Sorin
george-turle@t-online.de
79.197.53.127
Sa mai lamurim o problema:
.”Ah nu apar uigurii,mongolii, coreeni și chinezii internați în statistici? Sigur că da…”
Pe scurt, s-a plecat initial de la narativa genocidului asupra uigurilor, o narativa care a fost mult trambitata si la care au renuntat pina si americanii:
„State Department Lawyers Concluded Insufficient Evidence to Prove Genocide in China”
Astia sunt oamenii lui Biden, nu media chineza. Am vazut filmari din „lagarele” alea, nu e chiar ce sugerai, paralela cu gulagurile lui Stalin sau chestii de genul, sunt tinuti sub control ca musca sub ,microscop, e adevarat, intri si iesi cu bilet de voie. Nu e o treaba rezolvata in stil occidental, dar aia nu sunt niste oprimati nevinovati, aia sunt o populatie cu foarte pronuntate tendinte separatiste si au recurs si la acte de terorism, reactia generand, bineinteles, victimizare. Ei, in China nu e democratie, nu prea merge si probabil oful mare e ca, China nu e Serbia si nu poate fi invadata/bombardata.
Am inceput sa fiu din ce in ce mai circumspect si sa caut sa ascult mai multe versiuni (nu numai ce serveste presa/media din vest) dupa isteria de saptamani de zile cu racheta chineza care s-a intors la sol si „sigur-sigur urmeaza sa cada in centrul Manhattanului”…asa suna campania de fear mongering de atunci. Apoi gogoasa cu deflagratia de la centrala nucleara. Asa ca am zis sa nu mai ascult o singura versiune. Nu cred by default ce vine din China (admit ca au si ei interesul sa prezinte lucrurile din perspectiva lor, dar, sorry, de atatia ani m-am convins ca nu ma mai pot lasa nici pe mana presei/mediei din vest, iar a celei americane cu atat mai putin. Daca Trump (sau perioada sa) are cateva merite (eu numar Warp Speed Vaccine Program printre cele mai mari), unul din ele e ca a scos, vrand-nevrand, mizeria mediei la suprafata cum poate n-a reusit-o nimeni altul.
Problema companiilor japoneze (in mare)…multi au vrut sa plece, multi s-au gandit, dar nu mai merge asa usor (iar in cativa ani nu prea va conta din ce in ce mai putin)
„He said large items such as refrigerators and washing machines that involve complex supply chains will continue to be produced in China and East Asia, but other production MAY shift.
“I think we will see a trend, a shift in producing goods in large volume where personnel costs are low, to places closer to where they are consumed,” he said. ”
„Akihiro Ohyama said he viewed the trend very positively, with local production providing local jobs, and less shipping benefiting the environment.
For Japanese automakers, though, the shift may be less marked; most have weathered the initial virus shock and decided to remain in China.”
„“I don’t think that the Japanese manufacturing industry could survive globally without being present in a market as big as China’s,” Homma told Nikkei Asia, interviewed by video link. Competition is fierce in China because it attracts players around the world. “Being able to compete in China is a ticket to competing in the global market,” he said.”
Spicuiri de ici de colo, de la WhaPo, la tot felul de alte publicatii. Ma rog, e interesant de vazut ce s-o intampla mai departe, dar treaba pare cam palida.
Vreau sa fac clar cu ocazia asta, aici nu e vorba de a ma gandi macar sa ma cert cu Surena pe tema asta, consider ca doar discutam. Intotdeauna am apreciat dicutiile cu el, chiar daca, cateodata, am mai avut diferente de opinii (cred ca una din ultimele ocazii de genul asta a fost Clinton vs Trump). Cat priveste problema hegemoniei economice, pentru mine „either way” nu e nici linistitor, nici nelinistitor, nici rau, nici bine…e cum e, o alta forma de inceput. Faptul ca SUA ar pierde aceasta hegemonie, nu inseamna sfarsitul ei (si poate fi si temporar), nici nu schimba si bunele si relele pe care le vad la ea. In orice caz, acum 5-6 ani nu mi-as fi inchipuit o astfel de evolutie si poate si acum 2-3 ani inca eram rezervat. De conflicte militare initiate de China, sincer, nu prea imi fac probleme, sare prea departe de limita logicii. Cand ai genul asta de ascensiune economica, nu poti fi atat de tampit sa-i dai cu piciorul si sa te angajezi in conflicte militare. Chinezul s-a dovedit mai multe, mai smecher, mai parsiv, mai viclean, dar cu siguranta nu tampit. De-alea comerciale, da, cu siguranta.
