CD
1.227 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
.
SISTEMUL DE RACHETE PATRIOT NU VA SALVA UCRAINA
.
– Mijloacele tactice nu pot atinge aceste scopuri strategice; sistemele de arme nu se vor dovedi decisive, doar puterea diplomatică ar putea.
de Geoff LaMear
Rachetele Patriot au ajuns în sfârșit în Ucraina, dar realitatea poate să nu fie la înălțimea hype-ului. Operatorii ucraineni de apărare aeriană au fost lăudați la antrenament, dar mediul de amenințare cu care se confruntă Ucraina prezintă provocări care sunt descurajante pentru sistemul Patriot.
Ucraina se confruntă cu amenințări care acoperă arsenalul de rachete și drone al Rusiei. Sistemele aeriene fără pilot ale Rusiei variază de la drone de recunoaștere de calitate civila, pentru consumatori până la drone kamikaze mai sofisticate fabricate in Iran. Mai multe clase de drone sunt interceptabile de Patriot, dar apoi devine atât o problemă tactică, cât și economică: dronele își pot folosi manevrabilitatea și modelele de zbor care îmbrățișează terenul pentru a rămâne nedetectate de radarele Patriot.
În plus, este îndoielnic să folosesti interceptoare de 3 milioane de dolari pentru a elimina drone care costă $500.
Acesta este în special cazul când rezerva din epoca sovietică a Ucrainei de interceptoare este programată să se epuizeze în curând, iar reaprovizionarea SUA cu rachete Stinger rămâne la fel de tensionată.
Acest lucru ar lăsa sistemul Patriot drept singura apărare pe care Ucraina o are împotriva supremației aeriene ruse. Nici Statele Unite nu pot arunca mai mulți interceptori Patriot în Ucraina. În primul rând, sunt o marfă prețioasă; Washington a cumpărat doar 252 de interceptoare PAC-3 MSE anul acesta pentru întreaga armată a SUA, iar multe dintre acestea vor fi folosite pentru a elimina treptat interceptoarele mai învechite.
Patriot care operează singuratic este o propunere slabă în cel mai bun caz; deși este un sistem de primă clasă din punct de vedere tehnologic, Patriot nu poate fi folosit la maximum dacă este divorțat de doctrina apărării aeriene. Sistemele Patriot sunt limitate la apărarea cu precizie a activelor majore și sunt concepute pentru a funcționa în tandem cu apărarea antiaeriană care implică ținte la altitudini mai mari și mai mici.
Fără aceste adăugări, Patriot va avea prea multe amenințări de implicat și rezultatul va fi fie o acoperire poroasă care nu-și protejează bunurile apărate, fie o acoperire care dispare rapid atunci când Patriot rămâne fără interceptori.
În plus, sistemele Patriot sunt ele însele vulnerabile.
Operarea unui sistem radar Patriot dezvăluie locația sa, făcându-l o țintă deschisă pentru atacurile rusești.
Aceasta înseamnă că Patriot nu este un ghișeu unic pentru apărarea bunurilor militare ale Ucrainei sau a poporului acesteia.
Acoperirea patriotică, sau lipsa acesteia, nu va pune capăt războiului din Ucraina.
Războiul aerian în general este un mijloc de modelare a operațiunilor pentru forțele de manevră, iar pe acest front forțele ucrainene și ruse rămân în impas. Izolarea Ucrainei împotriva atacurilor aeriene descurajează, de asemenea, negocierile, oferind o impresie falsă că amenințarea aeriană poate fi atenuată la infinit. Cu cât procesul de negociere este întârziat mai mult, cu atât mai mulți ucraineni sunt uciși și mai multe daune sunt aduse infrastructurii Ucrainei pe termen lung.
Având în vedere aceste limitari tactice și operaționale, există o valoare strategică îndoielnică pentru Statele Unite în trimiterea altor sisteme în Ucraina. Sistemele patriotice nu vor pune capăt războiului din Ucraina și nu vor permite Kievului să negocieze sau să recupereze Crimeea sau Donbasul. Ceea ce semnalează ei este un angajament fals al americanilor care ar putea prelungi măcelul Ucrainei.
