caroline gunderode
667 aprobate

google.bex
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

„escrocheria cu antrax va fi făcut posibilă creșterea „bugetului american de bioapărare de la 137 milioane USD în 1997 la 14,5 miliarde USD pentru 2001-2004”

Complexul militar-industrial, de la război la bioapărare
Autor(i)
Marc Reisinger, pentru France-Soir
Publicat pe 28 februarie 2023 – 18:00
Imagine
Intervenția echipelor în echipament de protecție la momentul afacerii cu antrax din Statele Unite, Washington DC, în 2001.
Shawn THEW / AFP

În urmă cu șaizeci de ani, sociologul american Charles Wright Mills nota: „În spatele creșterii bugetului militar se ascunde marea evoluție structurală a capitalismului american modern către o economie de război permanentă… Prosperitatea imediată a țării noastre este legată de un război. » (1)

În discursul său de sfârșit de mandat din 1961, președintele – și generalul – Eisenhower a avertizat apoi Statele Unite: „ În adunările guvernamentale, trebuie să ne ferim de orice influență nejustificată, indiferent dacă a fost solicitată sau nu, exercitată de armată. – complex industrial. Potențialul pentru creșterea dezastruoasă a puterii abuzive există și va persista. »

În 1989, sfârșitul Războiului Rece a pus în pericol economia de război americană. Apoi, atacul din 11 septembrie 2001 a făcut posibilă lansarea unui nou „război împotriva terorismului”, despre care Donald Rumsfeld, ministrul Apărării, a anunțat că nu va avea „nici un punct final” . (2)

Imediat după, un episod pregătește tranziția dintre Războiul împotriva terorii și Războiul împotriva virușilor, ceea ce eu numesc escrocheria cu antrax. Acesta va fi făcut posibilă creșterea „bugetului american de bioapărare de la 137 milioane USD în 1997 la 14,5 miliarde USD pentru 2001-2004” (3) și se află la originea complexului de bioapărare.

Să ne amintim scenariul acestei scene:

Patriot Act (Furnizarea instrumentelor adecvate necesare pentru a intercepta și a împiedica terorismul), un act legislativ de 342 de pagini scos din sertarele Casei Albe imediat după 9/11, reduce anumite libertăți fundamentale și întărește puterea agențiilor de informații.

Procurorul general John Ashcroft a insistat apoi ca Congresul să voteze acest text în termen de trei zile, altfel ar putea fi considerat responsabil pentru orice nou atac terorist. Cine ar fi îndrăznit să se dea deoparte în aceste circumstanțe?

Mai ales după ce doi senatori – care ar fi pus inițial la îndoială procedura (5) – au fost încurajați de bombele cu antrax pe care le-au primit și care au infectat treizeci și unu de oameni în Congres.

Așa au devenit microbii instrumente de teroare, ale căror riscuri trebuiau atât anticipate, cât și amplificate, în beneficiul bugetului de securitate și al industriei farmaceutice.

Potrivit procurorului american Robert Kennedy Jr., zece ani mai târziu, „războiul împotriva germenilor a eclipsat deja „Războiul împotriva terorii islamice” ca motor preferat al cartelului statului de securitate”. De atunci, teroarea covid a fost din nou înlocuită, de războiul din Ucraina, ca instrument al fricii. Pentru cât timp ?

(1) C. Wright Mills, Elita puterii, 1956

(2) „Prejudecățile lui Donald Rumsfeld evidențiate de memoriile sale”, Le Monde.fr, 1/11/2007

(3) Robert F. Kennedy Jr. „Anthony Fauci, Bill Gates, Big Pharma: războiul lor global împotriva democrației și a sănătății publice” (Éd. Résurgence, 2022)

(4) https://www.justice.gov/archive/amerithrax/docs/07-525-m-01.pdf

(5) Robert F. Kennedy Jr., ibid.
sursa articolului:

https://www.francesoir.fr/opinions/le-complexe-militaro-industriel-de-la-guerre-la-biodefense
Le complexe militaro-industriel, de la guerre à la biodéfense
Auteur(s)
Marc Reisinger, pour France-Soir
Publié le 28 février 2023 – 18:00