Daniel,
Ne-au ajutat! Probabil si cu alte ocazii, dar cu siguranta in timpul secetei din 1946/1947! Atunci cadeau oamenii de foame pe strazile satelor si oraselor romanesti, mai ales in Moldova! Nu mai stiu in ce memorii ale unui luptator din munti (cred ca Vatamaniuc, daca nu ma insel) am citit ca acesta era jandarm si a avaut misiunea de a transporta in singuranta porumb american adus in portul Constanta catre cei infomentati. Au fost atunci scene in care multimea flamanda voia sa ia cu asalt navele! Ei, si peste acest porumb, niste jandarmi (indemnati de comunisti) au fost surprinsi aruncand galeti cu apa, ca porumbul sa fermenteze, sa poata spune ca americanii ne-au dat porumb stricat!
Daniel, uite ce am gasit eu, in 2 Minute, pe Internet:
“Pe 20 februarie 1947, Partidul Naţional-Ţărănesc a făcut următoarea declaraţie:
„Preşedintele Statelor Unite, printr-o declaraţie făcută presei, a adus la cunoştinţa lumii întregi, odată cu ajutorul trimis României şi cu altul promis, jalnica stare a ţării noastre.
Guvernul român nu înţelege că cea mai rea politică este aceea de a ascunde adevărul. Presa noastră nu a putut scrie nimic despre ceea ce se petrece în Moldova. Ţăranii moldoveni mor de foame cu zecile de mii. Iar dacă ei merg să caute porumb prin ţară, nu sunt lăsaţi să îl aducă familiilor lor, conform unei decizii oarecare a Ministerul Economiei Naţionale. Ţăranii moldoveni sunt fugăriţi de jandarmi prin gări, în loc să fie ajutaţi să transporte grâul şi porumbul pe care l-au găsit în Oltenia sau în Banat.
Dar dacă cenzura guvernamentală sugrumă presa românească, Misiunea Americană a informat guvernul său de marea tragedie a României, iar partidele de opoziţie au făcut apel la ajutorul Statelor Unite. Reprezentantul politic american a fost rugat să transmită guvernului său apelul Partidului Naţional-Ţărănesc pentru grabnica ajutorare a României. Organizaţia Naţiunilor Unite a fost sesizată de noi despre ceea ce se petrece în ţara noastră.
Răspunsul preşedintelui Truman a venit repede şi plin de simpatie pentru poporul român. America ne trimite în dar hrană pentru 500.000 de oameni, în valoare de trei bilioane şi jumătate de dolari, adică peste douăsprezece mii de miliarde de lei la valoarea leului de azi.
Alimentele sunt luate din cele destinate armatei americane şi în câteva zile ajung la Constanţa. Nădăjduim că ele vor fi duse tot atât de repede la cei care le aşteaptă.
În afară de acest ajutor gratuit, preşedintele Truman a oferit să ne vândă ceea ce trebuie pentru restul populaţiei înfometate. Condiţiunile pe care le-a pus sunt în realitate aplicarea principiilor care stau la temelia Naţiunilor Unite. Nici o discriminare de credinţă politică, de rasă, de religie sau socială nu se poate face cu preţul distribuirii acestei hrane.”
Pentru conformitate:http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/maniu2/docs/maniu2p_49.htm
Comentariu de pe site, al dlui Călin Kasper, la textul In memoriam 4 Aprilie 1944
Notă: Să nu uităm că la data aceea România încăpuse pe mâna celor care organizaseră în țara vecină marea foamete/înfometare din anii 1930, soldată cu 10 milioane de victime. Vorba lui Soljenițân: „Eu înțeleg că a fost luptă de clasă înverșunată, care pe care, dar de ce această luptă de clasă a făcut victime numai printre slavii din URSS?!”
Ion Coja
Referitor la subiectul in discutie, am intrebat-o pe mama mea la telefon. Era mica pe atunci, intr-un sat din Moldova. Tatal ei a fost primar o scurta perioada exact atunci. Bunica mea il acuza ca nu ducea acasa din ajutoarele de la primarie (era cinstit si/sau f bine supravegheat si comunistii nu prea glumeau cu corectitudinea).
Mi-a spus cum a inceput seceta, de la o ploaie cu soare care a parjolit totul (sa fi fost tot manipularea vremii deja?).
Moldovenii de pe la noi se duceau cu lucruri in Oltenia si le dadeau la schimb pe mancare. Nu am auzit sa fie atacati de alti romani! La primarii se trimiteau ajutoare (probabil nominal, limitate, mai ales pentru vaduvele si orfanii de razboi). La scoala sau primarie era o cantina care dadea o masa pe zi. Mama isi aminteste ca mancarea de acolo i-a produs o indigestie urata…
Deci se pare ca n-a fost chiar asa cum se tanguie autorul acestui comentariu, pe care d-nul Coja l-a pus pe prima pagina…
Eu am vazut un documentar despre foametea din Moldova de peste Prut…acolo se pare ca a fost urat de tot…la noi a fost una din perioadele grele ca atatea altele…
P.S. Merg in Romania de Pasti si promit sa intreb o ruda de-a noastra mai in varsta, trecuta de 80 de ani. Sigur are mai multe detalii si o sa revin.