Încadrarea ideologică a sfințeniei integrității teritoriale trebuie să se încheie, deoarece exacerbează obiectivele mai maximaliste – și de nerealizat – ale Kievului de a relua Crimeea. Starea finală a Războiului Rusia-Ucraina probabil nu va arăta ca status quo ante, iar Washingtonul ar trebui să recunoască acest lucru. Ucraina a reușit să obțină câștiguri în Donbas în 2022, dar ofensivele de primăvară mult așteptate ale ambelor părți încă nu s-au materializat, un blocaj asemănător lui Stalingrad în Bakhmut împiedicând orice câștig teritorial.
Statele Unite pot urma un alt model, și anume unul de mediere și deescaladare. Statele Unite cedează inițiativa și influența atunci când permit altora să fie cei care fac tranzacții, cum ar fi recenta intermediere de către China a apropierii iraniano-saudite sau facilitarea de către Turcia a acordului de export de cereale al Ucrainei și Rusiei în timpul războiului.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a început să lucreze împreună cu China pentru încheierea negociată a războiului. De asemenea, Germania nu a făcut mare lucru pentru decuplare sau rearmare, așa cum sugera retorica sa la începutul războiului. Statele Unite pot profita de o linie a frontului stagnantă pentru a ajunge la un sfârșit negociat, sau cel puțin o încetare a focului. Așteptarea pentru a face acest lucru limitează ceea ce Washingtonul poate realiza atunci când mijloacele militare ale Ucrainei sunt epuizate.
Washingtonul a greșit dând Ucrainei Patriot sisteme care probabil vor produce puține beneficii. Cu toate acestea, există o oportunitate ca Washington să joace în continuare un rol necesar în încheierea războiului.
Mijloacele tactice nu pot atinge aceste scopuri strategice; sistemele de arme nu se vor dovedi decisive, dar puterea diplomatică ar putea. Washingtonul încă poate realiza multe făcând mai puțin. Calea către pace în Ucraina poate să nu fie pavata cu arme, ci cu finețe diplomatică.
AVIZ:
Geoff LaMear este Asistent la Institutul Defense Priorities.
Sursa: https://nationalinterest.org/blog/buzz/patriot-missiles-won%E2%80%99t-save-ukraine-206462
DE ULTIMA ORA:
Racheta hipersonică rusă Kinzhal a distrus sistemul de apărare aeriană Patriot de la Kiev, a anunţat marţi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse.
Ministerul a mai spus că sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat șapte rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow în ultima zi.
Guvernul ucrainean a susținut anterior că rachetele Kinzhal au fost interceptate de platforma de arme fabricată din SUA.
Armata rusă nu a oferit mai multe detalii despre atac, care a fost prima dată când Moscova a susținut că a lovit sistemul cu rază lungă de acțiune furnizat Ucrainei de susținătorii săi occidentali.
Kievul a raportat că a rezistat luni seara unui atac masiv cu rachete al forțelor ruse.
Armata ucraineană a susținut că a interceptat șase rachete Kinzhal, pe lângă diverse alte ținte aeriene.
Ministerul rus a confirmat atacul într-un briefing zilnic de marți, declarând că a folosit arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare, inclusiv „pozițiile trupelor ucrainene și locurile de depozitare a munițiilor, armelor și echipamentelor militare livrate din națiunile occidentale”.
Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare pretinde să arate o baterie Patriot desfășurată în capitala Ucrainei trăgând mai multe baraje de rachete către ținte rusești care sosesc. Câteva secunde mai târziu, în zonă poate fi văzută o explozie mare.
Guvernul ucrainean a susținut săptămâna trecută că a folosit un sistem Patriot pentru a realiza prima doborare a unei rachete Kinzhal. Proiectilul este o armă hipersonică a cărei viteză face practic imposibil să fie interceptat.
Vorbind cu presa rusă, surse anonime din Ministerul rus al Apărării au respins afirmația ucraineană drept o „dorință dulce”. Unele puncte de vedere au sugerat că Kievul a identificat greșit resturi de la o rachetă balistică Iskander mai lentă, care este o armă lansată de la sol care împărtășește unele caracteristici de design cu hipersonica Kinzhal care este lansată din aer.
