CD
1.227 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

.
SISTEMUL DE RACHETE PATRIOT NU VA SALVA UCRAINA
.
– Mijloacele tactice nu pot atinge aceste scopuri strategice; sistemele de arme nu se vor dovedi decisive, doar puterea diplomatică ar putea.
de Geoff LaMear

Rachetele Patriot au ajuns în sfârșit în Ucraina, dar realitatea poate să nu fie la înălțimea hype-ului. Operatorii ucraineni de apărare aeriană au fost lăudați la antrenament, dar mediul de amenințare cu care se confruntă Ucraina prezintă provocări care sunt descurajante pentru sistemul Patriot.

Ucraina se confruntă cu amenințări care acoperă arsenalul de rachete și drone al Rusiei. Sistemele aeriene fără pilot ale Rusiei variază de la drone de recunoaștere de calitate civila, pentru consumatori până la drone kamikaze mai sofisticate fabricate in Iran. Mai multe clase de drone sunt interceptabile de Patriot, dar apoi devine atât o problemă tactică, cât și economică: dronele își pot folosi manevrabilitatea și modelele de zbor care îmbrățișează terenul pentru a rămâne nedetectate de radarele Patriot.

În plus, este îndoielnic să folosesti interceptoare de 3 milioane de dolari pentru a elimina drone care costă $500.
Acesta este în special cazul când rezerva din epoca sovietică a Ucrainei de interceptoare este programată să se epuizeze în curând, iar reaprovizionarea SUA cu rachete Stinger rămâne la fel de tensionată.

Acest lucru ar lăsa sistemul Patriot drept singura apărare pe care Ucraina o are împotriva supremației aeriene ruse. Nici Statele Unite nu pot arunca mai mulți interceptori Patriot în Ucraina. În primul rând, sunt o marfă prețioasă; Washington a cumpărat doar 252 de interceptoare PAC-3 MSE anul acesta pentru întreaga armată a SUA, iar multe dintre acestea vor fi folosite pentru a elimina treptat interceptoarele mai învechite.

Patriot care operează singuratic este o propunere slabă în cel mai bun caz; deși este un sistem de primă clasă din punct de vedere tehnologic, Patriot nu poate fi folosit la maximum dacă este divorțat de doctrina apărării aeriene. Sistemele Patriot sunt limitate la apărarea cu precizie a activelor majore și sunt concepute pentru a funcționa în tandem cu apărarea antiaeriană care implică ținte la altitudini mai mari și mai mici.

Fără aceste adăugări, Patriot va avea prea multe amenințări de implicat și rezultatul va fi fie o acoperire poroasă care nu-și protejează bunurile apărate, fie o acoperire care dispare rapid atunci când Patriot rămâne fără interceptori.

În plus, sistemele Patriot sunt ele însele vulnerabile.

Operarea unui sistem radar Patriot dezvăluie locația sa, făcându-l o țintă deschisă pentru atacurile rusești.
Aceasta înseamnă că Patriot nu este un ghișeu unic pentru apărarea bunurilor militare ale Ucrainei sau a poporului acesteia.
Acoperirea patriotică, sau lipsa acesteia, nu va pune capăt războiului din Ucraina.

Războiul aerian în general este un mijloc de modelare a operațiunilor pentru forțele de manevră, iar pe acest front forțele ucrainene și ruse rămân în impas. Izolarea Ucrainei împotriva atacurilor aeriene descurajează, de asemenea, negocierile, oferind o impresie falsă că amenințarea aeriană poate fi atenuată la infinit. Cu cât procesul de negociere este întârziat mai mult, cu atât mai mulți ucraineni sunt uciși și mai multe daune sunt aduse infrastructurii Ucrainei pe termen lung.

Având în vedere aceste limitari tactice și operaționale, există o valoare strategică îndoielnică pentru Statele Unite în trimiterea altor sisteme în Ucraina. Sistemele patriotice nu vor pune capăt războiului din Ucraina și nu vor permite Kievului să negocieze sau să recupereze Crimeea sau Donbasul. Ceea ce semnalează ei este un angajament fals al americanilor care ar putea prelungi măcelul Ucrainei.

