Sorin
george-turle@t-online.de
79.197.53.127
Sa mai lamurim o problema:

.”Ah nu apar uigurii,mongolii, coreeni și chinezii internați în statistici? Sigur că da…”

Pe scurt, s-a plecat initial de la narativa genocidului asupra uigurilor, o narativa care a fost mult trambitata si la care au renuntat pina si americanii:

„State Department Lawyers Concluded Insufficient Evidence to Prove Genocide in China”
Astia sunt oamenii lui Biden, nu media chineza. Am vazut filmari din „lagarele” alea, nu e chiar ce sugerai, paralela cu gulagurile lui Stalin sau chestii de genul, sunt tinuti sub control ca musca sub ,microscop, e adevarat, intri si iesi cu bilet de voie. Nu e o treaba rezolvata in stil occidental, dar aia nu sunt niste oprimati nevinovati, aia sunt o populatie cu foarte pronuntate tendinte separatiste si au recurs si la acte de terorism, reactia generand, bineinteles, victimizare. Ei, in China nu e democratie, nu prea merge si probabil oful mare e ca, China nu e Serbia si nu poate fi invadata/bombardata.
Am inceput sa fiu din ce in ce mai circumspect si sa caut sa ascult mai multe versiuni (nu numai ce serveste presa/media din vest) dupa isteria de saptamani de zile cu racheta chineza care s-a intors la sol si „sigur-sigur urmeaza sa cada in centrul Manhattanului”…asa suna campania de fear mongering de atunci. Apoi gogoasa cu deflagratia de la centrala nucleara. Asa ca am zis sa nu mai ascult o singura versiune. Nu cred by default ce vine din China (admit ca au si ei interesul sa prezinte lucrurile din perspectiva lor, dar, sorry, de atatia ani m-am convins ca nu ma mai pot lasa nici pe mana presei/mediei din vest, iar a celei americane cu atat mai putin. Daca Trump (sau perioada sa) are cateva merite (eu numar Warp Speed Vaccine Program printre cele mai mari), unul din ele e ca a scos, vrand-nevrand, mizeria mediei la suprafata cum poate n-a reusit-o nimeni altul.

Problema companiilor japoneze (in mare)…multi au vrut sa plece, multi s-au gandit, dar nu mai merge asa usor (iar in cativa ani nu prea va conta din ce in ce mai putin)

„He said large items such as refrigerators and washing machines that involve complex supply chains will continue to be produced in China and East Asia, but other production MAY shift.

“I think we will see a trend, a shift in producing goods in large volume where personnel costs are low, to places closer to where they are consumed,” he said. ”

„Akihiro Ohyama said he viewed the trend very positively, with local production providing local jobs, and less shipping benefiting the environment.

For Japanese automakers, though, the shift may be less marked; most have weathered the initial virus shock and decided to remain in China.”

„“I don’t think that the Japanese manufacturing industry could survive globally without being present in a market as big as China’s,” Homma told Nikkei Asia, interviewed by video link. Competition is fierce in China because it attracts players around the world. “Being able to compete in China is a ticket to competing in the global market,” he said.”

Spicuiri de ici de colo, de la WhaPo, la tot felul de alte publicatii. Ma rog, e interesant de vazut ce s-o intampla mai departe, dar treaba pare cam palida.

Vreau sa fac clar cu ocazia asta, aici nu e vorba de a ma gandi macar sa ma cert cu Surena pe tema asta, consider ca doar discutam. Intotdeauna am apreciat dicutiile cu el, chiar daca, cateodata, am mai avut diferente de opinii (cred ca una din ultimele ocazii de genul asta a fost Clinton vs Trump). Cat priveste problema hegemoniei economice, pentru mine „either way” nu e nici linistitor, nici nelinistitor, nici rau, nici bine…e cum e, o alta forma de inceput. Faptul ca SUA ar pierde aceasta hegemonie, nu inseamna sfarsitul ei (si poate fi si temporar), nici nu schimba si bunele si relele pe care le vad la ea. In orice caz, acum 5-6 ani nu mi-as fi inchipuit o astfel de evolutie si poate si acum 2-3 ani inca eram rezervat. De conflicte militare initiate de China, sincer, nu prea imi fac probleme, sare prea departe de limita logicii. Cand ai genul asta de ascensiune economica, nu poti fi atat de tampit sa-i dai cu piciorul si sa te angajezi in conflicte militare. Chinezul s-a dovedit mai multe, mai smecher, mai parsiv, mai viclean, dar cu siguranta nu tampit. De-alea comerciale, da, cu siguranta.

Singurul lucru, Surena, care un pic ma surprinde, cum am mai spus, e inversunarea ta tintita pe China, mai ales in conditiile in care acordai o oarecare intelegere pina si liderului nord corean, iar pe Putin il considerai „the man of Russia”, omul de care Rusia avea nevoie…nu in sensul ca-l considerai neaparat „bun” generic, ci prin comparatie, ci cea mai buna solutie de care au nevoie rusii (eu fiind mai sceptic la ideea daca intr-adevar e omul care a schimbat tara in mai bine). Nu stiu de ce Xi si predecesorul, in tot contextul actual, n-ar merita macar tot atata apreciere…macar…