caroline gunderode google.be caroline.gunderode@gmail.com 109.133.42.42 |
Biletul săptămânal Războiul economic al Statelor Unite împotriva Europei Politica de sancțiuni economice împotriva Rusiei, dictată de Washington, distruge Europa. Știam deja că activismul NATO în Europa de Est avea ca scop folosirea țărilor Vechiului Continent ca pe un cap de pod anti-rus, astfel încât acestea să poarte război împotriva Rusiei și nu a Statelor Unite. Astăzi, pe agenda SUA apare un obiectiv strategic: distrugerea pură și simplă a economiei europene. DECLINUL ECONOMIC AL STATELELOR UNITE Declinul economic al Statelor Unite a început în anii 1970. Din 1973, în industria americană a avut loc o scădere continuă a salariului pe oră (mult mai mare decât cea a serviciilor). În ceea ce privește productivitatea generală, cea a Statelor Unite a fost, în 1994, cu 25% mai mică decât cea a Japoniei și cu 20% mai mică decât cea a Germaniei. PRĂDAREA CA MODEL ECONOMIC Pentru a depăși această dificultate, Statele Unite, care au intrat într-un mod economic „fiară de pradă”, au căutat să pună mâna pe produse de europeni . John Terrien traducere mecanica: VERSION PAPIER |
Se spulbera dulceata primei jumatati de an.
„Vara este insuficientă in livrari
Veniturile din august au rămas din nou în urma cheltuielilor
Bugetul federal din august s-a încheiat cu un deficit pentru a treia lună consecutiv – de data aceasta în valoare de 345 de miliarde de ruble. Ca urmare, surplusul total acumulat al trezoreriei statului a scăzut de la 1,5 trilioane de ruble. în ianuarie-mai la doar 137 de miliarde de ruble. conform rezultatelor de opt luni si cu o asemenea dinamica se va transforma in deficit in septembrie. „Alunecarea” bugetului spre un deficit cu o creștere nominală a veniturilor din cauza prețurilor ridicate la petrol și gaze se datorează unei creșteri a cheltuielilor, care, în opt luni, au adăugat aproape 3 trilioane de ruble la nivelul de anul trecut.
Deficitul bugetului federal în august s-a ridicat la aproximativ 345 de miliarde de ruble, reiese din datele Ministerului de Finanțe. Aproximativ – pentru că cifrele pentru luna trecută nu mai sunt date de departament și rezultă din diferența de execuție bugetară pe opt și șapte luni (iar acestea din urmă pot fi precizate retroactiv). În iulie, deficitul a fost de aproximativ 893 de miliarde de ruble, în iunie – 121 de miliarde de ruble.
Cu toate acestea, datorită surplusului impresionant acumulat în prima jumătate a anului (1.495 de miliarde de ruble în ianuarie-mai), acesta a rămas neschimbat în primele opt luni, scăzând în ianuarie-august la 137 de miliarde de ruble. Dacă tendința nu se schimbă, bugetul va deveni deficitar până la sfârșitul lunii ianuarie-septembrie.”
https://www.kommersant.ru/doc/5558883
Pe scurt…anul trecut Rusia a exportat cca. 250 de miliarde de metri cubi de gaz, din care 155 de miliarde in Europa. China, al doilea client de gaz al Rusiei a importat 16,5 miliarde, adica ceva mai putin de 11%. Anul acesta, cu toate actualizarile de contracte, China si-a marit volumul cu 43%, volumul anual de livrare ajungand in acest fel ca 24 de miliade de metri cubi, adica ceva mai putin de 1/6 din volumul importat de europeni anul trecut (si nu laacelasi pret.
Pina in iunie (aproape inclusiv), livrarea de gaz catre Europa a decurs normal, astfel ca, coroborat cu pretul crescut lal gazului, s-a obtinut excedentul mentionat in articol. In a doua jumatate a lui iunie, volumul livrat s-a redus la 40%, nivel mentinut si in luna iulie. In august volumul a ajuns la 20%, iar de la sfarsitul lunii…scluß…Urmare, s-au inregistrat deficitele amintite. Urmeaza luni in care excedentul topit deja se va tranforma intr-o gaura tot mai adanca. Pina devine un hau.
China nu va puea suplini nici macar partial aceasta pierdere (restul nici atat), pentru ca:
-chiar daca ar dori brusc o suplimentare a importului, acesta ar putea fi la nivelul ultimei….cateva zeci de procente.
-presupunand prin absurd ca ar dori sa dubleze sau chiar sa triplete volumul, nu exista infrastuctura necesara. Conducta actuala livreaza la capacitate maxima, deci pentru orice astfel de supimentare, trebuiesc contruite conducte noi. Inseamna ani de zile, in conditiile in care deocamdata doar se dictuta despre astfel de eventuale proiecte…daca…
-gazul lichefiat reprezinta un procent foarte mic (sub 10%) din totalul productiei de gaz a Rusiei.
In concluzie, exportul de hidrocarburi, stalpul pe care se bazeaza in proportie de 45% economia rusa, inepe sa nu mai poata aduce Rusiei venitul necesar.
Formarea unui pol de putere de catre un eventual tandem China – India s-ar putea forma, Rusia nu va fi insa pe acolo, ea, asa cum am zis inca de anul trecut, va deveni doar o colonie chinezeasca. Ea doar asteapta (dandu-i intre timp cu niste promisiuni vagi si declaratii de complezenta pe la nas), sa devina ultima si singura usa salvatoare care va accepta sa se deschida. Cu ce pret….Xi l-a primit pe Putin ca pe un subaltern, Putin ajungand sa-i „multumeasca” pentru „atitudinea echilibrata” in problema Ucrainei si ca „intelege intrebarile si ingrijorarile Chinei”.