Un cunoscut de lîngă Galați ce iera mic în timpul războiului zice că primii ce i-au lăsat fără hrană au fost nemții, ce-a mai rămas au luat sovieticii.
Acu de bună samă speculanții ierau ș-atuncia iar unii polițai și jăndarmi închideau ochii și arestau pe acarul păun.
Oamenii dădeau orice pe merinde…cîți nenorociți n-au pescuit în ape tulburi.
Seceta anului 1947 a existat intr-adevar!
Iar in acele conditii PCR-ul subordonat in totalitate Moscovei staliniste a provocat diverse crize menite sa slabeasca Statul Roman. Nu trebuie uitat faptul ca Romania semnase deja Tratatul de la Paris in februarie 1947 si ca fuseseram obligati sa ne recunoastem invinsi chiar daca am scurtat durata razboiului cu aproximativ 9(noua) luni de zile.
Tratatul de la Paris din 1947 a fost instrumentul juridic folosit de Moscova pentru inrobirea romanilor in urmatoarele doua decenii.
Cine isi uita istoria risca sa repete greselile inaintasilor.
Seceta a fost ,foamete a fost ,tarani au murit de foame ,deci orice este posibil ,omul fiind pe jumate demon ,totusi , cind au ajuns la putere prin 96 ,masonii PNT s-au apucat de furat aproape instantaneu ,banci falimentate fraudulos ,inflatie frauduloasa etc ,de americani ce sa zic ,planifica otravirea noastra fara indoiala GMO ,gaze de sist etc , asa ca eu nici nu pot sa mai concep cum America ar putea sa mai fie entitate o morala ,iar articolul in contestul actual nu mai are credibilitate………..eu acum mai bine as prefera sa mor de foame decit sa maninc porumb american -de ala cu gene de gindac de Colorado ………..acum vreo 5 ani americanii au livrat un vapor plin cu orez GMO in Nigeria ,daca i-mi aduc bine aminte ,negrii l-au aruncat in ocean . Daca nici pe negrii nu ii mai pot pacali ………..
Inainte de a face comentarii pertinente este bine sa (re)invatam scrierea corecta romaneasca.
Nu de alta… dar cine stie sa se exprime corect stie si restul corect al lucrurilor.
@Stefan
Matale folosesti tehnici de manipulare a comentariilor. Domnul Nicu Constantin a scris corect gramatical, nu stie cum sa puna virgulele, adica virgula si apoi pauza si iar… Si nu prea foloseste majuscule. Poate scrie de pe un telefon mobil.
Facand o paralela cu ceea ce afirmi d-ta:”cine stie sa se exprime corect…bla…bla…” dau eu continuarea: stie sa si manipuleze corect, de la inaltimi pretins intelectuale.
Sfatul meu? Las-o balta!
Doar daca domnul Coja nu si-a schimbat politica pe acest blog si vrea sa-l lase prada celor ca dumneata….
Evenimentul descris mai sus poate fi perfect adevarat fiind in perfecta concordanta cu politica internationala in cadrul careia se incita conflicte intre entitati rele si entitati bune, in realitate organizate de aceeasi mana in culise, in dauna victmelor care nu pot vedea in spatele aparentelor propagandistice.
Iata vedem cum rusii provocau foametea si americanii ne salvau de la nenerociera facuta de rusi.
In mai putin de un an izbucnea fictivul razboi rece.
Cine mai care prada acestor clovnerii internationale de o cruzime nesfarsita?
Domnule Adrian Grigoriu,
Acum cateva zile am citit tot aici un articol postat de d-nul Coja, despre bombardamentele „pline de umanism” ale americanilor, asupra populatiei civile…Dupa care, atinsi de remuscari, s-au gandit sa ne arunce cateva vapoare de porumb (inca nemodificat genetic la acea data)…Si mai ales cand faci un astfel de gest si urli in gura mare in comunitatea internationala…valoarea gestului devine indoielnica.
Mama mea a trait acea foamete (doar daca nu e vorba de Moldova de peste Prut) si nu am auzit de asemenea grozavii, ba stiu ca ceilalti romani i-au ajutat si hranit pe moldovenii de aici si le-au gazduit copiii…Am s-o intreb si revin cu amanunte.
Nu inteleg ce dragoste brusca de americani l-a lovit pe domnul Coja in ultimele zile…N-a trecut prea mult de la comemorarea lui 4 aprilie 1944…:(
Nu cred!
@Calin
Nici eu si am dat detalii mai sus.