CD
785 aprobate

denitsoc@gmail.com
66.71.243.131
VOSTOK –VEST – 2022 DIN RUSIA ARE MESAJE MARI
De M. K. Bhadrakumar

Anunțul de marți al Ministerului rus al Apărării cu privire la exercițiile strategice ale postului de comandă Vostok- Vest – 22 în perioada 30 august-5 septembrie oferă Occidentului un mare mesaj în termeni politici și militari.
Anunțul spunea: „Pe lângă trupele (forțele) din Districtul Militar de Est, vor fi implicate în aceste manevre unități ale trupelor aeropurtate, aviație cu rază lungă și aviație de transport militar, precum și contingente militare din alte state”.
Dacă va exista o participare a Chinei, aceasta va fi foarte semnificativă în contextul actual al politicii globale, în special în Orientul Îndepărtat.

Manevrele militare Vostok 2018, desfășurate cu exact patru ani în urmă, au fost pentru prima dată când a avut loc un astfel de exercițiu militar masiv după dizolvarea Uniunii Sovietice. (În apogeul Războiului Rece în 1981, sub Leonid Brejnev, Uniunea Sovietică a organizat ultimul exercițiu Vostok).
Acest eveniment, Vostok 2018 s-a transformat într-un spectacol de arme Rusia-China.

Federația Rusă a pus pe teren peste 300.000 de soldați – alături de zeci de mii de tancuri, elicoptere și arme de orice fel – pentru un joc de război uriaș în extremitatea estică a Rusiei și a invitat Armata Populară Chineză de Eliberare să joace împreună, ceea ce s-a si făcut.
Și a început să apară un nou pas în afacerile internaționale, ceea ce înseamnă că interesele Rusiei și ale Chinei au început din nou să se alinieze – de data aceasta, ca răspuns la puterea militară a SUA sub un președinte bellicios, Donald Trump.

Pe marginea exercițiului, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au luat împreună un mic dejun cu blini, la Vladivostok. A fost un semnal puternic că Rusia nu mai vedea China ca un adversar, ci ca pe un potențial aliat militar. A fost remarcat pe scară largă la nivel internațional, anunțând o schimbare majoră în corelația de forțe în politica mondială.

Cu siguranță, orice participare chineză la Vostok 2022 va fi, în mod similar, supusă unei analize strânse de către Washington și aliații săi într-un moment de tensiune crescută în relațiile dintre SUA și China, Beijingul avertizând săptămâna trecută să ia „măsuri hotărâte și puternice” în cazul în care Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, continuă cu planurile raportate de a vizita Taiwan.

China a promis că va anexa Taiwanul chiar prin forță, dacă este necesar, și a făcut publicitate acestei amenințări prin zborul cu avioane de război în apropierea spațiului aerian taiwanez și desfășurarea de exerciții militare bazate pe scenarii de invazie. La o întâlnire la Singapore, la începutul lunii iulie, cu președintele, șefii de stat major americani, șeful Departamentului de Stat Major al Comisiei Militare Centrale a Chinei, generalul Li Zuocheng, a avertizat că armata chineză va „proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială. Dacă cineva creează o provocare fără îndoială, va fi întâmpinat cu un contraatac ferm din partea poporului chinez”.

Cu toate acestea, participarea Chinei la Vostok 2022 va fi văzută ca o expresie a solidarității cu Rusia în cel mai bun spirit al declarației comune din 4 februarie a celor două conduceri, care afirmă că „Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone „interzise” de cooperare.”
Indiferent de mantra obișnuită conform căreia Vostok 2022 nu este îndreptat împotriva niciunei terțe părți, optica sa va contracara presiunile SUA asupra Rusiei și Chinei.

Atât Rusia, cât și China se confruntă cu noi provocări de securitate în Orientul Îndepărtat în perioada recentă – în special, renașterea „militarismului” în Japonia, poziționarea crescândă a NATO în Asia-Pacific și belicositatea provocărilor SUA asupra Taiwanului.