Singurul lucru, Surena, care un pic ma surprinde, cum am mai spus, e inversunarea ta tintita pe China, mai ales in conditiile in care acordai o oarecare intelegere pina si liderului nord corean, iar pe Putin il considerai „the man of Russia”, omul de care Rusia avea nevoie…nu in sensul ca-l considerai neaparat „bun” generic, ci prin comparatie, ci cea mai buna solutie de care au nevoie rusii (eu fiind mai sceptic la ideea daca intr-adevar e omul care a schimbat tara in mai bine). Nu stiu de ce Xi si predecesorul, in tot contextul actual, n-ar merita macar tot atata apreciere…macar…
Departamentul de Stat al SUA este unul plin de ignoranți , unii ce încă mai fac confuzia între arabi și persani, între șiiți și suniți ori că tot suniții sunt wahabiți saudiți. Ce știu ei de istoria conflictelor istorice între uguri și manciurieni,apoi cu chinezii bolșevici? Au idee ei,că tu nu ai, ce înseamnă un genocid în mentalul unui popor. Ugurii, armenii ori evreii știu acest lucru iar această tragedie le dă o forță pe care nu au cum să o înțelegi dacă nu și vorbit cu ei. Tu trăiești intr-o Germanie ce nu vrea să știe ce au făcut bunicii lor ( în Al Doilea Război Mondial) și străbunicii lor ( în Primul Război Mondial) și te-ai găsit să vorbești despre prigonierea ugurilor ori a mongolilor din China.
Ai văzut tu niște filme în care spun că este ok în lagărele chineze ori că Departamentul Prostiei din SUA, renumit pentru incultura lui, spune că e ok.
În România se găsiseră câțiva că tine să pună la îndoială ce văzuse cu ochii lui Panait Istrate în țara fericirii, URSS. În Franța în anii Revoluției culturale erau talismane exact ca tine care puneau la îndoială mărturiile celor scăpați din iadul cultural al lui Mao, după ce au fost acolo…s-au liniștit,dar acasă au avut de infrânturat aceeași mentalitate pe care au avut-o și ei. Faptul că vorbești cu atâta nonșalanță de sistemul represiv chinezesc îmi arată cât de superficială este gândirea ta. Nu poți fi și menține un Imperiu, dacă te deranjează termenul- putere economică , fără o „pace socială „interioară. America își dă seama cât a bulversat-o „Revoluția” neomarxistă a intelectualilor de stânga frustrați și încearcă să limiteze pierderile, în schimb chinezii sunt orbi și amnezici. Masacrul din Piața Tiananmen pare uitat, ignorat de tine, dar îi bântuie pe Xi și partidul lui criminal .
China e umflată de mass media, de ratinguri, de statisticile mult prea îngăduitoare . Ce ar fi o competiție fără concurență ori tocmai umflarea realizărilor economice și mai ales militare chineze e menită să scoată America din amorțeala cuprinsă după destrămarea URSS. Cine a inventat teoria jocurilor? Cine a aplicat teoria jocurilor în domeniul economic și militar?
……
Dacă e așa de bine în China și e de viitor,față de Europa decadenta ori America în colaps, nu vrei să mergi acolo și să stai 2-3 luni? O să fii convingător și cum aș putea să pun la îndoială experiență ta pe tărâm chinezesc?
Ai putea realiza un reportaj foileton aici…
” Mărețele și neimaginabilele realizări ale Chinei văzute de un român” ori cum „Sorin al doilea Milescu Spătaru demontează inepțiile Surenei ce a văzut în China doar potcoave de cai morți ale mongolilor și ugurilor”.
P.S La departamentul american de stat erau indivizii ce căutau să vadă unde are flota amiralulul Horthy. Nici că se putea aduce un asemenea argument.
