:

Cum și-a bătut Cioloș joc de Iohannis și de Hellvig ? (Ziar de Cluj)

3 februarie 2019 (R.C.) 

Dacă s-ar face vreodată un ziar cu toate secretele si informatiile pe care patronii de media sau jurnaliștii aleg să nu le publice, de frică sau din interes, ei bine, acel ziar ar fi cu adevărat unul dintre cele mai puternice din România.

Povestea de astăzi este una foarte interesantă, pe un subiect mai puțin comercial, dar cu atât mai important pentru România. Informațiile din acest articol sunt grele, pentru initiati, sunt adevărate și oglindesc șerpăria fetidă în care înoată zilnic șmecherii Bucureștiului aflați la butoanele României. Astăzi o să vă spunem povestea, nescrisă până acu, a felului în care Dacian Cioloș, sinecuristul bruxellez care a lucrat toată viața la stat, și-a bătut joc de încrederea pe care Eduard Hellvig, actualul șef al SRI și Klaus Iohannis, actualul președinte al României, i-au acordat-o pentru un proiect cu adevărat măreț ce, daca era respectat, ar fi însemnat resetarea Dreptei și anularea animozităților partidelor de pe acest eșichier politic.

Porumbelul lui Rares Bogdan. Povestea noastră începe în 23 octombrie 2015 când realizatorul Realitatea TV, clujeanul Rareș Bogdan, scoate pe gură un porumbel maxim de periculos și inedit pentru acea vreme. El spune CU FIX O SAPTĂMÂNĂ ÎNAINTE DE TRAGEDIA COLECTIV, o spune public, la o emisiune, că știe cine va fi noul premier , dând detalii precise că va fi un om serios, din Ardeal, pe numele sau Dacian Cioloş. „Vom avea un prim ministru tehnocrat, ca şi acum 15 ani, când Mugur Isărescu a condus timp de un an guvernul şi a pregătit alegerile parlamentare de la finalul anului 2000. Este vorba de fostul comisar european Dacian Cioloş”, a afirmat Rareş Bogdan, la emisiunea „Unu la unu”, de la Realitatea FM Cluj. Știți ce s-a întâmplat, a avut loc accidentul de la Colectiv la o saptămână şi, imediat, Ponta și-a dat demisia, locul său fiind luat de Dacian Cioloș din Ardeal, așa cum spunea Rareș Bogdan.

Gafa lui Rareș Bogdan se explică doar prin impetuozitatea pe care acest om o are în anumite momente cheie când orgoliul profesional îl face să sară calul. Dar, mai există și alte explicații pentru dezvăluirea nostradamică de atunci a lui Rareș Bogdan. După ce a stat ani de zile ascuns în jocurile aparent mici de putere de la Cluj, Rareș Bogdan a explodat pur și simplu la București, ajungând să depășească cu mult limitele statutului de realizator TV, devenind prin inteligența, conexiunile și flerul său imbatabil, un adevărat consultant şi sfetnic, broker de relaţii şi uşi deschise pentru multe personaje puternice din Capitală. Faţă de alţi consultanţi, a avut şi are ce să vândă: prieteniile de notorietate pe care le are cu Klaus Iohannis, primul om în stat, şi cu Eduard Hellvig, azi şeful SRI. Mulți dintre dumneavoastră, cei care purtaţi creier, când vedeţi ce se întâmplă în România, vă veţi fi întrebat nu o dată cum de este Rareș Bogdan relaționat atât de puternic, la nivel de prietenie sinceră, cu Klaus Iohannis, președintele României, sau cu Eduard Hellvig, actualul șef SRI? Explicația o au doar cei care știu background-ul lui Rareș și este mai simplă decât orice conspirație: Rareș a cultivat aceste prietenii cu peste două decenii înainte, când acești oameni nu însemnau nimic, Edi cu siguranță nimic, pe cand Iohnnis doar un primar de Sibiu aflat la început de drum. Chiar dacă nu credeți, faptul că Edi a ajuns azi șeful SRI, iar Iohannis, președintele României, toate astea sunt cu adevărat o întâmplare de care Bogdan a știut profita maxim la nivel relațional.