Agenția de presă Tass a raportat că Ministerul rus al Apărării a propus anumite AMENDAMENTE LA LEGEA FEDERALĂ A RUSIEI „Cu privire la apele teritoriale, marea teritorială și zona învecinată a Federației Ruse”, punând restricții la trecerea navelor militare străine prin Ruta Mării Nordului care leagă Europa. și Asia de Est.

Modificarea propusă va cere NAVELOR MILITARE ȘI DE STAT STRĂINE să navigheze pe Ruta Mării Nordului fără a intra în porturi sau baze navale și, în plus, va solicita permisiunea autorităților ruse cu cel puțin 90 de zile înainte. Modificarea va restricționa efectiv utilizarea celei mai scurte rute maritime către Asia pentru flotele vestice care operează în regiunea Asia-Pacific.

În mod semnificativ, această mișcare a Rusiei vine în urma planurilor NATO de a crea legături de securitate mai puternice între zona Atlanticului de Nord și țările din Asia-Pacific (Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă), într-o strategie coordonată pentru a contracara ascensiunea Chinei.

De asemenea, organizarea Vostok 2022 vine într-un moment în care operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina intră într-o fază crucială. Într-un discurs major la Moscova, pe 7 iulie, la o întâlnire cu liderii parlamentului, Putin a avertizat că toată lumea ar trebui să înțeleagă că Rusia „în general nu a început NIMIC SERIOS ÎNCĂ” în Ucraina.

Cu siguranță, Vostok 2022 zboară în fața propagandei occidentale potrivit căreia capabilitățile militare ruse slăbesc constant din cauza conflictului din Ucraina. Anunțul MOD – Ministerul Apararii a Rusiei privind Vostok 2022 a făcut un punct de a-l atinge indirect.
Declarația MOD a spus: „O serie de mass-media străine răspândesc informații inexacte despre presupusele activități de mobilizare. Vă rugăm să rețineți că doar o parte a Forțelor Armate ale Federației Ruse este implicată în operațiunea militară specială, al cărei număr este suficient pentru a îndeplini toate sarcinile stabilite de Comandantul Suprem Suprem.

„Mai mult, niciuna dintre activitățile planificate de pregătire operațională și de luptă și de cooperare militaro-tehnică și internațională ale Ministerului rus al Apărării nu a fost anulată și nu va fi dotată cu personalul, armele, echipamentele și materialele militare necesare.”

Acest lucru este doar logic, deoarece, în urma hemoragiei masive suferite de armata ucraineană în ultimele 5 luni, balanța militară funcționează acum favorabil forțelor ruse. De asemenea, strategia militară rusă de a măcina forțele ucrainene cu lovituri de artilerie grea și rachete și ritmul lent al conflictului au însemnat, de asemenea, că operațiunile sunt sustenabile pe o perioadă prelungită.

În orice caz, având în vedere postura ostilă a forțelor NATO de-a lungul granițelor de vest ale Rusiei, este de neconceput că Moscova ar fi riscat angajându-și puternic forțele în operațiunile din Ucraina. Interesant este că șeful armatei germane, generalul locotenent Alfons Mais, a declarat recent într-un interviu pentru ziarul Handelsblatt că Rusia are resurse „aproape inepuizabile”.

În estimarea generalului, „Cu superioritatea sa de artilerie, armata rusă se pare că înaintează kilometru cu kilometru. Acesta este un război de uzură care va ridica întrebarea cât timp poate rezista Ucraina… Armata rusă devine din ce în ce mai puternică, iar Rusia are resurse care sunt aproape inepuizabile.”

Manevrele militare Vostok 2022 vor fi „pe utilizarea grupărilor de trupe (forțe) pentru a asigura securitatea militară”. Acestea vor fi organizate în 12 locații diferite, răspândite în Districtul Militar de Est, unul dintre cele cinci districte militare ale Rusiei, cu o extindere geografică vastă de 7 milioane de kilometri pătrați, cu sediul în Khabarovsk, pe râul Amur, în Orientul Îndepărtat rus, lângă Rusia. Granița cu China și cuprinde regiunile până la regiunea Sahalin, care include Insulele Kurile.

Sursa: https://www.indianpunchline.com/russias-vostok-2022-has-big-messages

Traducerea CD