Sorin
1.290 aprobate

george-turle@t-online.de
79.197.55.37

 

 

E un razboi proxy, nimic altceva, iar furnizarea de echipament, cand vine vorba de ce greu, ofensiv, e limitata….cel putin deocamdata. Ucrainenii nu prea au pregatire in utilizarea echipamentelor (tancuri, IFV-uri, elicoptere, avioane etc.) occidentale. Sunt soldati la training in vest, dar cere timp si invatarea echipamentelor, si integrarea lor.

Ucraina poate deveni membra NATO in 2 conditii:
1. Isi elibereaza teritoriile, dupa care aplica pentru aderare.
2. Nu-si poate elibera teritoriile, renunta la ele si in conditiile astea, nemaiavand dispute teritoriale, poate deveni membru.

Da, am pomenit intr-un comentariu cu cateva pagini in urma de minele de sare. Prigozin cauta o oarecare ascensiune pe linie de influenta, prin reputarea unui succes pe front, dar are si motivatie pragmatica, vezi minele cu pricina. De-aia nici nu-l intereseaza de costul uman si material (dar mai ales de cel uman). El are un nucleu formati din soldati cu norma intreaga si un contingent numeros de puscariasi cu condamnari mari, carora li s-a promis eliberarea (anularea sentintei), daca supravietuiesc. Li s-a spus clar de la inceput ca vor fi trupe de asalt frontal (storming…gen 1877 impotriva redutelor, doar ca atunci nu exista alta posibilitate), li s-a spus ca cei care se razgandesc pe parcurs sau au ganduri de duca, vor fi executati (din unul din ei au facut exemplu, executandu-l cu barosul). Le-a mai spus ca e un cu totul alt tip de razboi fata de orice a purtat Rusia in deceniile recente….la ani lumina distanta fata de Grozny, Aleppo (Siria in general, Afganistan etc.). E clar ca in conditiile astea, la sansele de supravietuire, s-au inrolat cei cu condamnari de la 20 de ani in sus, pina la pe viata. Unii spun ca ar fi reusit sa adune vreo 40 de mii (poate fi o cifra exagerata), in orice caz, o gramada de material dispensabil. Majoritatea pierderilor din ultimele 3 luni dintre aia provin.
In acelasi timp, minele de sare ar putea constitui adapost pentru munitie, oameni, echipamente, fiind incinte subterane. Pentru ca si in Donetsk si Zaporojie au fost probleme mari din cauza loviturilor cu rachete Himars (recent la Makiivka, langa Melitopol, la Tokmak etc), unde in mod imprudent s-au cantonat numere mari de soldati intr-o singura incinta. La Makiivka chiar a fost depozitata si munitie la demisolul cladirii, iar echipamentele parcate aproape de cladire.
Ce e mai surprinzator e ca acum incep sa se certe intre ei pentru asumarea meritului ocuparii Soledarului. Inca nu e complet ocupat, dar e destul de clar ca in directia aia merge puna la urma treaba, ucraineni mai controleaza o portiune redusa in partea de vest a oraselului. Soledar era incadrat i(flancat) intre doua dealuri, el fiind in valea dintre ele. Desi orasul in sine era bine fortificat, flancurile nu au fost la fel de bine pazite si ucrainenii le-au pierdut, fiind adpoi flancati de fortele Wagne de pe teren inalt.
Comandamentul armatei ruse spune ca la asalturile asupra localitatii au participat si paratrupe, precum si faptul ca ar fi oferit suport de artilerie, iar Rogozin protesteaza de-a dreptul la aceste afirmatii, spunand ca nu a fost nici urma e parasutisti sau diverse forte speciale ale armate ruse, ci actiunea militara de acolo e pur Wagner.