Ținând minte toate acestea veți înțelege probabil mai bine de unde știa Rareș Bogdan în octombrie 2015 că se pune la cale schimbarea lui Ponta. Nu, nu fiți idioți, Rareş Bogdan nu știa că o să aibă loc incidentul de la Colectiv. Nimeni nu știa acest lucru, deși Colectiv a modificat destinul unui personaj cheie la acea vreme, Gabriel Oprea. Explicația este mult mai simplă și miroase a Fanar de la o poștă. Rareș Bogdan, împreună cu alți oameni din zona Dreptei, oameni de afaceri, reprezentanți ai lui Iohannis, etc, reușiseră în mod surpinzător să îl convingă la mijlocul anului 2015 pe Gabriel Oprea, cel care ținea în viață coaliția cu PSD, să schimbe calimera și să trădeze PSD-ul, să îşi trădeze inclusiv finul, pe Ponta, pentru o nouă construcție. Fapt incredibil, Oprea, altfel statornic în deciziile sale, și-a dat acceptul să trădeze PSD, să-l trădeze pe Liviu Dragnea și Ponta. Iată de ce Rareș Bogdan știa că va exista un nou premier în România la acea vreme. Planurile însă au fost stricate de Colectiv, care a lovit în toate direcțiile făcând diverse victime printre care una neașteptată. În afară de sicriele celor morți la Colectiv, am asistat și la moartea politică a lui Gabriel Oprea concomitent cu Colectiv şi cu moartea politistului Gigină.

Totuși rămâne întrebarea cum de a apărut în ecuație acest personaj șters de care nu auzise nimeni până atunci în România, acest inodor și insipid Dacian Cioloș? Inapoi in viitorul pe care si-l construiau puternicii de azi ai Romaniei. Ne întoarcem din nou în timp doar ca să punctăm discret destinul plin de suișuri și coborâșuri al lui Eduard Hellvig, actualul șef SRI, care la începutul anilor 2000 aproape murea de foame când a ajuns în cabinetul primarului de atunci al Oradiei, Petru Filip, să ceară ajutor. O să vă dau în exclusivitate un detaliu foarte mişto despre acel moment. Ştiţi cine l-a sunat pe primarul PD, Petru Filip, ce conducea de ani buni Oradea ca să îi pună o pilă pentru un job? Deputatul de atunci al PD, pe zona Cluj, Emil Boc, ce urma să ajungă mai târziu premier al României. Interesant, nu ? Acel moment a fost definitoriu pentru Edi pentru că oradeanul Petru Filip l-a băgat în politica mare a României, oferindu-i lui Edi Hellvig o trambulină spre București.

Petru Filip avea o conexiune discretă și secretă cu Dan Voiculescu, șeful PUR la acea vreme, pe care puţini o ştiau, astfel încât pe barba și pe cuvântul lui Filip, Hellvig a fost acceptat în construcția politică a lui Voiculescu, devenind deputat în legislatura 2004-2008 din partea Partidului Conservator. Că, după aia, Hellvig nici nu şi-a mai adus aminte de Filip sau că a devenit un mic traseist politic sărind în barca PNL, astea sunt alte poveşti.

Să nu uităm încă un detaliu important pentru povestea noastră. Hellvig este născut în Zalău și e din același județ cu Dacian Cioloș. El și-a desăvârșit studiile universitare la Cluj, adică exact acolo unde și Cioloș a terminat USAMV. In decembrie 2015, Dacian spunea despre Eduard la o emisiune TV: “Eduard este din Zalău, din acelaşi oraş cu mine şi în relaţia cu el păstrez amintirile din copilărie. Am copilărit împreună”. Tot la Cluj, Hellvig încheagă prietenia cu Rareș Bogdan, o prietenie a doi oameni extrem de ambițioși și inteligenți, care, pornind de jos, au urcat în structura cea mai înaltă de putere a României. Rareș Bogdan și Hellvig se aseamănă incredibil ca destine, urcușul lor în carieră însemnând o combinație unică de oportunități și oportunism (fără ca eu să vreau să dau o notă negativă acestui cuvânt).

