Gazprom susţine că datoriile de miliarde dolari acumulate de Transnistria sunt ale Moldovei
Eugen Durbala .
19 nov 2017
Gigantul rus al gazelor anunță că Arbitrajul Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Federația Rusă a satisfăcut, încă în luna august 2017, o nouă cerere privind încasarea a unei noi datori de 768,7 milioane de dolari de la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, scrie mold-street.com.Potrivit raportului pentru trimestrul trei din anul 2017 al Gazprom, datoria este pentru gazul natural livrat încă în anul 2014. Acesta este deja a 12-a decizie în favoarea Gazprom adoptată de instanţa de arbitraj de la Moscova în ultimul deceniu și aduce valoarea datoriilor ce ar urma a fi încasate de la Moldovagaz la circa cinci miliarde de dolari.
A cui sunt datoriile de miliarde La acestea se adaugă alte 1,1 miliarde de dolari, datorii acumulate până în anul 2006, şi care au fost cesionate de Gazprom firmei Faktoring-Finance. Din această sumă doar 5-10% sunt restanțe ale Chișinăului. Restul sunt datorii acumulate de regiunea transnistreană, care din anul 2006 nu achită nici-un ban pentru metanul livrat de Gazprom. Singurile costuri sunt cele pentru pomparea gazelor ce tranzitează regiunea, scrie mold-street.com.
În raportul gigantului gazier este specificat şi faptul că datoria este a Republicii Moldova: „din cauza neplății gazului de către consumatorii din Transnistria datoria Republicii Moldova au crescut și mai mult. Neplata gazului de către aceşti consumatori de gaze duce la o lipsă de fonduri pentru Gazprom”. Anterior administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de metan din stânga Nistrului.
O datorie cât PIB
Un studiu realizat de Expert-Grup susţine că „încet-încet, datoria Moldovei pentru gazul de la Gazprom a ajuns să fie de practic 7 miliarde USD sau cât tot PIB-ul țării, adică tot ce produce economia Moldovei într-un singur an”. „O asemenea datorie nu va putea fi plătită niciodată, ceea ce înseamnă fie că Gazprom poate cere oricând altceva în schimbul ei (conducte de gaze, alte active), fie va putea șantaja inclusiv deciziile politice ale guvernului de la Chișinău (”dacă nu faceți X, tăiem gazul”)”, se arată în studiul Expert-Grup. Specialiștii în domeniu mai afirmă că dacă gigantul rus al gazelor dorea cu adevărat recuperarea acestor datorii, atunci mergea mai departe. Potrivit lor, decizia instanței de arbitraj este mai degrabă o procedură necesară pentru a lua de pe umerii Gazprom eventualele probleme de ordin contabil și fiscal pe teritoriul Rusiei create de aceste restanțe, scrie mold-street.com. În același timp, experții nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra conducerii Republicii Moldova, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.