CD
33 aprobate

dnitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Macaroanele americane s-au muiat de tot …

BIDEN DĂ UN SEMNAL VERDE DEZGHEȚULUI SUA-CHINA
De M. K. Bhadrakumar

https://www.indianpunchline.com/biden-gives-green-signal-to-us-china-thaw
Trimisul SUA pentru Climat și fostul secretar de stat John Kerry (L) și consilier chinez și ministrul de externe Wang Yi ( foto)

Vizita la Tianjin a trimisului președintelui Biden pentru Climat, John Kerry, în perioada 1-3 septembrie, își asumă o dimensiune uriașă, ca un moment definitoriu în relația bilaterală tensionată dintre China și SUA. Spre deosebire de vizita anterioară a lui Kerry în aprilie la Shanghai, conversația sa s-a extins și s-a aprofundat de data aceasta, depășind cu mult problemele legate de schimbările climatice.

Consilierul de stat chinez și ministrul de externe Wang Yi s-au întâlnit cu Kerry „prin link video la invitație” și au profitat de ocazie pentru a îndemna Washingtonul să „ia măsuri active pentru a readuce legăturile pe drumul cel bun”. Wang a subliniat că cooperarea în domeniul climei este în interes reciproc, dar nu este durabilă fără o relație bilaterală îmbunătățită.
Wang a reamintit că China și SUA au avut o istorie de dialog fructuos și cooperare bilaterală, precum și cu privire la probleme internaționale și regionale majore, inclusiv schimbările climatice, care au adus „beneficii tangibile” ambelor, iar aceste realizări din trecut mărturisesc potențialul de a ajunge la rezultate reciproce cu respect reciproc și teren comun, în timp ce eliminarea diferențelor.

Wang a declarat că mingea se află pe terenul american, deoarece deteriorarea bruscă a relațiilor bilaterale din ultimii ani se datorează în întregime „unui calcul strategic major greșit” al administrației Trump în a privi China ca pe o amenințare și rivală și pentru a încerca să țină sub control și să suprime China. El a cerut Administrației Biden să ia „măsuri concrete pentru a îmbunătăți legăturile”.

Kerry a răspuns pozitiv la faptul că partea americană este dispusă să colaboreze cu China pentru a „consolida dialogul, a îmbunătăți în comun ambițiile, a demonstra poziția de lider” și a dat un exemplu pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris, iar acest lucru „va crea, de asemenea, oportunități pentru abordarea dificultăților cu care se confruntă relațiile SUA-China”.
Pur și simplu, o inversare a traiectoriei tensionate a relațiilor SUA-China este în cărți. Inițiativa lui Kerry a fost doar cu știrea și aprobarea lui Biden. „Desfășurarea” lui Kerry semnalează o răsturnare majoră în abordarea Administrației Biden față de China, care a continuat până acum cu busola stabilită de Trump cu unele modificări pe ici pe colo.
Imaginea de ansamblu, între timp, este că Biden ar putea lichida tensiunile atât cu China, cât și cu Rusia.
Recentul turneu al vicepreședintei Kamala Harris in Asia de Sud-Est, cand la retorica stridentă împotriva Chinei, ea a vorbit de una singura, tarile vizitate n’au avut urechi sa o asculte, a fost semnalul de reorientare a busolei trumpiste.

De asemenea, discuțiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Biden în Biroul Oval de ieri s-au încheiat pe o cheie minora, care va fi atent/bine remarcată la Moscova.
Desigur, este prea devreme pentru a vorbi despre o regândire a strategiei SUA. Dar discursul grijuliu și profund emoționant al lui Biden de marți, de la sfârșitul războiului din Afganistan, dă foarte multe semnale încurajatoare despre nevoia imperioasă de regândire.

Pentru a fi sigur, concurența cu China și contra-strategiile împotriva Rusiei s-ar putea să nu dispară peste noapte, dar abordarea conflictuală poate fi eliminată.
Acestea fiind spuse, semnele incipiente ale unei noi gândiri față de China nu ar trebui subestimate. Partea chineză va simți noua gândire. În primul rând, comunicarea strategică a început într-o notă serioasă începând cu vizita secretarului de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, în iulie.