Seamănă ca două picături.

Își mai aduce cineva aminte că Hellvig a fost consilierul politic al fostului vicepreședinte PNL, Horia Rusu, al Ministrului de Interne, Dudu Ionescu, sau al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu? Ține minte cineva că Edi Hellvig a fost unul dintre primii europarlamentari ai României? Cu toții ținem minte că a sărit în barca PNL, că a fost consilierul lui Crin Antonescu și că a ajuns șeful SRI. Dar CV-ul lui este mult mai interesant. Idem: Știe cineva cui se datorează intrare în presă a lui Rareș Bogdan? Nu i se datorează pălugii Niky Novăcescu, ci jurnalistului și prietenului său Octavian Hoandră, cel care era, la un moment dat, unul dintre patronii francizei Ziua de Ardeal (așa înțelegeți cum a ajuns Sorin Roșca Stănescu să îl cunoască pe Rareș Bogdan și să îi devină naș de cununie). Hoandră este cel care, în fapt, l-a introdus pe Rareș Bogdan la Klaus Ioannis, Hoandră este cel care a cultivat relația de prietenie cu Iohannis încă de la începutul anilor 2000.De aceea am spus, destinele celor doi sunt o sumă de oportunități și oportunism de care acești oameni au știut profita cu o eficiență de 110 la sută.

Era nevoie de acest aperitiv informațional ca dumneavoastră să înțelegeți mai bine rostul poveștii de azi. Cel mai probabil, așa cum am eu informații, Rareș Bogdan l-a introdus pe Hellvig la Iohannis, dar mult mai târziu decât ne-am aștepta, adică abia în jurul anului 2007 când Edi „prinde un capăt de mandat de europarlamentar și devine interesant și pentru Iohannis”. În general, Hellvig este un om de cuvânt și asta i-a plăcut lui Iohannis foarte mult. Să țineți minte acest triunghi creat acum circa 12-14 ani, fiindcă Iohannis, Hellvig și Rareș Bogdan lucrează perfect împreună și astăzi.

Hellvig, naşul politic al lui Ciolos.

O să mai fac o afirmație puternică. Eduard Hellvig este cel care l-a inventat pe Dacian Cioloș, băgându-l în politica mare. Hellvig credea că Cioloș are tiparul unui om de cuvânt, așa cum e el obișnuit să lucreze, cu oameni de cuvânt. Este și motivul pentru care Edi a negociat foarte serios împreună cu Iohannis și cu Oprea ca Cioloș să ajungă premier în acea iarnă a lui 2015, fără însă să știe că Cioloș este un papagal care promite oricui, orice, numai să parvină (Hellvig uitase limbile în fund ale lui Cioloș date tuturor ca să ajungă comisar european). Au existat negocieri serioase. Oameni puternici ai României au căzut de acord la creionarea și implementarea unui plan serios de refacere și consolidare a Dreptei cu următoarele detalii: Cioloș să intre asumat în PNL și, indiferent de rezultatul alegerilor din 2016, să înceapă reconstrucția Dreptei aducând USR-ul în fuziunea cu PNL și făcând muncă de opoziție solidă pentru ca președintele Klaus Iohannis să aibă un partid serios sub fund la candidatura celui de-al doilea mandat. Atenție, lui Cioloș i s-a spus clar: indiferent de rezultatul alegerilor din 2016. Însă Cioloș a zis DA la orice propunere, numai să se vadă premier, adică să parvină politic. Așa veți înțelege de ce și Dragnea, într-un fel sau altul, forțat, a acceptat soluția Cioloș, imediat după Colectiv. Pentru că aflase între timp că Oprea era gata să îl scoată de la guvernare printr-o altă înțelegere politică, așa că a preferat un guvern de papagali tehnocrați conduși de Cioloș pe care să îl controleze și pe care să îl șantajeze politic printr-o majoritate solidă în Parlament.

