CD
403 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

RUSIA ARE IN CONTROL INDUSTRIA CIPURILOR
– În cazul în care Rusia nu poate avea chips-uri nimeni nu va avea
Oleg Izumrodov

Cei mai mari producători mondiali de procesoare de calculatoare și semiconductori și-au anunțat aderarea la sancțiuni împotriva Rusiei. Procesoarele pentru PC-urile utilizatorilor, serverele și sistemele de stocare a datelor nu vor fi furnizate Rusiei. Cuvintele puternice inspiră pesimism la persoanele mai slabe de inger.
În practică, astfel de pași vor lăsa aproape întreaga lume fără microelectronică.

Sine qua non
A vorbi despre sancțiuni împotriva microelectronicii rusești este imposibil în afară de a vorbi despre microelectronica globală. Amenințările de a opri livrările către Rusia și Intel, precum și oprirea producției de rusești „Baikals” și „Elbrus” la uzina taiwaneză TSMC arată ca un atac informațional.
Realitatea punerii în aplicare a acestor planuri în condițiile predominante în industria modernă a microprocesoarelor este aproape de zero.

Cert este că Rusia reprezintă astăzi 80% din piața substraturilor de safir – plăci subțiri din piatră artificială, care sunt folosite în opto- și microelectronică pentru a construi straturi de diverse materiale, de exemplu, siliciu. Acestea sunt utilizate în fiecare procesor din lume – AMD și Intel nu fac excepție.

Poziția noastră este insa și mai puternică în chimia specială a cipurilor de gravare folosind componente ultra-pure.
RUSIA REPREZINTĂ 100% DIN APROVIZIONAREA LUMII CU DIVERSE PĂMÂNTURI RARE FOLOSITE ÎN ACESTE SCOPURI.

Interzicerea produselor finite pentru Rusia va duce la intoarcerea represaliilor privind furnizarea de componente de producție și va provoca o lipsă acută de procesatori pentru întreaga lume. Comparativ, situația întreruperilor de aprovizionare de la sfârșitul anului 2021 va părea relativ ușoară.
Este necesar să percepem astfel de declarații doar ca parte a războiului informațional – propaganda rareori ia în considerare procesele de integrare a economiei globale.

Integrarea Rusiei în industria IT globală a început în perioada de glorie a URSS, în anii 1970.
NU VA FI POSIBIL SĂ NE ÎNLOCUIM DRAMATIC CU O RESURSĂ DE LOCAȚII ALTERNATIVE PENTRU PRODUCȚIA DE SUBSTRATURI ȘI NU VA FI POSIBILĂ ÎNLOCUIREA PĂMÂNTURILOR RARE DIN RUSIA ÎN NICIUN FEL.

Pentru a asigura calitatea necesară a substraturilor de safir, fabrica trebuie să intre în așa-numitul „mod deosebit de curat”. Aceasta implică aproximativ treizeci de ani de producție continuă, în conformitate cu toate subtilitățile procesului tehnologic.
În plus, este posibil să se dezvolte astfel de fabrici numai în condiții de activitate seismică aproape zero. Cea mai mică fluctuație a scoarței terestre (1-2 puncte) va duce la faptul că absolut toată producția va trebui repornită de la zero.

Acesta este motivul pentru care produsele întreprinderilor similare din California sau din același Taiwan – și acestea sunt zone seismic active – în ceea ce privește calitatea și volumul sunt considerabil inferioare nivelului necesar în industria actuala.

Drumul spre Est
Dar să presupunem că partea care impune sancțiuni mai are un atu în mânecă și se calculează amenințarea de deconectare de la livrările din Rusia.
Se știe că, în ultimele luni anterioare anului 2022, au avut loc consultări ample cu privire la posibila excludere a fabricii taiwaneze TSMC din lanțurile de producție interne. Aceasta este cea mai importantă producție a industriei, cu venituri de aproximativ 48 de miliarde de dolari și cu procese tehnologice bine stabilite de 7 și 5 nm și producția de cipuri în conformitate cu standardele de 3 și 2 nm.

TSMC are aproximativ 54 la sută din piața globală, al doilea cel mai apropiat urmăritor (Samsung) are 17 la sută. Restul volumului este distribuit între GlobalFoundries, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), UMC și alte nișe.

Deci, opțiunea cea mai evidentă, ținând cont de specificul momentului pentru Rusia, este China continentală, unde operează SMIC, iar producția de echipamente proprii pentru producția de procesoare se dezvoltă la fabrica AMEC, al cărei echipament permite prelucrarea substraturilor de siliciu de 300 mm utilizate pentru o gamă largă de procese tehnologice de la 65 nm la 5 nm.