Sursa: https://www.theinteldrop.org/2023/05/16/crying-eagle-russian-kinzhal-destroys-us-manned-patriot-missile-base-in-kiev-after-claim-patriots-can-shoot-down-kinzhals
You can also see: https://www.theinteldrop.org/2023/05/16/kiev-lies-us-suffers-losses-with-patriot-system-destroyed-and-more
Traducerea: CD
TASS, ieri:
„MOSCOVA, 17 mai. /TASS/. Pe 16 mai, racheta hipersonică Kinzhal a distrus cinci lansatoare și radare ale complexului american Patriot din Kiev. Acest lucru a fost anunțat miercuri de Ministerul Apărării al Federației Ruse. „Potrivit datelor confirmate în mod fiabil, pe 16 mai, ca urmare a unei greve a sistemului de rachete hipersonice Kinzhal în orașul Kiev, o stație radar multifuncțională, precum și cinci lansatoare ale sistemului de rachete antiaeriene Patriot fabricat în SUA, au fost lovite și distruse complet” ”
Rusia are inca ceva sateliti de spionaj, si totusi, nu pot oferi o imagine cu vreun lansator, radar, sau orice distrus :)))
Acusi se face anul de cand astept o poza, una bucata poza cu un singur Himars distrus, din cele 44 pe care au pretins ca au facut-o.
Si din pura coincidenta, chiar a doua zi dupa atac, 3 cercetatori care au lucrat la proiectul hipersonicelor minune sunt arestati si pusi sub acuzatii de tradare.
Algoritmul clasic….rachetele Kinzhal interceptate, rusii neaga: nu crede nimic pina rusii nu neaga.
SUA SOLICITĂ BOMBAREA INDUSTRIEI DE SEMICONDUCTORI A TAIWANULUI
– Sabotajul Nord Stream reluat
De Finian Cunningham
Taiwanul se confruntă cu blestemul de a fi un aliat al unchiului Sam, în același mod în care îl fac Germania și restul Europei.
Taiwanul a fost obligat să-i dea aliatului său american un avertisment extraordinar: nici măcar nu vă gândiți să aruncați în aer industria noastră de semiconductori.
Avertismentul vine în urma apelurilor din ce în ce mai mari ale politicienilor și analiștilor militari americani că Washingtonul ar trebui să distrugă sectorul tehnologic vital al insulei pentru a pretinde ca China să obțină controlul asupra exporturilor profitabile și ca o modalitate de a deteriora economia Chinei.
Congresmanul evreu Seth Moulton este cea mai recentă voce americană care difuzează o acțiune atât de drastică. Referindu-se la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Moulton a spus că SUA ar trebui „să le explice foarte clar chinezilor că, dacă invadați Taiwanul, vom arunca în aer TSMC”.
TMSC este cel mai mare producător de semiconductori din lume.
Este un furnizor major pentru China continentală de cipuri de înaltă tehnologie care sunt, la rândul lor, critice pentru o gamă largă de industrii de producție și export din China.
Anterior, a fost raportat că Colegiul de Război al Armatei S.U.A. a sugerat că Washingtonul ar trebui să planifice tactici de „pământ ars” care ar putea face Taiwanul „nu doar neatractiv dacă vreodată a fost capturat cu forța, ci și costisitor de întreținut”.
Taiwan a reacționat cu furie la aceste apeluri unilaterale americane la sabotaj. Șeful de apărare al teritoriului insulei, Chiu Kuo-cheng, a criticat atitudinea dură a SUA, spunând că „forțele armate [taiwaneze] nu vor tolera distrugerea niciunei instalații din Taiwan”.
Atentatul proiectat asupra industriei vitale a semiconductoarelor din Taiwan este un ecou în modul în care SUA au aruncat în aer gazoductul Nord Stream în septembrie anul trecut. Conducta de sub Marea Baltică a fost parțial deținută de Germania și Rusia, pentru a furniza gaze naturale pentru a alimenta economiile germane și europene.
Decizia de a sabota Nord Stream a fost luată de președintele american Joe Biden, potrivit unui raport de investigație excelent al lui Seymour Hersh. Scopul acelui act de terorism a fost de a tăia Germania și Europa de la exporturile rusești de energie, pentru a fi înlocuite cu gaz american mai scump. Acest obiectiv strategic de a îndepărta Rusia de pe piața energetică a Europei a fost o problemă recurentă pentru administrațiile succesive ale SUA de-a lungul multor ani.
Cu câteva luni înainte ca conducta de la Marea Baltică să fie aruncată în aer de scafandrii marinei americane, Biden se lăudase că instalația va fi desființată. El nu a precizat cum, dar a promis că „nu va merge înainte”. Biden și-a făcut amenințarea flagrantă în fața cancelarului german Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă. Evident, aliatul NATO al Americii, Germania, nici măcar nu a fost consultat cu privire la planul de sabotaj.