Timpul a arătat că Dragnea a câștigat mai mult din acest compromis decât restul. Aburcarea lu Dacian Cioloș în funcția de premier este oglinda perfectă a zicalei românești: „S-a suit scroafa în copac”. Puterea funcției de premier se pare că alterează incredibil de repede rațiunea celor ce ocupă postul asta, transformându-i în niște supraDumnezei care, deși până la momentul respective, erau țărani din Răchițele sau profesori de horticultură sau foști tineri procurori (ne referim aici la Boc, Cioloș, Ponta) dintr-o dată acestora li se pare că devin peste noapte mai inteligenți decât oricine, mai vizionari decât oricine, mai puternici decât oricine. Cioloș nu a făcut excepție astfel că, dintr-o dată, sinecuristului ce nu a câştigat UN VOT în viaţa lui a început să i se pară că este foarte special, că are o misiune pe acest Pământ.

Îmi fac datoria de a vă reaminti constant că de inserția lui Cioloș în politică a știut dintotdeauna Klaus Iohannis care și-a dat aprobarea finală pe acest plan pe considerentul că Hellvig GARANTEAZA pentru Cioloș și că Hellvig răspunde în fața sa pentru orice derapaj al lui Cioloș. O vreme, Cioloș a fost foarte cuminte și ascultător. Insa asta nu avea să dureze prea mult. Cioloş are caracterul şi mentalitatea unui cuc. Cucii seamănă cu ulii păsărari, dar nu sunt ulii. Cucii nu îşi construiesc niciodată cuib, iar după eclozare îi aruncă pe toţi puii afară din cuib. Un lăcar de stuf (Acrocephalus scirpaceus) hrănește un pui adoptiv de cuc (Cuculus canorus), care este o specie parazită la cuib. Se numeşte parazitism nidicol. În politică, se numeşte cioloşism.

Caritabilul domn Coldea.

Segregația din SRI avusese deja loc, ne referim la împărțirea SRI în cele două tabere: Maior-Ponta, Hellvig-Coldea. Aici o să luăm o mică pauză ca să revenim din nou puțin în trecutul recent pentru a vă explica cum s-a ajuns la aceste două echipe adverse, cum s-a făcut selecția naturală a adversarilor in cadrul campionatului de şuturi în coaie al SRI. Prima treime a anului 2014 ne găsește în postura următoare: Ponta e premier, Traian Băsescu e președinte, Maior e șef la SRI, Coldea e adevăratul șef al SRI. Au loc negocieri intense de diverse facturi, negocieri în care Traian Băsescu vorbește cu Maior și Ponta și are în cap o singură șmecherie: reactivarea dosarelor lui Iohannis cam în toamna lui 2014 și scoaterea din joc a neamțului pentru ca Elena Udrea să intre în turul doi pentru Cotroceni. Legătura cu Udrea o făcea Sebastian Ghiță și totul părea extrem de glamuros în peisajul general, inclusiv relația lui Sebi cu Florian Coldea, care era de subordonare, vă zicem precis. Totuși expertiza în situații de risc ale lui Florian Coldea, cât și informațiile valoroase pe care le avea l-au adus la concluzia că există 99% șanse ca el să nu mai fac parte din combinația șmecherilor care vor conduce România, dar nici nu prea avea o altă oportunitate de luat în seamă, o altă fereastră deschisă pe care să o folosească.