P.S.S Kim Jong Un a fost sincer atunci când a spus că în RPDC nu există lagăre, există tabere de muncă unde se muncește, la greu pentru binele poporului. În plus unele sunt deschise și publicului așa că Sorin poți vedea la fața locului,în schimbul sumei modice de 500$, cum se lucrează, care sunt condițiile și cât de fericiți sunt nord coreenii. Chiar sunt fericiți acești coreeni
Pentru că puteau ajunge mai rău: în minele nord coreene ( Kim Jong Un a spus că deocamdată nu le-a depășit pe cele romane din Spania) ori executați cu tunuri antiaeriene. Există chiar o declarație a lui Yo, sora lui Un care spunea că execuția cu mitraliera e prea umanitară…E din surse sud coreene, pe care americanii nu și le-au însușit. Dar, având în vedere că habar nu au de familia lui Un ori Yo și nici măcar vârsta lor nu o cunosc, nu mă miră. E bine că pentru tine sunt un reper, o busolă…
Nu mor caii când vor câinii și de ce China nu va depăși SUA
Dacă pe Sorin îl surprinde „înverșurnarea” mea asupra Chinei ( mai nou diferența de opinie se numește înverșunare), pe mine nu mă surprinde aplecarea spre marxism ori maioism a intelectualilor din Vest. Pur și simplu intelectualitatea din Vest a cochetat permanent cu comunismul și cu mirajul lumii acestuia. Nu mă surprinde la Sorin nici minimalizarea sistemului gulagului comunist, a genocidului împotriva minorităților etnice, religioase. În fond China comunistă își plătește mai mult decât corect marketingul de imagine preluat de mass media „onestă” din Vest, din care se informează și Sorin. Spun onestă pentru că după ce acceptă publicitatea plătită chineză nu devine „duplicitară” prezentând și ” fața nevăzută a Lunii”ori „șantajistă”, în sensul că dacă nu mai sunt plătiți pot scrie orice.
În fond vorbim de duplicitatea Occidentului ce doar a mormăit la derapajele Chinei ori Rusiei în cazul încălcării drepturilor omului,în schimbul avantajelor pecuniare . Aici fiind Marea diferență cu America. Paradoxal este că și America a tăcut când China a invadat Vietnamul,lucru înțeles pentru că abia își normalizaseră relațiile,dar atunci nu a tăcut Ceaușescu. Omul care normalizase relațiile chino-sovietice,chino-americane a condamnat,chiar dacă nu violent, agresiunea chineză. De atunci abia după 30 de ani au început și America să își dea seama că în China nu poți avea încredere inclusiv dacă ești prieten. Faptul că Kim Jong Un a preferat să ignore „sfatul” chinez privind o trilaterală chino-americano-nord coreeană în dauna unei discuții persoane cu președintele american, după jigniri reciproce și amenințări nucleare, dovedesc ce, Sorin și apologiștii chinezi nu înțeleg, că nord coreenii preferă mai bine dușmanul tradițional decât prietenul pervers chinez.
Nu mă surprinde nici faptul că Sorin nefiind de profesie economist ține morțiș să-mi predea lecții de economie mondială, adică să îi vândă castraveți grădinarului ce mai și exporta. Pentru că am ajuns la grădinărit,la agricultură să îi amintim amicului Sorin de îngrijorarea chinezilor cu privire la lipsa productivității în agricultură,unde, conform datelor oficiale, China stagnează sau regreseaza în anumite sectoare din 2015. Anul acesta China a adoptat două legi împotriva risipei alimentare și una de limitare a accesului țăranilor la oraș,ceva după modelul stalinist cu „pașaportul” țăranilor. Dar ” e foarte bine” cu risipa o să-mi spună Sorin, da, dar nu după modelul lui Stalin, acesta fiind primul care a combatut risipa și a internat în gulaguri și milioane de risipitori.
Aceste lucruri nu apar în sursele de informații ale lui Sorin iar de frunzărit presa chineză o faci numai dacă ești interesat de piața chineză,adică experți ceva. Lăsăm agricultura și aflăm că în China se vor menține și în primele luni ale anului următor restricțiile le energie,adică raționalizarea curentului. Sorin posibil să nu-și amintească de raționalizarea curentului pe vremea lui Ceaușescu,dar poate îi povestește prof.Coja.
