D.D. Rujan
2 nov. 2021, 19:42 (acum 4 ore)
către eu

Încă o șansă ratată complet de familia Iohannis

31 Octombrie 2021 21:51

Încă o șansă ratată complet de familia Iohannis
Știrea din 11 noiembrie 2014 ”Prima doamnă a României, primită cu …we are the champions de catre elevi” a deținut mult timp recordul de vizualizări pe site-ul Turnul Sfatului.din Sibiu . Știrea s-a ”rostogolit”, evident, din mai multe motive, însă cel mai important, pentru că românii, nu numai sibienii, voiau să știe cine este, cum arată, ce face, cât este de iubită de către elevii săi Carmen Iohannis, soția noului președinte ales al României, Klaus Iohannis.Cu doar o zi înainte, Iohannis a obținut un incredibil 6,28 milioane de voturi, reprezentând 54,43% din totalul voturilor exprimate. Iar Victor Ponta, contracandidatul său de atunci, a obținut 5,26 milioane de voturi, 45,56%. La șapte ani fără doar câteva zile, cei doi sunt unii din cei mai huliți oameni din România. Mai ales el, președintele.

Fotografiile recente cu cei doi în vizită la piramidele din Egipt, făcându-și selfie-uri în fața bucăților de piatră, au demoralizat o țară întreagă. Într-o perioadă în care zilnic au murit peste 400 de români, cei doi au preferat soarele blând al Africii, în locul rezolvării problemelor chiar de viață și moarte, la propriu, din țară. Poate că problemele legate de exportul de cereale sau de oi vii, pentru că nu am văzut un raport al vizitei, nu sufereau o amânare a întâlnirii la primul nivel, însă așa cum au vorbit recent consilierii foștilor președinți Băsescu și Iliescu, vizita faraonică de la piramide a fost tot timpul opțională. Cu atât mai mult acum, când în țară mor mii de oameni.

Criză politică,grava , criză sanitară, criză structurală în administrația politică și administrativă, criză legislativă, iar președintele e pe nicăieri. Ba, mai mult, e unul din principalii responsabili, pentru că multe din aceste situații i se imput personal, dacă e să ne gândim doar la faptul că avem un premier demis, unul desemnat și probabil niciunul dintre cei doi, cu adevărat în funcție, în viitoarele luni.Dar dincolo de asta, dincolo de deznădejde și greață, insist pe un personaj care și-a ratat complet rolul pozitiv pe care îl putea juca pentru țară. Complet, din prima zi de mandat al soțului său. Iar recenta vizită la piramide ni l-a înfățișat din nou ca pe un turist de lux.

Sub puternica umbră a soției fostului președinte Nicolae Ceaușescu, Elena, niciuna din ”primele doamne” ale României post-revoluționare nu și-a asumat un rol activ în societate. Un model.? Până la urmă, e alegerea fiecăruia, însă trebuie să remarcăm că toate aceste doamne au preferat comoditatea. Dacă de la Nina Iliescu, Nadia Constantinescu ori Maria Băsescu societatea nu cred că avea foarte multe așteptări, de la Carmen Iohannis existau câteva pretenții. Era cadru didactic, profa de engleza , iar din această postură putea avea în față un divers culoar de direcții. Îi treceau prin mână elevi care nici măcar nu erau născuți atunci când Elena Ceaușescu dădea ultimele ordine în țară. Pentru ei, pentru toți, nu doar pentru cei 35 ai săi, de la clasă, putea fi un model.. Mă gândesc la rolul pe care îl putea avea în acțiuni pentru scăderea abandonului școlar, ori împotriva bullying-ului din instituțiile de învățământ. Măcar niște mesaje legate de importanța învățării limbii engleze sau despre rolul orelor de dirigenție, dacă mai mult chiar nu se poate.

Veți spune în apărarea ei că a rămas un om simplu și din această ipostază a putut da o relatare corectă soțului său despre starea nației, de aici, din Sibiu. Nici pe departe, iar dovada o vedem și în aceste zile, la piramide. E la fel de deconectată, la fel ca președintele. Niciun om normal nu ar fi ajuns în această ipostază, în afara unei lipse crase de empatie. Pot să înțeleg că ”funcția” de primă doamnă poate fi un stres, însă nu am văzut-o deloc stresată la întâlnirile cu Papa Francisc. Ori cu președintele Trump. La Pompeii. La întronarea lui Naruhito, împăratul Japoniei. Sau chiar în vizită la piramidele din Egipt, lucruri pe care, în afara ultimei, nu le-ar fi întâlnit în urma carierei de profesoare de engleză de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. O profesoară din provincie, turist de lux cu pașaport diplomatic.

În 2015, la Ambasada României în Berlin, doamna Iohannis vorbea despre rolul ei în noua postură: ” Deocamdată n-am început exact cu activitatea, însă promit că o să încerc să fac ceva şi pentru cei de acasă şi pentru cei de afară, cât îmi stă în putinţă. Mi-ar plăcea să mă implic în educaţie şi susţinerea tinerelor talente, de ce nu? „, a spus aceasta. Dorință rămasă în același stadiu și astăzi….Până la urmă, românii, ăia 6,28 de milioane care au pus ștampila în timpul guvernării PSD-ului cel rău, au trimis-o și pe ea acolo. Iar înapoi nu a venit cu absolut nimic bun. Deși se putea.Carmen Iohannis a ratat, după părerea mea, mii de șanse pentru a avea un dram de Românie mai bună. Chiar mai educată, dacă e să ne referim la singularul proiect demarat in sec de președintele în funcție.

Nu cred că i-a cerut nimeni să se apuce de învățat… chimie moleculară și să devină primul om de știință al țării, la fel ca anti-modelul Elena. De asta probabil s-a temut cel mai mult în acești șapte ani ratați pentru țară, fabuloși pentru ea, pe persoană fizică. Din cauza unui complex peste care putea trece a ratat atât de multe momente în care cele câteva sute de mii de români, măcar, ce erau interesați în 11 noiembrie 2014 să vadă cine este ea, puteau să primească un exemplu pozitiv..Un exemplu, nu un umeraș…