Aici se întâmplă simultan mai multe lucruri, la o sindrofie premierul Victor Ponta de atunci, mai în glumă mai în serios, i-a aruncat lui Coldea, de față cu martori, una grea de tot, ceva de genul că atunci când va ajunge președinte va fi primul pe care îl va schimba. Că a zis-o în glumă, că a zis-o în serios, cert este că Coldea nu prea știe de glumă și a luat ca atare această amenințare. Între timp, Crin Antonescu, în calitate de președinte al PNL, căuta un motiv eficient prin care să iasă din coaliția USL. Un motiv atât de bun, chiar să fie scos de Ponta afară din coaliție. Crin avea informații că Ponta negociază cu Băsescu, cel mai probabil prin conexiunea Sebi Ghiţă-Elena Udrea. Crin știa că Ponta nu-l va lăsa să candideze la președinție pe el, deși asta fusese înțelegerea inițială. Ca să îl forțeze pe Ponta să reacționeze, Crin se folosește de prevederile protocolului alianței USL și îl propune pe dulapul politic Klaus Iohannis ca vicepremier în Guvern cu competențe pe Siguranță Națională, inclusiv portofoliul de Ministru de Interne. Crin Antonescu știa că Ponta nu o să i-o tragă lui Gabriel Oprea, vicepremier și nașul copiilor săi. În plus, Maior, celălalt naş, de cununie, avea şi el alte planuri. Daciana si Victor Ponta, nanasiti de George Maior. Cunoașteți povestea, Crin Antonescu și PNL sunt ejectați din USR și de la guvernare. Jocul greşeala asteaptă – vorbe de galerie.

Se mai întâmplă încă ceva. Deși nimeni nu l-a obligat să o facă, Crin Antonescu comite o greșeală stupidă și își asumă la televizor că își dă demisia dacă PNL nu face sub comanda lui 20% la europarlamentare. Din păcate, PNL ia un scor rușinos, campania electorală fiind dezastru. În linii mari, demisia a fost provocata de scorul slab obţinut de PNL la alegerile europarlamentare din mai 2014. Atunci, liberalii au obtinut 15% din voturile exprimate, faţă de 37% cât a luat PSD. Puțini s-au întrebat însă cine a făcut ca această campanie să fie prost organizată și sortită eșecului. Vă spunem noi, un tip pe nume Eduard , care, la acel moment, era secretar general al partidului cu responsabilități totale în această privință. Să fim serioși și să admitem că trădarea subtilă a lui Hellvig era cumva în asentimentul greilor liberali, era strigătul de nervi al multor liberali tari din PNL disperați de boemia lui Crin Antonescu, care, deși era președintele unui partid aflat la guvernare, își bătea joc de șansa asta trezindu-se târziu dimineața, lăsându-l pe Ponta să manevreze ițele guvernului. Nimeni nu l-a pus pe Crin să promită tâmpenia aia. Cunoașteți povestea, din senin Klaus Iohannis a ajuns președintele PNL după plecarea lui Crin. Scenariul inițial a fost pus la cale de Eduard Hellvig, Rareș Bogdan și Klaus Iohannis. Ei şi-au dat seama primii ca Crin e vulnerabil datorită boemiei şi orgoliului său de Ev Mediu care, în politică, e moarte sigura.

Un om simplu şi patriot, după vorbă, după port, care vrea să ajute: Coldea.

Aceasta era fereastra deschisă de care avea nevoie Florian Coldea ca să reintre în joc pe canale subtile. Prin Dan Mihalache și George Scutaru, Florian Coldea a început să comunice tot mai bine cu Edi Hellvig, asumându-și cu toții un plan îndrăzneț, de neimaginat în urmă cu câteva luni: instalarea lui Iohannis la Cotroceni. Cu toții au fost importanți în butaforia generală, dar intrarea lui Florian Coldea în combinația Iohannis a fost esențială pentru succesul „neamțului” la Cotroceni. Să vă dau un exemplu: la momentul intrării în campanie, Klaus Iohannis nu exista pe Facebook. Deși imediat dupa succesul lui Klaus, doi papagali se lăudau cât sunt ei de buni pe social media, numele lor este Radu Negulescu și Tuță, adevarul e puţin altul. Nu ei sunt adevăraţii strategi care au facut minunea. Este imposibil să crezi că pagina unei persoane publice poate creşte de la zero la un milion jumate de like-uri, fără contribuția semnificativă a părții dark din SRI, pe care Coldea o conducea cu adevărat, la acel moment. Coldea a ajuns foarte apropiat de combinația Iohannis-Hellvig şi, după câștigarea alegerilor de către Iohannis, totul s-a transformat într-o lună de miere mai mult decât prelungită. Lucrurile mergeau perfect, totul era sub control.

