Vladimir Putin în Iran ( Europa Libera ) –  intalniri Erdogan si Ali Khamenei

 

Președintele rus Vladimir Putin a avut ieri prima întrevedere cu liderului unui stat NATO de la începutul războiului din Ucraina.
 Putin a discutat la Teheran cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, despre un acord care să permită navelor ucrainene cu cereale să poată părăsi porturile pentru a transporta cele aproximativ 25 de milioane de tone de grâu blocate în Ucraina.
Inline image

 

La finele întâlnirii, Putin a declarat că nu toate problemele au fost rezolvate, însă lucrurile „merg înainte”.
Turcia, în baza Convenției de la Montreaux din 1936, are responsabilitatea traficului naval din Marea Neagră și este văzută, alături de ONU, ca posibil mediator al crizei cerealelor blocate în Ucraina.

 

Tot în Iran, Vladimir Putin s-a întâlnit și cu liderul suprem Ali Khamenei.
Inline image
 
 Într-un mesaj anti-occidental, în care a îndemnat inclusiv la renunțarea treptată la dolar ca monedă în comerțul global, Ali Khamenei a declarat că dacă Rusia nu ar fi atacat prima Ucraina, ar fi fost ea atacată de Kiev pentru recuperarea Crimeei (peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014)

 

Din SUA, vizita a fost catalogată ca o dovadă a cât de izolată a devenit Rusia ca urmare a invadării Ucrainei.
 
Tot din SUA, Kohn Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat că Rusia se pregătește să anexeze teritorii din Ucraina pe modelul Crimeea și că a instalat deja în unele regiuni lideri-marionetă.