Un mic fragment din cartea marelui scriitor german Gunther Anders, carte publicată în 1956 … pagina 122,
Ce vizionar!!!

„OBSOLESCENTA OMULUI”
de Gunther Anders

„Pentru a înăbuși orice revoltă în avans, nu trebuie să procedam violent. Metode ca ale lui Hitler sunt depășite. Este suficient să creăm o condiționare colectivă atât de puternică încât însăși ideea de revoltă nu va mai veni în mintea oamenilor. Ideal ar fi de a formata indivizii de la naștere prin limitarea abilităților lor biologice înnăscute …

Apoi, condiționarea va continua – reducerea drastică a educației – și o va reduce la o formă de integrare profesională. Un individ needucat are doar un orizont limitat de gândire și „cu cât gândirea sa se limitează mai mult la preocupări mediocre”, cu atât mai puțin se poate revolta.
Accesul la cunoaștere trebuie să devină din ce în ce mai dificil și elitist … că decalajul dintre oameni și știință se adâncește, că informațiile destinate publicului larg să fie sterilizate de orice conținut subversiv.
Mai ales fără filozofie. Din nou, trebuie să folosim persuasiunea, nu violența directă: vom difuza masiv, prin televiziune, divertisment care flatează întotdeauna trairile emoționale sau instinctive.

Vom ocupa spiritele cu ceea ce este inutil șiinfantil. Este bine, prin palavrageala neîncetată și muzică, sa prevenim mintea de a gândi.

Sexualitatea va fi pusă în prim-planul intereselor umane. Ca tranchilizant social, nu este nimic mai bun. În general, ne vom asigura că pentru a alunga gravitatea existenței, pentru a „deride tot ceea ce are o mare valoare „, pentru a menține o scuză constantă de luminozitate; astfel încât euforia cauzata de publicitate devine standardul de fericire umană și modelul de libertate.

Condiționarea va produce astfel pe cont propriu o astfel de integrare, încât singura teamă (care va trebui menținută) va fi aceea de a fi exclus din sistem și, astfel, de a nu mai putea accesa condițiile necesare pentru fericire.
Omul de masă, astfel produs, trebuie să fie tratat ca ceea ce este: un vițel, și ei trebuie să fie supravegheati ca o turmă ce ar trebui să fie. Orice face lsa dispara uciditatea cuiva adormit este un bun social, și ceea ce amenință să-l trezească trebuie să fie ridiculizat, înăbușit, inlaturat…

Orice doctrină care dezvaluie/desconspira sistemul trebuie mai întâi desemnată ca subversivă și teroristă, iar cei care o susțin trebuie apoi tratați ca atare.
Se observă că este foarte ușor să corupi un individ cu spirit gregar/subversiv: este suficient să-i oferi bani și putere. »

Traducerea CD