O atitudine similară arogantă este acum afișată față de celălalt aliat al Americii, Taiwan.
În mod evident, Washingtonul se joacă cu ideea de a arunca în aer industria tehnologică a insulei ca o modalitate de a dăuna intereselor Chinei continentale. La fel ca Germania, Taiwanul se dezvăluie a fi nimic mai mult decât un pion, în mașinațiunile geopolitice ale Americii.
Distrugerea rolului principal al Taiwanului în industria globală a semiconductoarelor ar avea avantajul suplimentar de a pune companiile americane în pole position.
Aparent, SUA au promis în repetate rânduri să „apere” Taiwanul de ceea ce numesc „agresiunea Chinei”. Washingtonul a pompat insula cu arme americane de miliarde de dolari sub pretextul că o „protejează” de pretențiile de suveranitate ale Chinei.
Conform legislației internaționale și americane, Taiwanul este recunoscut ca parte integrantă a Chinei în cadrul așa-numitei Politici One China. Cu toate acestea, Beijingul acuză Washingtonul că se amestecă în suveranitatea sa prin fomentarea politicii separatiste în Taiwan.
Președintele Chinei Xi Jinping a avertizat SUA că Taiwan este „prima sa linie roșie” care nu trebuie depășită. Beijingul își rezervă dreptul de a folosi forța militară pentru a unifica pe deplin teritoriul dacă Washingtonul continuă să alimenteze tensiunile și să promoveze o declarație la Taipei a independenței Taiwanului.
La baza pretențiilor aparent cavalerești ale Americii de „apărare” Taiwan se află interese geopolitice egoiste.
Administrația Biden a impus interdicții fără precedent de export a tehnologiei semiconductoare în China. SUA doresc să reducă economia Chinei pentru propriul câștig și să împiedice dezvoltarea unei economii globale multipolare. Dominația SUA și hegemonia dolarului sunt amenințate de puterea economică în creștere a Chinei.
Explorarea industriei semiconductoarelor din Taiwan este evident considerată o modalitate de a paraliza China, care se bazează pe exporturile acestei tehnologii esențiale pentru industriile sale.
Analogia cu Germania și gazoductul Nord Stream este că Washingtonul urmărește să deterioreze un rival, Rusia, precum și aliații săi europeni pentru propriul beneficiu strategic. Sabotarea comerțului energetic ruso-european a dus la impacturi economice grave asupra Germaniei și a restului Europei.
Unii comentatori se referă la „dezindustrializarea” Europei cauzată de pierderea combustibilului rusesc accesibil. Acest tratament de șoc a fost impus „aliaților” europeni de presupusul „protector” american.
Războiul din Ucraina și escaladarea dramatică a ostilității față de Rusia din partea guvernelor europene a servit intereselor strategice americane prin vânzarea de arme și gaze scumpe, precum și oferind Washingtonului o dominație reînnoită asupra relațiilor europene.
Aceeași aroganță nesăbuită și criminală de a arunca în aer conducta Nord Stream din Germania este arătată în modul în care americanii vorbesc nespus despre aruncarea în aer a industriilor tehnologice vitale din Taiwan.
Ar trebui să fie evident că Washingtonul nu are aliați, ci doar interese.
Când jetoanele sunt jos, ca să spunem așa, aliații Americii vor fi aruncați fără ceremonie sub un autobus/sacrificati sau, mai rău, aruncați într-un infernal război.
Taiwanul se confruntă cu blestemul de a fi un aliat al unchiului Sam, în același mod în care îl fac Germania și restul Europei.
Sursa: https://strategic-culture.org/news/2023/05/15/us-calls-for-bombing-taiwan-semiconductor-industry-nord-stream-sabotage-redux
Traducerea: CD
Aiureala. Poti crede ca racheta aia a distrus SISTEMUL de aparare Kinzhal doar daca esti total habarnist in materie de cu ce se amanaca SISTEMUL Patriot.
-In realitate, 6 din 6 Kinzhal au fost doborate.
-A fost o singura explozie de care rusii s-au legat, una singura, dar nu de marimea uneia data de o racheta balistica, a parut mai curand o drona cu incarcatura mai mare.
