Sfanta Alianta, Putin si Trump

De intalnirea, concordia dintre urmasii imparatilor crestini ai Imperiului Roman de Rasarit si de Apus depind noile sfere de influenta, pacea Chestiunii Orientale si a intregii lumi.

1815 tarul Rusiei, imparatul Austriei si regele Prusiei au pus bazele „pacii eterne“ crestine. Razboiul Crimeei a dinamitat insa Sfanta Alianta, a permis ascensiunea Imperiului German si totul s-a naruit in razboiele mondiale. In folosul anglo-americanilor, care n-au participat la Alianta si nu accepta nici Imperiul German, nici alianta ruso-germana, nici expansiunea Rusiei in Mediterana, Asia.

2017 Vladimir Putin nu-i idolatru marxist-leninist si nici Donald Trump nu-i fidel Axis of Evil a neocons, asa ca o reeditare a Aliantei crestine e posibila. Din nou Crimeea, Chestiunea Orientala e nodul gordian al intalegerii dintre singurele mari puteri intercontinentale, Rusia si SUA / NATO.

Pacea depinde de refacerea unitatii crestine, pentru asta au luptat cruciatii impotriva expansiunii islamice secole de a randul. Pentru recucerirea Constantinopolului de sub jugul turco-musulman rusii pravoslavnici au purtat opt cruciade si ar fi fost invingatori, daca nu se opunea vestul.

Daca la prima Sfanta Alianta s-au intales ortodocsi, romano-catolici, protestanti si au facilitat, mai mult sau mai putin, un secol de pace, cu atat mai mult ne putem astepta in zilele noastre, daca nu la o pace eterna, cel putin la un secol XXI fara ororile luptei de rasa si de clasa din secolului trecut.

Pentru Romania, care asteapta vizita papei Francisc la un secol de la Marea Unire, o Sfanta Alianta, restabilirea pacii in Chestiuna Orientala este o problema existentiala.

Links:
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
https://www.academia.edu/27241088/Chestiunea_orientala
http://www.amosnews.ro/ce-asteapta-romanii-de-la-papa-francisc-2016-11-03
https://www.academia.edu/27240741/Occidentalizarea_lumii
http://www.prodiaspora.de/V5/index.php/proza/1456-viorel-roman-dezmembrarea-europei
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Napoleon-Hitler-Merkel-VR-Agero-2016.htm

www.viorel-roman.ro
https://www.academia.edu/
viorel-roman-bremen.over-blog.de
Bremen la 24 februarie 2017