Rebeliunea Țigănească + Poliția Neputincioasă = Anarhie
Incorect Politic
Aprilie 21, 2020

Preluat de pe LupulDacic:
Revoltele țiganilor au început să se extindă în mai multe localități din țară. După comuna brașoveană Teliu, conflictele “romilor” cu forțele de ordine s-au manifestat și în Săcele, în București, Ploiești, Hunedoara, în Sibiu și Ialomița. Polițiștii se tem că, în următoarea perioadă, din cauza foamei și a sărăciei, vom asista chiar la jafuri armate.

Lipsa autorității Poliției Române, cauzată de o legislație proastă, care nu le dă acestora niciun fel de putere de a interveni pentru stabilirea ordinii publice, a început să-și arate consecințele. Sute de țigani din toate colțurile țării, înfuriați de restricțiile de circulație care îi împiedică să-și asigure subzistența, au început să atace forțele de ordine cu bâte, topoare și bolovani. Mai mult, unele atacuri, cum a fost cel de la Hunedoara, unde mulțimea a reușit să alunge zeci de polițiști și jandarmi din cartier, se produc pe fondul unor exagerări ale oamenilor legii în ce privește amenzile aplicate cu orice preț.

La acest capitol, abuzurile polițiștilor din teren, chiar dacă ele au fost doar de ordinul zecilor, au produs un mare deserviciu întregului sistem. Frustrați și cu un profund sentiment al nedreptății, blocați în case fără siguranța zilei de mâine, românii și-au îndreptat ura către oamenii legii, care au dat amenzi cu nemiluita, fără a discerne între un bătrân care nu a știut să completeze declarația cu care mergea să-și cumpere o pâine și un individ care sfida regulile sau avea un comportament recalcitrant față de polițiști.

De aici până la disoluția autorităților nu mai este decât un pas foarte mic. Dovadă stau miile de comentarii ale românilor, după confruntările violente ale țiganilor cu forțele de ordine, cu mesajul ”bine le-a făcut polițiștilor, că prea ne dau amenzi pentru orice”. Peste toate acestea, măsura cea mai crudă luată de autorități a fost interdicția de a aprinde o lumânare morților. Dacă înghesuiala din biserică putea fi, pentru unii, un argument plauzibil pentru închiderea bisericilor, închiderea cimitirelor nu a putut avea nicio justificare. Și aici, poliția a fost la datorie, oprindu-i pe români să își plângă morții și să le aprindă o lumânare de Paști, și demonstrându-și, astfel, lipsa de umanitate.

Urmează anarhia

Au fost voci care au spus că există un plan de amenzi sugerat șefilor din Poliție. Nu știm cu certitudine, însă ceea ce știm este că nici după semnalarea abuzurilor nu a existat vreun ordin intern care să ducă la stoparea abuzurilor și exagerărilor. Aversiunea populației față de polițiști nu este deloc un lucru benefic. Și asta pentru că urmează vremuri tulburi. ”O să ajungem să asistăm la spargeri și jafuri armate cum nu am văzut niciodată în România. Și aici nu vorbesc doar despre cei din etnia romă. Infracționalitatea va crește extrem de mult”, ne spune Viorel Șeicaru, lider la Sindicatul Național a Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Secția 16, București.

Acesta recunoaște că Poliția nu este pregătită pentru astfel de atacuri și revolte care se petrec acum în România. ”Este nevoie de modificări legislative urgente în Statutul polițistului. Noi nu avem acum nicio putere, nu avem proceduri clare nici la legitimare, nici la încătușare și polițiștii riscă să fie anchetați de procurori și să li se facă plângeri penale pentru orice. În incidentele din țară cu romii s-a tras doar în sus, foc de avertisment, dar niciunul nu și-a asumat riscul să tragă în cei care atacau forțele de ordine”, a mai afirmat Viorel Șeicaru, lider de sindicat la SNPPC. Tactica folosită de țigani în acțiunile lor provocatoare și violente, de a filma cu telefoanele, s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Pentru că polițiștii se tem să acționeze, știind că se va găsi vreun procuror care să-i ancheteze. Mai mult, țiganii își trimit la înaintare femeile și copiii, știind că polițiștii nu le pot face nimic. Grav este că incidentele din ultimele zile sunt doar începutul, iar oamenii legii au demonstrat că nu dețin niciun fel de control, accentuând până la extrem sentimentele de nesiguranță și teamă ale populației.