Pfizer dă lovitura: finalul pandemiei pentru întreaga lume

10 octombrie 2021, 21:39 de Lucia Popa

Compania Merck e la un pas de linia de sosire în cursa pentru tratamente orale anti-COVID-19. Există însă și alți competitori care urmează să anunțe rezultatele studiilor lor. Merck și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat deja succesul pastilei antivirale, numită Molnupiravir, potrivit Observer.Pilula antivirală s-a dovedit că ajută la reducerea infecției într-un stadiu incipient și la ținerea pacienților în afara spitalului. Pilula ar putea oferi o opțiune persoanelor care șovăiesc să se vaccineze. Acum întrebarea cea mai importantă este dacă vor exista în curând și alte medicamente anti-COVID-19.Există cel puțin trei terapii potențiale concepute pentru a trata simptomele timpurii sau a preveni infecțiile. Rezultatele testelor ar urma să fie publicate înainte de sfârșitul anului.

Pfizer: PF-07321332

Pfizer, până acum cel mai mare furnizor de vaccin anti COVID, testează o pastilă care ajută la prevenirea infecției când o persoană intră în contact strâns cu cineva care a prins virusul. Denumită PF-07321332, pilula este un inhibitor de protează care ar împiedica replicarea coronavirusului în celule.Potrivit Pfizer, inhibitorii de protează au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali precum HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale. Pfizer testează în prezent eficacitatea acestui medicament combinat la persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care locuiesc în aceeași gospodărie cu cineva cu o infecție confirmată.Pfizer se așteaptă să raporteze rezultatele testelor în această lună și să lanseze pilula până la sfârșitul anului.

Atea și Roche: AT-527

Atea Pharmaceuticals și Roche dezvoltă un antiviral COVID-19 numit AT-527, foarte asemănător cu Molnupiravir. Datele din studiile de fază 2 au arătat că, în doar două zile, pilula a redus COVID-19 la pacienții spitalizați cu 80%, comparativ cu grupul placebo. În decurs de două săptămâni, pilula Roche-Atea a eliminat complet coronavirusul la 47% dintre pacienți.Au fost necesare mai multe studii pentru ca AT-527 să fie utilizată la pacienții cu simptome ușoare, deoarece analiza timpurie a fost efectuată la pacienți spitalizați. Roche și Atea se așteaptă să anunțe mai multe rezultate ale studiilor de fază 2 și de fază 3 la sfârșitul acestui an.

AstraZeneca: AZD7442

Producătorul britanic de medicamente a anunțat că a cerut FDA să autorizeze un medicament numit AZD7442, care a demonstrat o eficiență ridicată în prevenirea COVID-19.

AZD7442 este administrat sub formă de vaccin. AstraZeneca a raportat date clinice puternice despre acesta la începutul anului. Compania spune că medicamentul este conceput pentru a fi utilizat de persoane cu boli ale sistemului imunitar și alte afecțiuni care ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente.