Iartă-mă ca ma amestec in chestiuni in care priceperea mea nu se ridica la standarde. Ma amestec si eu ca cetatean al lumii, cum zicea un imparat roman, la care adaug – daca imi ingadui – de etnie romana, situat intr-un spatiu cultural centreuropean. Am tot auzit propozitia „Sa fie Ardealul din nou ce a fost” asociata cu observatia ca secuii sa fie ocrotiti de maghiari, obijduiti acestia de catre romani. Pai, ce a fost Ardealul ca sa fie din nou ce a fost? Ce de cand cat a fost si nu mai este? Teritoriul intracarpatic, geograficeste vorbind, indiferent de denumiri, are o istorie care priveste comunitatile traitoare aici. Sa fie acest spatiu geopolitic din nou ce a fost, de cand? Din epoca bronzului? De ce de atunci si nu din paleolitic? Sa stabilim repere de drept natural sau de drept conventional? Din epoca lui Buerebista? A lui Decebal? Chiar da, ce a fost spatiul denumit Ardeal sub Decebal? Asa, as visa „Sa fie Normandia (Burgundia) din nou ce a fost”, „Sa fie Lituania din nou ce a fost”, „Sa fie Prusia, New Mexico, insulele Kurile, Alaska, Tirolul s.a. din nou ce au fost”. Sa fie Moldova, da, din nou ce-a fost – din campiile dintre Nistru si Nipru pana in Maramures, dinspre Krakovia pana Marea Neagra; o natiune, o limba, o religie, o traditie. Acelasi limbaj tampit s-ar adecva si in alte cazuri, deja enumerate. Ce a fost Ardealul din secolele III e.n. pana la cucerirea maghiara din sec. XI? Sa fie, propun, ce a fost atunci. Propun sa fie voievodatul acela. Propun ca Ungaria sa fie din nou pasalac turcesc, propun ca cnezatul moscovit sa fie din nou ce a fost sub mongoli. Propun sa actualizam pactul dintre unguri, secui si sasi, cu excluderea majoritatii romanesti, sa se ia masuri impotriva religiei crestin ortodoxe, sa se interzica taranilor romani sa-si vanda produsele in targurile maghiare, sa se cenzureze strict invatamantul si creatia literara in limba romana, pentru ca Ardealul sa fie din nou ce a fost nu in paleolitic, nu sub Decebal, nu sub turci si austrieci, nu de sine statator, ci sub un „a fost” anume.
Cat priveste pe secui, acestia au probat o limba proprie, o cultura si civilizatie proprii, adeverita inca din secolele XIV-XV. Ei nu au fost maghiari, ci maghiarizati. Dar au pierdut ceea ce nu au fost in stare sa pastreze, cum dimpotriva facura romanii, polonezii, lituanienii, ucrainienii, berberii, afganii, s.a. sub secole de ocupatie straina. Etnic vorbind, secuii sunt tot atata de maghiari pre cat basciifata cu catalonii, pre cat ainiifata cu japonezii, pre cat ciuccii fata cu rusii s.a.
Si cand au fost obijduiti secuii de romani, adica li s-au confiscat averile, li s-au ruinat bisericile, li s-au inchis scolile, li s-a interzis sa faca legal comert in ultimele sase veacuri? Dar obladuitorilor lor, maghiarilor, statul roman interbelic le-au confiscat averile, le-au ruinat bisericile, le-au inchis scolile, le-au interzis comertul, le-au blocat organizarea politica? Etnic vorbind, in Romania contemporana sunt aproape un milion de maghiari asezat in Ardeal de circa zece generatii, circa un milion de tigani si vreo 30.000-4000 de secui. In Ardeal traiesc si slovaci si ucrainieni si sarbi, in mijlocul populatiei majoritare romanesti. Sa ne gandim ce inseamna Ardealul de odinioara.
Gheorghe Mihai