Naţionalitatea română clasată pe locul 22 din 160 !
Într-un foarte serios clasament (ranking) al calităţii naţionalităţii, România, naţionalitatea română, ocupă în 2019 un foarte onorant loc 22. Cifrele corespund anului 2018 şi sunt prezentate la finele lui 2019 comparativ cu cele din 2017, precum şi cu cele din intervalul 2014-2018. În cazul României se observă o creştere de 14,9 % în intervalul 2014-2018 şi de 0,3 % în 2018 faţă de 2017. Criteriile pe care se bazează selecţia sunt : puterea economică, stabilitatea, nivelul de dezvoltare umană, libertatea de a călători şi de a lucra în străinătate (după site-ul BFM TV).
Indicele de calitate a naţionalităţii (QNI) a fost stabilit de Kälin şi Kochenov, un institut al Universităţii din Groningen, Olanda. Desigur, principala calitate care explică foarte buna clasare a României, locul 22 din 160 de ţări, este apartenenţa la Uniunea Europeană. Cele 28 de state UE se regăsesc în fruntea clasamentului datorită libertăţii de mişcare între statele membre.
Pe primele locuri se situează, în ordine, Franţa, Germania, Olanda, Danemarca şi Suedia. România se află după Grecia (locul 18), Estonia (19), Polonia (20) şi Letonia (21), dar înaintea Bulgariei (23), Croaţiei (24) şi… SUA (25). Naţionalitatea britanică e estimată a 8-a, cea chineză a 56-a şi cea rusă a 62-a. Evaluarea calităţii naţionalităţii se face anual. Naţionalitatea franceză ocupă primul loc pentru al optulea an consecutiv.
Petru Romoşan
*
Nota redacției: Un clasament în care suntem pe locul 22 este cu siguranță un clasament greșit! Mi-aduc aminte de ce mi-a povestit poetul senator IOAN ALEXANDRU, pe la începutul legislaturii 1992-1996, după o vizită oficială în Statele Unite, unde fusese invitat la „micul dejun cu președintele SUA”… Printre alte locuri unde a fost plimbat s-a numărat și Departamentul de Stat, unde i s-a oferit ocazia să afle ce se știe la acel nivel despre calitatea românilor din SUA. Americanii aveau o statistică riguroasă pe etnii a calității umane: infracționalitate, implicare socială, contribuție la bugetul de stat, nivel de trai, nivel de școlarizare și alte criterii. Bietul Ioan Alexandru, Dumnezu să-l odihnească, fusese emoționat de cuvintele bune aflate de la oficialii americani despre calitatea emigrației românești din America. Eram undeva pe primele locuri…
Comenteaza