Radu
383 aprobate
radu.g@yahoo.com
216.131.74.134
Un articol care nu se adreseaza sinofobilor sau celor care nu stiu sa-l citeasca pe Trump, pentru a nu suferi si a fi total dezamagiti.

RUBIO ADUCE REALISMUL CHINEI LA DEPARTAMENTUL DE STAT
De David P Goldman, 12 noiembrie 2024

Senatorul este descris ca un șoim antichinez feroce, dar cunoștințele sale profunde despre succesul economic al Chinei ar putea pregăti scena pentru un mare târg asemănător lui Nixon. Marco Rubio va fi următorul secretar de stat în a doua administrație Trump, potrivit rapoartelor presei.
Senatorul senior din Florida se prezintă ca un șoim antichinez zgomotos, ca întregul său partid republican, dar cu o distincție cheie: în septembrie, Rubio a publicat un raport de 60 de pagini, „The World China Made”[Lumea pe care a facut-o China], cu un articol cuprinzător și minuțios cercetat.= analiza succesului economic al Chinei.

Unii comentatori deja speculează că selecția unui șoim antichinez de bună credință precum Rubio ar putea pregăti o afacere mare cu China, cum ar fi călătoria lui Nixon în China din 1972.
Un anticomunist credibil precum Nixon ar putea face o înțelegere cu China fără acuzații de vânzare, iar secretarul de stat Rubio ar putea repeta exercițiul, conform acestei linii de gândire. Fără să ghicească strategia de negociere a viitorului președinte cu China, gândurile publicate de Rubio despre China vorbesc de la sine.

Dezvăluire completă: raportul citează Asia Times și acest scriitor în special, inclusiv analiza noastră revoluționară a succesului exporturilor Chinei în Sudul Global. Construind fabrici în țări terțe, China a ocolit tarifele Trump și Biden, construind lanțuri de aprovizionare pentru Vietnam, Mexic, India și alte țări pentru a exporta în Statele Unite.

O linie strălucită desparte realiștii de utopieni printre șoimii anti China din Washington. Neo-conservatorii precum Dan Blumenthal, publiciști populari precum Gordon Chang și Peter Zeihan și credincioși adevărați precum fostul secretar de stat și director CIA Michael Pompeo cred că China este pe cale să se prăbușească și că Statele Unite ar trebui să grăbească căderea confruntându-se militar cu China și din punct de vedere economic.

Un înalt oficial al primei administrații Trump i-a spus acestui scriitor în 2018 că președintele de atunci a greșit încheiend un acord cu compania de echipamente de telecomunicații numărul doi din China, ZTE; dacă SUA l-ar fi închis, a afirmat el, mulțimi de ingineri șomeri ar fi mărșăluit spre Beijing și l-ar fi răsturnat pe Xi
Jinping.

Pe de altă parte, sunt realiștii care pot detesta China și o acuză de comportament nefast, dar recunosc totuși că China are realizări remarcabile în industria high-tech la nivel intern și în comerțul global. Rubio este cel mai bine informat dintre realiști și respinge viziunea utopică în concluzia raportului său:
“Comentariul asupra economiei Chinei oscilează sălbatic între extreme. Pe de o parte, economia chineză este adesea descrisă ca fiind profund tulburată, poate chiar pe punctul de a se prăbuși. Poveștile în acest sens subliniază povara foarte mare a datoriei Chinei, încetinirea creșterii, sectorul imobiliar în dificultate și îmbătrânirea populației – toate probleme reale. Președintele Joe Biden a repetat o versiune a acestui argument într-un interviu acordat revistei Time în iunie, unde a afirmat că economia Chinei este „pe un prag al prăpastiei”.

Este posibil ca modelul de dezvoltare al Chinei orientat spre export și producție să fi avut suficient succes pentru a propulsa China la frontiera tehnologică pe termen scurt, dar să nu ajute țara să-și depășească problemele structurale pe termen lung. Aceasta este cu siguranță narațiunea pe care mulți din Washington o preferă, deoarece amintește de victoria noastră în Războiul Rece.

Apoi, o SUA inovatoare, dinamică și capitalistă a triumfat asupra unui adversar cu o clasă politică gerontocratică și disfuncțională și un model economic comunist incapabil să gestioneze tranziția către era informațională. Este tentant să credem că un triumf similar este acum asigurat, deoarece națiunea noastră a avut atât de mult succes în trecut. Noi câștigăm, ei pierd. Dar o credință invincibilă în propriul succes este o rețetă pentru automulțumire. Și din ce în ce mai mult, această credință este în contradicție cu dovezile din fața fețelor noastre.”

Dacă acest raport transmite vreun mesaj, fie că Statele Unite nu pot fi mulțumite cu China comunistă. Oamenii de știință și economiștii din grupul de reflecție ar putea miza pe viitorul colaps al Chinei. Beijingul ia cealaltă parte a acelui pariu. Ea consideră că producția, exporturile și „noile forțe productive de calitate” sunt cheile supraviețuirii regimului și, într-adevăr, pentru „marea întinerire a națiunii chineze”. Ea crede că tehnologia și producția îi vor permite să-și păstreze sistemul comunist, devenind în același timp o țară bogată.
Până acum, a reușit să deschidă această cale alternativă de dezvoltare. Dar să presupunem că astăzi este punctul maxim al puterii Chinei. Chiar și într-un scenariu atât de optimist, PCC va reprezenta în continuare o amenințare reală, existențială, pentru industria și muncitorii americani pentru anii următori. Și China comunistă va fi în continuare un adversar mai formidabil decât oricare dintre Statele Unite s-au confruntat din amintirea vie. În acest moment, sarcina probei ar trebui să revină criticilor care insistă că proiectul PCC este sortit eșecului”, scria Rubio in studiul sau.

Câteva aspecte importante din raportul lui Rubio includ:
• China este lider mondial în instalațiile de roboți industriali și a instalat mai mulți roboți în 2022 decât restul lumii la un loc.
• Densitatea roboților din China a depășit-o pe cea a Statelor Unite în 2021, o performanță uimitoare, având în vedere dimensiunea forței de muncă din China și nivelul salariilor în comparație cu al nostru.
• Fabricarea inteligentă chineză este activată de vasta sa rețea de telecomunicații 5G, compusă din peste 3,5 milioane de stații de bază 5G.

• Firmele chineze autohtone ajută China să-și scape de dependența de roboți și mașini-unelte importate. În ciuda instalărilor record, importurile de roboți industriali din China au scăzut în ultimii doi ani. Acest lucru se datorează creșterii constante a afacerilor firmelor chineze, care aveau o piață internă estimată la 35,5%. cota în 2022, în creștere față de 17,5% în urmă cu un deceniu.

Poziția Chinei pe piața extrem de fragmentată a mașinilor-unelte este și mai puternică, producătorii chinezi reprezentând aproape o treime din producția globală în 2022.
• Companiile chineze stabilesc lanțuri valorice globale, care includ fabrici sofisticate care le vor permite să intre pe piețele străine și să înlăture criticile legate de practicile de export.

Mesajul lui Rubio este că Statele Unite trebuie să facă eforturi extraordinare pentru a rămâne în fața Chinei și nu ar trebui să se amăgească că o lovitură de stilou poate reține acest uriaș tehnologic.
Concluziile de politică externă care se sugerează pe baza acestei analize nu sunt greu de dedus.

Urmărește-l pe David P Goldman pe X la @davidpgoldman