Primim acest comentariu la textul intitulat De la un inginer anonim și cu ciocu mare…
*
Calin Kasper • 35 minutes ago
Noi ne facem treaba! Care treaba? Aia mare sau aia mica? Eu zic ca daca n-ar fi existat inginerii, lumea ar fi fost mai buna!!! Mai umana! Mai umanista! Nu umanistii n-au facut-o mai buna, ci inginerii au facut-o mai rea! Inginerii fac masini, care polueaza, fara sa gaseasca la asta solutii! Mai bine fac o smecherie (vezi VW), decat sa gaseasca solutii adevarate! Toate materialele lor sintetice, nu se autodegradeaza: sticla, materialele plastice, pesticidele, azbestul, rezidurile nucleare….daca as fi moldovean, i-as raspunde inginerului cu vorba ca tot ce a scris e rahat cu perje! De ce? Pentru ca ingineria si inginerii n-au etica in ceea ce produc, n-au viziune, nu pricep consecintele a ceea ce inventeaza si dezvolta! Le lipseste cu alte cuvinte perspectiva.
A existat un om deosebit, numit Victor Schauberger. Din fericire, nu era inginer! Era padurar! Si ca orice padurar austriac, fiindca nu fura lemne, avea timp ca sa mediteze. Intr-o buna zi, un potentat al zonei unde locuia el, voia sa gaseasca o solutie mai simpla si mai usoara de a transporta lemnele taiated in varful muntelui, la gaterele de la poale. Si a facut un concurs de … proiecte… era prin 1920 si Schauberger a facut un proiect original, care consta dintr-un jgheab facut din blani de lemn (scanduri de ca. 5 cm grosime, taiate brut si nerindeluite), pe care a lasat sa urga apa colectata din izvoare. Apa avea cam 50 cm adancime! Ei, dar Schauberger a facut ceva si bustenii de stejar, care aveau densitatea mai mare ca a apei, deci trebuiau sa cada la fund, pluteau cu buricul in sus (buricul este mijlocul trunchiului, acolo de unde incepe numaratoarea cercurilor ca sa stabilesti varsta arborelui). Acesti busteni coborau pe un jgeaba in serpentine, fara sa atinga marginile! Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca daca acolo ar fi fost valabila legea lui Arhimede, densitatea apei ar fi trebuit sa aiba valoarea 4 (apa are densitatea 1)
Cand s-a auzit la Viena de inventia padurarului, toti inginerii s-au simtit jigniti pana dincolo si au decretat ca acolo trebuie sa fie o sarlatanie! Si l-au trimis pe cel mai bun hidraulician, doctor si profesor, etc. etc. etc. ca sa-l prinda pe Schauberger cu ocaua mica. Acesta a stat pe langa Schauberger mai mult timp si a fost atat de impresionat de acesta, incat a facut un raport extrem de pozitiv, desi nu a inteles principiul de functionare…
Va mai spun ca acest Victor Schauberger a produs farfuria zburatoare a lui Hitler, sisteme de curatire a apei, tehnici de a mari productivitatea solului fara ingrasaminte chimice, tratamente ale lemnului ca sa nu putrezeasca si sa nu … arda, pompe care ridica apa la orice inaltime fara sa consume nici un fel de energie… As putea sa continui pe inca 100 de pagini, dar as vrea sa-l vad pe inginerul cu ciocul mare ce zice de inventia asta cu pompa fara energie, care ridica apa pe o teava verticala… o sa zica si el ca asa ceva nu exista. Tocmai asta asteptam si eu sa zica! Asa ca ii dam o problema de rezolvat, daca tot e asa de destept. O problema de rezolvat, pe care inca n-a rezolvat-o nimeni… doar Schauberger ii stia rezolvarea.
Dar iata problema, la care hidraulica moderna nu are raspuns!!!!
Un arbore, orice arbore de fapt, care are o inaltime de 50 de metri (exista arbori si mai inalti) ridica apa pana la cea mai de sus frunza! Adica la 50 de metri. Conform legilor hidraulice, la baza trunchiului, trebuie sa existe o presiune de 5 bari, ca sa impinga apa in sus la 50 de metri. Asta inseamna ca daca tai un arbore cu drujba, trebuie sa tasneasca apa cu presiune de 5 bari. CIne a fost stropit de un furtun prin care apa era sub presiune de 5 bari stie ce inseamna asta. Ori, daca tai arborele, nu va tasni nici macar o picatura de apa, deci la baza arborelui nu exista acea presiune de 5 bari! (Daca ar exista, o sa-l intrebam pe inginer unde sunt pompele care produc presiunea si de unde isi ia pompa energia). Copacul si natura lucreaza dupa alte principii, decat cele ale hidraulicii. Asa ca nu numai inginerul cu ciocul mare, dar nici un alt inginer de pe planeta asta nu are cu ce sa se laude, fiindca ei, prin inventiile lor rezolva o problema si creaza in schimb 100. Inginerii nu au depasit inca perfectiunea naturii, de a ridica apa in sus fara pompe, de a produce substante organice (zaharuri) prin fotosinteza…. etc. etc. etc. Acestiu ingier cu ciocul mare i se potriveste foarte bine proverbul englezesc pe care il stie orice umanist: toba de aia face galagie mare, fiindca e umpluta cu aer!
Calin Kasper,un inginer cu ciocul mic.
SUPER TARE ARTICOLUL!!! Am dat de el in timp ce cautam cum se traduce in romaneste „log flumes” („jgheaburi” sau „canale” pentru transportul lemnului), si mi-a placut enorm descrierea inventator Viktor Schauberger! Sincer, am fost cu adevarat impresionat de cartea lui Olof Alexandersson despre Schauberger (precum si de cele ale lui Calum Coats, pe care le-am citit toate de mai multe ori (in afara de una singura, Pamantul Fertil – Cum sa folosim Energiile Naturii in agricultura si silvicultura, pe care numai am rasfoit-o, nu am apucat s-o citesc toata, dar pariez ca e super-interesanta).
Tot respectul pentru domnul Calin Kasper (si pentru persoana care a publicat acest articol)!