Revenim la momentul 2015 în care, Edi Hellvig îi vorbeşte pentriu prima oară lui Iohannis de posibilitatea ca Cioloş să fie parte din proiectul mai mare de reconstrucţie a Dreptei. Premierul Cioloş l-a angajat ŞEF DE CABINET pe omul lui Coldea, arădeanul Paul Gheorghiu. Vreți un semn foarte clar al faptului că Cioloş înţelegea foarte bine că ŞI Florian Coldea este parte a devenirii sale politice? Dacă tot ne-a comentat domnul Cioloş că aproape nu-l cunoaşte pe domnul Coldea, o să arătăm că e un cioflingar. Ei bine, Hellvig îl anunţă pe Cioloş, în momentul instalarii sale ca premier, că trebuie să-l pună şef de cabinet pe un anume Paul Gheorghiu. Un sinecurist de rang doi, al cărui CV nu menţioneaza două dintre principalele sale calităţi: este din Arad, de unde este şi Coldea, deci protejatul lui Coldea, și este intr-o relaţionare perfectă cu SRI. Lucrurile decurg perfect, Cioloş execută ordinul lui Hellvig: îl pune pe Gheorghiu, omul SRI, şef la cabinetul său de premier, acceptând vasalitatea. Practic, Cioloş, a accesat la propunerea pe care Edi i-a făcut-o, în calitate de şef al SRI și apropiat al lui Iohannis, acceptând zicala din galeriile de fotbal: ”Omul nostru din echipa ta”. Acest neica-nimeni, Paul Gheorghiu, a ajuns să fie omul cu care SRI controla tot ce se întâmpla în Guvern. Gheorghiu a ajuns astfel şi şef de Cancelarie, și sef de Cabinet, controlând practic, ca om al SRIului, toata viaţa guvernamentală a României…  Atât de rău a ajuns acest stat, într-o anumită perioadă a istoriei sale. Domnul Gheorghiu fusese anterior niscaiva timp pe statul de plata al firmei de salubritate Romprest, acolo unde se infiltrase Coldea ca să bage zâzanie între Florian Walter şi Dragoş Dobrescu. Gheorghiu a rămas în siajul lui Cioloş atât timp cât Helvig şi SRI i-au ordonat să o facă. Ultima menţiune a prezenţei sale în anturajul lui Cioloş o regăsim în momentul în care Gheorghiu ocupa o poziţie politică în lăbuţa tristă numită România 100, pe care Cioloş o face la un moment dat.

Hellvig şi Iohannis încă mai sperau ca Cioloş se dă pe brazdă şi revine la proiectul iniţial.La momentul România 100, Gheorghiu încă mai era lângă Cioloş. Nu-l mai vedem astăzi ales in Consiliul National al partidului PLUS, înfiinţat de securişti, asta pentru că, între cele două momente s-a întâmplat ceva: Gheorghiu a fost retras la bază de Edi Hellvig, şeful SRI. De ce s-a întâmplat asta? V-am zis, fiindcă Cioloş a deraiat de la programul şi înţelegerea iniţiale. Iar preşedintele Iohannis i-a reproşat abrupt acest lucru lui Edi Hellvig. I-a reamintit lui Hellvig că garantase pentru Cioloş și că acum Cioloş le-o plimbă prin gură, dupa ce a primit asigurări de la Macron că va fi susţinut subteran de Franţa pentru a-i lua locul lui Iohannis. Ca să nu credeti ca sunt un povestitor superficial, ştiu că vă mai lipseşte o piesă din puzzle-ul actual. Sunteţi îndreptăţiţi să mă întrebaţi: bine, bre, dar ce s-a întâmplat cu minunata relaţie a lui Coldea cu Iohannis și Hellvig? De ce a ajuns Coldea sa-l sprijine pe Cioloş? Păi, va spun eu de ce: din nou revenim puţin în istorie şi desfacem cadru cu cadru atmosfera de acum doi-trei ani.

