CD denitsoc@gmail.com 75.57.36.95 |
Sunt uimit ca domnul sorin in virtutea elanului nemasurat si necontenit de a ataca Rusia, a cotrazis flagrant ceea ce „Blooomerg News”scrie negru pe alb: „Joi05/12/2022, “Bloomberg News” a raportat că Rubla a depășit „Realul” Braziliei pentru a deveni „cea mai performantă monedă din lume în acest an”. Rubla rusă este cea mai bună monedă din lume anul acesta. https://t.co/kmkZzZBfnf — First Squawk (@FirstSquawk) 12 mai 2022 Pai cum sa contrazici tu biblia amerloca? Cred ca se va lasa cu o penalitate grea, taierea soldei pe 3 luni. Cine voieste poate sa se interesze personal cum sa-i faca donatii omului ce sta de veghe la Noua Ordine amerloca. |
Formulat un pic altfel, citeste mai departe de titlul articolului Bloomberg si-ti va spune chiar in primul paragraf ca ai de-a face cu un artificiu financiar de control al capitalului, care nu stabileste nici o corelatie intre moneda si mersul economiei tarii respective. Daca ai o tzaruca de rabdare, vezi aici cum e cu controlul de capital:
https://www.somo.nl/wp-content/uploads/2018/12/Paper-1.pdf
Iti spune chiar din primele 2 alineate. Adica e ceea ce acum face doamna Nabiullina, despre care am spus ca, tot respectul, foarte versatila in profesia dumneaei, atata ca in curand nici ea nu va putea face mai multe minuni. Dealtfel, de doua ori a vrut sa-si dea demisia, caci stie cum sta treaba pe termen ceva mai lung (chestie de trimestrul 3, maxim 4). Controlul capitalului acum, pe langa jonglarea dobanzilor, consta si in faptul ca nimeni acolo, cetatean rus, nu are voie sa cumpere valuta, dar e obligat s-o vanda statului. Toti, de la persoane fizice pina la firme au fost obligati sa-si vanda 80% din ceea ce detin in valuta catre stat, la acel pret nominal de 70 de ruble la dolar (sau mai jos), in timp ce, cetateanul rus, nu ar putea cumpara de nicaieri dolarul fara 150 de ruble (asta in situatia ca i s-ar permite). La ce foloseste acel curs in momentul in care Rusia nu face tranzactii cu exteriorul si nu importa ceva dinafara? SControlul acelui curs este foarte dependent de (auto)izolarea Rusiei fata de exterior. De asemenea, bursa nu este nici acum accesibila investitorilor din afara, sunt listate doar 30 de companii rusesti, care fac exchange intern.
Eu am mai dat nu o data exemplul leului anilor ’80, cand la banca nationala dolarul era 4,27 lei. Puteai nega asta? Evident ca nu, doar ca singura insemnatate a acelei valori era ca, daca veneai cu valuta de dincolo (ramaneai cu rest de diurna de pilda), atata primeai pe dolar, tu neavand voie sa pastrezi valuta. In schimb, tu nu-l puteai, cu permisiune sau fara, achizitiona dolarul fara 25 de de lei pina prin ’85 si chiar ajunsese la 30 de lei de prin ’86 incolo. Aceea era valoarea reala, nu cea de la banca, numai daca nu crezi cumva ca Dacia 1310, care ajunsese la 85 mii lei prin 1985, ar fi valorat 18-19 mii de dolari. Valoarea reala a leului s-a vazut si in ’90, cand importurile au reinceput sa intre, dupa cei 10 ani de izolare ( 1980-1990).
Alt argument afara de un apel la autoritate se poate? Eu nu l-am contrazis pe Bloomberg asupra valorii (din pix) pe hartie a rublei, ca cifra o pot vedea, eu discutam despre baza acelei valori. Lucru asupra caruia Bloomberg nu se pronunta. Dar daca tu crezi ca asa functioneaza o economie, in care PIB-ul iti cade si inflatia urca ca un avion de vanatoare in climb, si totusi sa crezi ca moneda aia e reala, eu ce sa-ti mai spun….Cunosti vreo tranzactie in care cineva pe undeva (institutie, companie, banca, casa de schimb), a vandut macar un dolar la pretul ala, adica sa fi existat o tranzactie reala de acest gen? Ii da careva vreunui rus vreun dolar pe 65-70 de ruble?
Pe cand era Paunescu parlamentar, si el a propus sa se stabileasca prin vot in parlament cursul valutar, atata ca el nu se gasea in Rusia si nu era Putin :)