-rusii afirma ca „au atins toate tintele”, desi n-au specificat nciuna, care anume au fost alea. In felul asta, se putea face comparatie directa daca vreo balistica rusa a aterizat pe ele
-sunt aceeasi rusi care afirmau ca au distrus Himarsuri inainte de afi livrate, ca au distrus 260 de avioane ucrainene…din cele 130-140 cate aveau Ucraina de toate, ca au distrus sute de Bayraktare sin cele 50 primite samd. Asta apropo si de cele „7 Storm Shadow” cica distruse. Alea zboara la 30-40 de metri de sol, or avea rusii ceva scule secrete de detectat.
In fine, rusisme ;).
Acum la cestiune: Patriot. SISTEMUL Patriot se compune din 9 lansatoare dispersate la zeci de km unul de altul, doua generatoare de 15KWh, doua statii antena, o matrice de radare si alte zeci de componente. Anume asa:
https://www.globalsecurity.org/space/library/policy/army/fm/3-01-85/ch5.htm
https://www.globalsecurity.org/space/library/policy/army/fm/3-01-85/image1608.gif
Fiecare grupa din cele 2 care compun sistemul se intinde pe zeci de kmp, numai intre statiile antene sunt cca. 30 km.
Sa afirmi ca o racheta conventionala, oricare ar fi ea, poate distruge un SISTEM (scriu tot cu majuscule sa vada tot omul cu neuronul si simtul critic amortit) care acopera un judet intreg ca suprafata de distribuire, e sora cu…sa nu spun ce…Ca sa distrugi asa ceva, ai avea nevoie de 2 lovituri nucleare de 40-50Kt fiecare….daca acele lovituri isi ating tinta.
Tinand cont ca rusii nu au putut da nici un indiciu despre ce tinte au atins si nimic semnalizat ca distrus in Kiev sau langa, e clar ca rachetele au fost interceptate. A scapat cel mult ceva gen drona de la saturare, care a putut avaria cel mult o COMPONENTA a sistemului….lansator, lucru care n-ar fi mare problema, generator, radar, antena, lucru care ar fi mai problematic.
In alta ordinbe de idei, 2 cercetatori care au lucrat la proiectul hipersonicelor, anume Anatoli Maslov, Alexandr Șipliuk și Valeri Zveghințev sunt pusi in Rusia sub ancheta penala, sub „acuzatii foarte grave de tradare” (Paskov). Pretextul cica au facut prezentari prea detaliate la nister conferinte din 2012 (lucru de care rusii abia acum s-au prins….desigur. Sau e mai curand legata treaba de „succesul” hipersonicelor minune in Ucraina.
https://www.reuters.com/world/europe/kremlin-says-three-scientists-face-very-serious-accusations-treason-case-2023-05-17/
EXPOZITIA CHINA – ECE
– Viorica Dăncilă, singurul oficial român prezent la China-ECE Ningbo 2023
De Dan Tomozei – publicat în 17 mai 2023
Președintele Partidului Națiune Oameni Împreună (NOI), fostul premier Viorica Dăncilă, este singurul politician român prezent în aceste zile în China, la cea de-a treia expoziție China-Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) și la Târgul Internațional de Bunuri de Larg Consum, evenimente aflate în desfășurare la Ningbo, în provincia Zhejiang.
În condițiile în care Ungaria (țară invitată de onoare) este reprezentată la nivel de ministru de Externe, Serbia la nivel de ministru de Finanțe, iar Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Serbia etc. la nivel de ambasador, România nu are la eveniment niciun înalt oficial sau reprezentant diplomatic, în lista oficială a celor 290 de invitați din cele 12 țări est-europene care au confirmat participarea la eveniment regăsindu-se un vicepreședinte de Consiliu Județean (Prahova), un primar (Comarnic), un viceprimar (Galați), alături de Monica Gheorghiță, fost Secretar de Stat în MAE, fost Coordonator Național al formatului China-ECE.
În mesajul transmis astăzi, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentelor, doamna Viorica Dăncilă, a arătat că în lume există tot mai pregnantă „senzația unui vânt puternic din răsărit, care are forța de a reamenaja zona de interes a lumii”. Vorbind despre relațiile bilaterale, România-China, domnia sa a subliniat că „pe baza înțelepciunii liderilor chinezi, relațiile de prietenie, relațiile politice, economice, culturale, dintre România și Republica Populară chineză, vor continua să se intensifice, pe baze solide, de respect reciproc și având ca premisă principiul beneficiilor mutuale”.