Viaţa asta-i ca şi-o scară…

Totul era perfect pentru Coldea. Ajunsese să se bucure de roadele instalării prin forţe proprii a unui preşedinte. Totul era perfect pentru Edi Hellvig, baiatul în parpalac gălbui care căuta job în cabinetul lui Petru Filip, ajunsese şeful SRI. Totul era perfect pentru Klaus, care avea statutul de Luceafăr şi care credea că poate face o construcţie politică serioasă de Dreapta, pentru eliminarea PSD. În tot acest paradis frumos şi minunat al smardoilor cu gulere albe, exista însă un guler alb care umbla în fiecare zi cu o punga de căcat la el, ameninţând că o bagă în ventilator. El se numeşte Sebi Ghiţă. Acesta îi spune lui Florian Coldea să o trimită înapoi în cuşcă pe lupoaica sa preferată, Laura Codruţa Kovesi, fiindcă îl lătra tot mai tare şi amenința să îi sară la gât. Coldea îi răspunde, poate onest, poate viclean, că nu-şi mai poate controla creaţia, că LCK nu mai asculta de nici un stăpân. Sebi Ghiţă, care legase o mare prietenie cu Coldea, atentie! MARE!, îi spune lui Coldea că, daca pică sau i se întâmpla ceva, se pişă pe ea de prietenie şi-i trage pe toţi în jos, în ventilatorul unde el însuşi se va arunca cu o punga de căcat în mână. Coldea îl ignora, dar nu a înţeles nici azi că Sebi Ghiţă adora să fie underdog. Şi Ghiţă reuşeşte din câteva manevre să-i distruga cariera lui Coldea, ba chiar şi să împroaşte cu fecale rochiţa alba a Zeiţei Anticorupţie. Coldea e debusolat şi prins în colţ. El e băiat de birouri, obişnuit să ucidă din umbră, cu interceptări, arestări şi şantaje, nu e maidanez ca Ghiţă, nu ştie cum miroase pişatul de pe stradă şi ce înseamnă să lupţi pentru a mai supravieţui încă o zi.

Din păcate, Ghiţă nu s-a aruncat în ventilator doar cu o punga de căcat, ci cu o întreagă vidanjă de fecale şi hartie igienica folosită, astfel încât Edi Hellvig şi Iohannis se regăsesc în situaţia în care trebuie să facă „damage control” şi să-i spună lui Coldea să părăsească incinta. Coldea se supară pe Iohannis şi Edi, cărora le spune: „Mă aruncaţi la gunoi, după ce v-am făcut ceea ce sunteţi? Nu-mi puteţi ţine curul, pentru un rahat de situaţie?” Însa aici Coldea e cel nedrept. Fiindcă nu Iohannis sau Edi l-au pus să accepte banii lui Ghiţă, nu Iohannis sau Edi l-au pus pe Coldea sa mearga cu Ghiţă în Seychelles şi să-și antureze nevestele. Pur şi simplu, ditamai creierul SRI  s-a autovulnerabilizat prin dovezi de netăgăduit, fiind terminat de un rahat de golan de Ploieşti, care are mult mai multe înregistrări cu Coldea şi care, chiar şi când l-a dat în vileag pe Coldea, a facut-o cu inima îndoită.

Cercurile, giuvaerul ţi timingul .

Ne regăsim acum în situaţia foarte specială, în care, faţă de 2014, avem 4 cercuri de interese care vor ciolanul României. Klaus Iohannis doreşte să ia încă o dată campionatul şi are alături aceiaşi soldati loiali ca Rareş Bogdan şi Eduard Hellvig (plus SRI), dar nu-l mai are pe Coldea și nu are nici un partid sub fund, care să-l propulseze. Aceşti 3 oameni sunt absolut nebuni şi cred că Iohannis va mai putea câştiga odată folosindu-se de SRI şi de un post tv pe nume Realitatea ca să mai ia un mandat. Eu n-aş fi ironic vis a vis de nebunia lor, fiindcă ei au mai demonstrat o dată de ce sunt în stare.