Încadrarea ideologică a sfințeniei integrității teritoriale trebuie să se încheie, deoarece exacerbează obiectivele mai maximaliste – și de nerealizat – ale Kievului de a relua Crimeea. Starea finală a Războiului Rusia-Ucraina probabil nu va arăta ca status quo ante, iar Washingtonul ar trebui să recunoască acest lucru. Ucraina a reușit să obțină câștiguri în Donbas în 2022, dar ofensivele de primăvară mult așteptate ale ambelor părți încă nu s-au materializat, un blocaj asemănător lui Stalingrad în Bakhmut împiedicând orice câștig teritorial.

Statele Unite pot urma un alt model, și anume unul de mediere și deescaladare. Statele Unite cedează inițiativa și influența atunci când permit altora să fie cei care fac tranzacții, cum ar fi recenta intermediere de către China a apropierii iraniano-saudite sau facilitarea de către Turcia a acordului de export de cereale al Ucrainei și Rusiei în timpul războiului.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a început să lucreze împreună cu China pentru încheierea negociată a războiului. De asemenea, Germania nu a făcut mare lucru pentru decuplare sau rearmare, așa cum sugera retorica sa la începutul războiului. Statele Unite pot profita de o linie a frontului stagnantă pentru a ajunge la un sfârșit negociat, sau cel puțin o încetare a focului. Așteptarea pentru a face acest lucru limitează ceea ce Washingtonul poate realiza atunci când mijloacele militare ale Ucrainei sunt epuizate.

Washingtonul a greșit dând Ucrainei Patriot sisteme care probabil vor produce puține beneficii. Cu toate acestea, există o oportunitate ca Washington să joace în continuare un rol necesar în încheierea războiului.
Mijloacele tactice nu pot atinge aceste scopuri strategice; sistemele de arme nu se vor dovedi decisive, dar puterea diplomatică ar putea. Washingtonul încă poate realiza multe făcând mai puțin. Calea către pace în Ucraina poate să nu fie pavata cu arme, ci cu finețe diplomatică.

AVIZ:
Geoff LaMear este Asistent la Institutul Defense Priorities.

Sursa: https://nationalinterest.org/blog/buzz/patriot-missiles-won%E2%80%99t-save-ukraine-206462

DE ULTIMA ORA:

Racheta hipersonică rusă Kinzhal a distrus sistemul de apărare aeriană Patriot de la Kiev, a anunţat marţi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.
Ministerul a mai spus că sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat șapte rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow în ultima zi.

Guvernul ucrainean a susținut anterior că rachetele Kinzhal au fost interceptate de platforma de arme fabricată din SUA.
Armata rusă nu a oferit mai multe detalii despre atac, care a fost prima dată când Moscova a susținut că a lovit sistemul cu rază lungă de acțiune furnizat Ucrainei de susținătorii săi occidentali.

Kievul a raportat că a rezistat luni seara unui atac masiv cu rachete al forțelor ruse.
Armata ucraineană a susținut că a interceptat șase rachete Kinzhal, pe lângă diverse alte ținte aeriene.
Ministerul rus a confirmat atacul într-un briefing zilnic de marți, declarând că a folosit arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare, inclusiv „pozițiile trupelor ucrainene și locurile de depozitare a munițiilor, armelor și echipamentelor militare livrate din națiunile occidentale”.

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare pretinde să arate o baterie Patriot desfășurată în capitala Ucrainei trăgând mai multe baraje de rachete către ținte rusești care sosesc. Câteva secunde mai târziu, în zonă poate fi văzută o explozie mare.

Guvernul ucrainean a susținut săptămâna trecută că a folosit un sistem Patriot pentru a realiza prima doborare a unei rachete Kinzhal. Proiectilul este o armă hipersonică a cărei viteză face practic imposibil să fie interceptat.

Vorbind cu presa rusă, surse anonime din Ministerul rus al Apărării au respins afirmația ucraineană drept o „dorință dulce”. Unele puncte de vedere au sugerat că Kievul a identificat greșit resturi de la o rachetă balistică Iskander mai lentă, care este o armă lansată de la sol care împărtășește unele caracteristici de design cu hipersonica Kinzhal care este lansată din aer.

Sursa: https://www.theinteldrop.org/2023/05/16/crying-eagle-russian-kinzhal-destroys-us-manned-patriot-missile-base-in-kiev-after-claim-patriots-can-shoot-down-kinzhals

You can also see: https://www.theinteldrop.org/2023/05/16/kiev-lies-us-suffers-losses-with-patriot-system-destroyed-and-more

Traducerea: CD