De asemenea, fostul premier a transmis că, „în vremurile pe care le traversăm, asistăm înfiorați la tranziția absolut nefastă de la pace, la război, fiind amenințate valori câștigate cu trudă în istorie de națiunile lumii libere. România apreciază demersul pe care țara dumneavoastră l-a făcut atunci când a propus un plan pentru pace, înțelegând că atributul de a valorifica această cale diplomatică este aproape exclusiv al marilor puteri cum este și China, și înțelegând cu toții că națiunile își pot căuta cel mai bine interesele pe timp de pace”.
Subliniind că a venit vremea „să înțelegem că teoriei potrivit căreia politica mare este asigurată de statele mari, îi putem propune o alternativă încă și mai viabilă și anume statele mari, împreună cu state poate nu la fel de mari, pot asigura o politică și mai mare”, Viorica Dăncilă a susținut că miracolul chinez este cel mai bine descris de cifrele „care asigură Chinei un limbaj diplomatic extrem de eficient”, așa încât „dincolo de dimensiunea culturală colosală a Chinei, poate referința cea mai importantă a acestor vremuri este aceea configurată de senzația tot mai pregnantă a unui vânt puternic din răsărit, care are forța de a reamenaja zona de interes a lumii”.
Este necesar să evidențiez faptul că fostul premier Viorica Dăncilă s-a bucurat de o deosebită atenție din partea organizatorilor chinezi, în cadrul evenimentului fiind însoțită permanent de fostul ambasador al Chinei la București, E.S. Jiang Yu (foto jos, în alb).
Dati click aici sa vedeti articolul original cu poze cu tot:
http://dantomozei.ro/2023/05/17/viorica-dancila-singurul-oficial-roman-prezent-la-china-ece-ningbo-2023
Potrivit organizatorilor, la cele două evenimente economice programate pe durata a cinci zile (16-20 Mai), participă 3.000 de expozanți și 10.000 de achizitori, fiind așteptați peste 100.000 de vizitatori. Evenimentul din acest an dispune de trei zone speciale amenajate pe o suprafață totală de 220.000 de metro pătrați: Expoziția produselor din Europa Centrală și de Est, Expoziția Internațională a Produselor de larg consum și Expoziția permanentă a țărilor din Europa Centrală și de Est.
Datele oficiale prezentate de partea chineză arată că din anul 2012, comerțul China-ECE a crescut anual cu o medie cu 8,1%, iar importurile Chinei din țările ECE fiind în creștere medie anuală cu 9,2%. În primele patru luni din 2023, comerțul China-ECE a crescut cu 2,8% comparativ cu 2022, ajungând la 44,87 miliarde USD, importurile Chinei de produse agricole fiind în creștere cu 43,1% față de 2022.
În 2023, la Ningbo se așteaptă ca valoarea comenzilor de achiziție să ajungă la peste 10 miliarde yuani (1,45 miliarde USD).
Pe de altă parte, liderii de la Beijing subliniază că formatul de cooperare China-ECE este spus unui „zgomot geopolitic” tot mai intens, o serie de forțe anti-China din Europa și SUA încercând în ultimii ani să submineze formatul, ca parte a strategiei mai ample de izolare a Chinei.
În comentariile apărute în presa chineză din aceste zile se arată că țări precum Lituania, Letonia, Estonia au decis retragerea din mecanismul de cooperare cu China, în timp ce Cehia manifestă același parcurs, „în contextul în care multe din Europa au fost puternic influențate de poziția anti-China susținută de SUA” (Global Times). În fața acestei evoluții, China mizează pe rațiunea și responsabilitatea guvernanților europeni pentru a se opune unei decuplări de economia chineză, „refuzând să urmeze SUA necondiționat”, câtă vreme cooperarea China-ECE în cadrul inițiativei „O centură, un drum” rămâne o componentă esențială pentru viitoarele legături economice și comerciale globale, în ciuda perturbărilor externe.
Este de reținut punctul de vedere transmis de ministrul ungar al Comerțului exterior și Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, care a transmis la Ningbo că „ungurii nu considerăm China ca și cum ar fi un factor de risc sau o amenințare. Însă ungurii considerăm China o țară cu care, în urma cooperărilor, înregistrăm un mare profit și beneficii”.
Sursa: http://dantomozei.ro/2023/05/17/viorica-dancila-singurul-oficial-roman-prezent-la-china-ece-ningbo-2023