Apoi, al doilea cerc e al lui Cioloş, care are doua mari atuuri, ce sunt in acelaşi timp şi două mari vulnerabilităţi. Are de partea sa sprijinul lui Emmanuel Macron şi al lui Coldea. Însă Macron are probleme cât casa la el în ţarî, de văzut ce sprijin îi poate acorda în mod concret, fiindcă ăla financiar e cam redus, de vreme ce Florian Coldea căuta să crediteze campania lui Cioloş cu banii românilor bogătaşi din grupul Monaco. Coldea este şi el vulnerabil, fiindcă nu mai are la dispoziţie toate instrumentele SRI, chiar dacă Edi şi Iohannis i-au permis în mod onorabil să se extragă din instituţie, în termenii săi, adica pensionat şi fără tinichele de coadă.

Al treilea cerc îl are pe Ponta. Şi doua mari ajutoare: vechiul sforar al Grupului de la Cluj şi al PSD, Ioan Rus, și fostul creier al SIE, Predoiu, care reprezintă gaşca frustrată a bătrânilor ce încă duc dorul de putere. Problema lui Ponta este că e lipsit de resurse financiare, iar astea sunt tot mai importante în bătăliile electorale.

În fine, al patrulea cerc este cel al PSD, partid aflat la guvernare, partid puternic, care are în inimă un junghi mocnit: n-a mai stăpânit Cotroceniul de peste 14 ani. Deşi a condus România. In acest moment, undeva, în biroul sau de la Camera Deputatilor, Liviu Dragnea înca se gândeşte. I-adevărat că nu mai e mult timp, dar scurtul timp rămas pare mai lung, daca ţinem cont de toate dezvoltarile incredibile pe care evenimentele din România le cunosc în fiecare secundă.

Giuvaerul Cotroceniului e ascuns de partea cealaltă a ghilotinei, care se deschide şi se închide ameninţător și, din păcate, cu un time-frame aleatoriu. Dragnea ştie că trebuie să priveşti cu multă atenţie ghilotina când se deschide şi când se închide, cu canturile ei ce pot tăia în două un destin. Trebuie multă cumpătare să găseşti momentul perfect, şi să-ţi bagi mâna şi să şterpeleşti giuvaerul pe care şi-l doresc toţi.

Sigur, există posibiliatea ca PSD să-l lase pe Tăriceanu să-şi bage mâna după giuvaer. Numai că Dragnea ştie că oastea PSD îi va reproşa acest lucru. În plus, şi lui, irizaţiile magice ale giuvaerului îi produc o stare de farmec. Deşi sună a laudă pentru Dragnea, eu cred că este singurul cerc dintre cele patru care nu beneficiaza de sprijinul vreunui serviciu secret. Dragnea şi PSD au banii necesari pentru proiect, dar lipsesc, totuşi, lucruri importante: minţile dispuse să vină cu Dragnea la bătaie, oamenii cu doza de nebunie intactă care să creadă că totul e posibil !

(O poveste halucinantă de Liviu Alexa)

*

Nota redacției: O analiză excepțională, cu date și informații tulburătoare: dintre eceste informații certă și impresionantă  este aceea privindu-l pe Rareș Bogdan, care a vorbit în public despre venirea la guvernare a necunoscutului CIOLOȘ. Care era la acea dată scenariul acestei ascensiuni imposibile? Includea evenimentul de la Colectiv? Dacă nu, ce pregăteau pentru a declanșa mutarea la care nu se gândea nimeni, în afara conspiratorilor? Rareș Bogdan trebuie anchetat de procuratură. Ca și alte personaje din „povestea” de mai sus. Impresia totală și finală după aceste dezvăluiri: România a încăput pe mâna golanilor!…