Până în prezent, volumul produselor finite este semnificativ inferior produselor TSMC din Taiwan, dar este o chestiune de timp.
O astfel de modalitate nu poate fi numită simplă: trecerea la întreprinderea AMEC va necesita un set de lucrări privind adaptarea la realitățile unei anumite fabrici, modificări ale șabloanelor, documentație etc. Cu toate acestea, aceasta nu este o schimbare radicală în întregul proces existent, iar atunci când planul este activat, va dura un an și jumătate.

Taiwan Întrebare și răspuns chinezesc
Cu toate acestea, puteți „tăia” calea și puteți avea acces la procesele de producție stabilite ale TSMC. Pentru a face acest lucru, China trebuie să rezolve problema Taiwanului.
Beijingul nu a recunoscut niciodată independența insulei. Dorința de a se reuni cu teritoriul pierdut nu-i oprita de prezența unei baze militare americane în Taiwan. Cu toate acestea, în cazul încercărilor de a cuceri insula, armata taiwaneză este obligată să distrugă TSMC printr-un atac cu rachete, pentru a nu ajunge in mana Chinei.

Odată cu implementarea acestui plan, industria globală de cipuri se apropie de sfârșit: Intel și Samsung rămân să acopere nevoile de procesoare de pe piața locală din SUA.
China se pregătește de mult timp pentru o soluție la problema Taiwanului, iar scenariul militar este departe de a fi singurul. Forțele politice loiale au fost pregătite pe insulă, o afacere axată pe RPC s-a dezvoltat – economia Taiwanului de la începutul anilor 2000 s-a reorientat serios cu un ochi spre piața fratelui mai mare continental.

China poate implementa reunificarea în cadrul conceptului de „o limbă – un popor”, luând în considerare masa legăturilor de rudenie dintre cele două regiuni. Este foarte posibil să se realizeze o astfel de integrare in pofida ideologiei și propagandei.

Alte regiuni
În plus față de China, India are statutul de partener cu un potențial uriaș în IT în general și microelectronică în special.
După încetarea modelului colonial de cooperare cu britanicii, India a început rapid să crească și de ceva timp sa mutat în mod activ spre URSS.

Acest lucru a făcut posibilă crearea unui sistem educațional serios în această țară, care a absorbit toate cele bune din sistemele britanice și sovietice.
Țara este interesată să intre pe piața globală ca jucător independent sau partener al unuia dintre cei mai importanți jucători și are toate elementele de bază necesare, în special resursele umane, pentru acest lucru. Este suficient să se acorde atenție numărului de indieni în top management în giganți IT și start-up-uri, inclusiv în domeniul microelectronicii. Sinergia cooperării cu Rusia în acest domeniu pare foarte promițătoare.

În general, agenda de astăzi a Indiei poate fi interpretată ca o demonstrație a posibilității fundamentale de a ieși din relațiile financiare inegale cu liderii globali în cadrul modelului occidental de dezvoltare. În aceste condiții, alianța cu Rusia poate fi nu numai destul de reală, ci și foarte productivă.

A treia cale: propria tehnologie unică de proces
Pe lângă soluțiile pur geografice la această problemă, există, de asemenea, o modalitate de a crea o abordare tehnologică complet nouă a producției de semiconductori.
Aceasta constă în renunțarea la utilizarea siliciului și înlocuirea acestuia cu arsenidă de galiu. Acesta este un material semiconductor din clasa de compuși AIII BV – un cristal gri închis, care este utilizat în mod activ în optica infraroșie, precum și în opto- și microelectronică.

Diferența fundamentală față de siliciu este capacitatea de a construi arhitecturi tridimensionale de cipuri în loc de imprimarea bidimensională a plăcuțelor, ceea ce vă permite abordarea diferită pentru crearea procesoarelor.
Echipa care a dezvoltat proiectul urma inițial să lanseze un startup în Marea Britanie.

Dar nu s-a întâmplat nimic din cauza presiunii Intel și AMD, care nu au avut nevoie de o astfel de concurență la nivelul unei tehnologii alternative de proces. Producția unor astfel de soluții este stabilită astăzi la Perm pentru nevoile Ministerului Apărării al Federației Ruse. Cu toate acestea, tehnologia are toate posibilitățile de utilizare în sarcini civile.

Avantajul unui astfel de scenariu de dezvoltare este că pur și simplu nu există analogi ai acestei producții în lume. Singura întrebare este sprijinul statului și voința politică.

Cercetarea în direcția potențialului civil al arsenidei de galiu se desfășoară destul de intens. Desigur, nu este nevoie să seaștepte un rezultat instantaneu. Dar o astfel de cale poate deveni un element al unei abordări combinate pentru rezolvarea problemei: soluții tradiționale de siliciu bazate pe o tehnologie de proces bidimensională bazată pe cooperarea cu China, plus know-how privind arsenida de galiu.

Sursa: https://eng.globalaffairs.ru – editia in engleza

Traducerea CD