Este pentru a treia oară numai în ultimele două săptămâni când Wang a discutat cu un înalt oficial american, unde s-a străduit să transmită că, PE ORBITA UNEI RELAȚII EGALE DE RESPECT RECIPROC PENTRU PREOCUPĂRILE CELUILALT, există posibilități perfecte de cooperare și coordonare între China și SUA nu numai în ceea ce privește relațiile bilaterale, ci și chestiunile regionale și internaționale.

În cele două convorbiri telefonice cu secretarul de stat Antony Blinken (ambele inițiate de acesta din urmă) luna trecută, pe fondul evoluțiilor din Afganistan, Wang Yi a declarat parametrii cooperării win-win/reciprocitate care vor servi intereselor ambelor țări și ale lumii în general.

În prima conversație din 16 august, Wang a fost specific cu privire la îngrijorarea profundă a Chinei că Administrația Biden a ținut la măsura scandaloasă a lui Trump de a elimina gruparea militantă uigură, Mișcarea Islamică Turkistanul de Est, de pe lista departamentului de stat a organizațiilor teroriste. Raportul Xinhua a înregistrat asigurările specifice ale lui Blinken că „astfel de diferențe între cele două părți… poate fi rezolvată treptat într-un mod constructiv în zilele următoare”.”

În cea de-a doua conversație din 30 aprilie, Wang a declarat că „opoziția fermă” a Chinei față de SUA, politizând problema urmăririi originilor COVID-19, punând presiune pe Organizația Mondială a Sănătății și subminând solidaritatea comunității internaționale împotriva pandemiei și cooperarea științifică globală privind urmărirea originilor.

Vizita lui Kerry în China vine în imediat aval a acestor schimburi. Ce mesaj i-ar fi transmis Kerry lui Wang nu poate fi decât o chestiune de presupunere în acest moment. Dar ceea ce este clar este că, după Afganistan, prioritățile strategice ale SUA sunt resetate.
Biden a făcut acest lucru clar, puternic dureros, atunci când a spus în discursul său de luni: „Am fost o națiune ce a stat prea mult timp în război. Dacă ai 20 de ani astăzi, nu ai cunoscut niciodată o Americă împăcată. Cel mai tragic, o vedem în statistica șocantă și uimitoare: 18 veterani, în medie, care mor prin sinucidere în fiecare zi în America – nu într-un loc îndepărtat, ci chiar aici, în America. Nu e nimic de grad scăzut sau cu risc scăzut sau low-cost despre orice război. Este timpul să punem capăt războiului din Afganistan”.

Este suficient să spunem că Kerry a trecut dincolo de discuțiile despre avertizarea globală, iar Beijingul clarifică faptul că salută o discuție mai amplă. South China Morning Post a relatat că joi dimineață Kerry a purtat discuții cu membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic și vicepremier Han Zheng, care poartă responsabilitatea generală pentru economia internă a Chinei.
În mod semnificativ, Kerry este, de asemenea, programat să aibă discuții cu membrul al Biroului Politic Yang Jiechi – cel mai înalt diplomat al Chinei. Se pare deja că o abordare conflictuală față de China ar fi putut deveni extrem de improbabilă în timpul președinției Biden.
Geopolitica Indo-Pacificului este pe punctul de a se schimba.

Bio
Soarta l-a introdus pe M. K. BHADRAKUMAR în primele rânduri ale listei de merit și l-a introdus în Serviciul indian de Externe. Aproximativ jumătate din cele 3 decenii ale carierei sale diplomatice au fost dedicate misiunilor pe teritoriile fostei Uniuni Sovietice și Pakistanului, Iranului și Afganistanului. Alte postări de peste mări au inclus Coreea de Sud, Sri Lanka, Germania și Turcia. El scrie în principal despre politica externă indiană și afacerile din Orientul Mijlociu, Eurasia, Asia Centrală, Asia de Sud și Asia-Pacific.
Scrisul trebuie să vină într-o grabă spontană de gânduri. Sentimentul antrenant al libertății unei minți eclectice face toata diferența. Nici unul dintre articolele din Indian Punchline nu a fost un act de pre-meditat. El recunoaște cele două influențe profunde asupra anilor săi formativi – mama sa, care a fost o persoană profund religioasă, de o spiritualitate extraordinară, care i-a modelat lumea interioară și pe tatăl său, care a fost un scriitor prolific, autor și gânditor marxist care l-a introdus de la o vârstă fragedă în dialectică ca un instrument intelectual fără pereche pentru a analiza lumea materială și a decodifica politica.

Traducerea CD