Cât despre alte
Problema lui Sorin este faptul că nu înțelege că „omul providențial” rămâne providențial dacă știe să-și dozeze puterea. După 5-10-15 ani e timpul să te retragi pentru că puterea devine un drog, pierzi simțul realității, îmbătrânești și ești aplecat la bârfe, devi convins că ești chiar „omul providential” și uiți de cel care șoptea împăraților romani înțelepți: ” Nu uita că ești muritor!”
Despre Xi pot spune că recent a avut un moment de maximă luciditate…a spus la o întâlnire că „aparține unri generații ce își amintește de foametea care bântuia țară „. Interesant este că cu câteva luni înainte Kim Jon Un a avut aceeași revelație ” trebuie să luptăm pentru a evita marșul cel lung ( asiaticii e poet și așa a numit ultima mare foamete de la sfârșitul sec XX) și să facem sacrificii. Putin nu are probleme cu foametea,el are cu demografia și declinul permanent din 1945 încoace: ” nu mai putem accepta acest declin”,spunea el. E de înțeles…Rusia e imensă și nu ai cu ce o apăra, de cucerit nu se mai pune problema. Cele câteva conflicte deschise în Caucaz, Ucraina, Moldova sunt de dragul de a demonstra măreția Rusiei și statutul ei de superputere, neacceptat de americani, ignorat de chinezi și omis de israelieni.
Trei mesaje, trei probleme majore ale „oamenilor providențiali” din China,Coreea de Nord și Rusia.
Un alt aspect pe care nu-l înțelege Sorin este că „oamenii providențiali” nu își aleg succesori „providențiali”. De ce? Pentru că atunci nu ar mai fi ei providențiali,adică sunt egoiști. Acest lucru se vede de la Alexandru Macedon încoace…
Paradoxul roboților este că după un anumit procent ei devin ineficienți,adică încep să se calce pe „bătături”. Paradoxul chinezesc este faptul că niciodată în istorie o superputere terestră nu a învins o superputere maritimă. Roma a devenit superputere mondială în momentul în care a devenit superputere maritimă și a căzut în momentul în care și-a pierdut acest statut, la fel și Imperiul bizantin, Imperiul spaniol ori britanic. A fost China în istoria ei o superputere maritimă? Poate China să înfrângă o superputere maritimă? Acesta este paradoxul militar chinezesc, paradoxul economic este că „profitul” Chinei este alimentat de America în calitatea ei de superputere. Dacă aceasta se duce pe 2-5-7 ne aflăm în situația Imperiului roman. Atunci când inamicul tradițional part/ persan întra în colaps intra și economia romană în regres și stagnare. Actualul război economic americano-chinez este cu impact mult mai mare și mai dureros simțit în China și este normal datorită diferenței demografice.
În concluzie, așa cum am spus și în voluntarilor trecut, Sorin face o analiză pe bucățele și trage concluzii pripite,îi scapă ansamblul. Asta și pentru că,în loc să traducă un text preluat, îl preferă în engleză. O fi limba mundi și a economiei, dar e săracă și seacă,uneori, iar când faci o traducere ai șansa să vezi dincolo de cuvinte și cifre.
P.S Ii mulțumesc prof.Avram,profu meu de economie, acolo unde este el, pentru prețiosul sfat, de viață până la urmă, că atunci când ai neclarități să nu accepți „majoritatea”, să fac doi pași (să păstrez distanța) și să-mi rotesc ochii de la stânga la dreapta și să mă întorc, rotindu-mi ochii în sens invers. Așa am o imagine la 360 de grade,completă …și pot fi convins că decizia mea este cea corectă,chiar dacă contravine majorității. Până la urmă minoritarii cu ale lor vise sunt motorul ideilor, tehnicii și până la urmă istoriei.
P.S.S Partida de „șah” cu Sorin am incheiat-o cu acest comentariu…Chiar dacă nu-mi acceptă „remiza” eu știu cum a decurs partida și este suficient pentru mine. Cât despre restul, ce au stat pe margine și s-au uitat ori despre arbitrul moderator oleacă părtinitor…. Este evident că azi, intr-o lume, paradoxal, iconoclastă a fi ioconoclast înseamnă că ești „înverșunat”.