felul, eșuate, de a face să dispară de pe harta lumii a României, că e mai productiv pentru ei să abandoneze acest vis imperial năuc, care a cauzat atâtea pierderi pentru ambele părți! România trebuie lăsată să existe, să existe în parametrii hotărîți de români! Iar rușii ar avea mult mai mult de câștigat dintr-un parteneiat sincer cu România, cu românii! Pot rușii să fie sinceri? Dacă-i ajuți să-și înțeleagă limitele și interesele potrivite situației în care se află, atunci poți spera că rușii vor fi sinceri, căci au mai mult de câștigat prin corectitudine și onestitate.

Nota bene: am spus mereu „rușii”, nu „Rusia”! Totul depinde de Rusia, cât mai este ea a rușilor! Evident, că o Românie a românilor va trata cu rușii altfel decât „România” de azi, atât de puțin reprezentativă, prin politicienii ei, pentru interesele românilor. Să sperăm că se va ivi și momentul în care guvernele celor două țări vor fi și ale românilor, respectiv rușilor. În ziua aceea oferta făcută azi de domnul Dughin va fi să ne intereseze în cel mai înalt grad!