Se reface Sfînta Alianță? Doamne, ajută!
No issue detected

surena2 hours ago
.
Tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774 este un tratat mârșav în care rusii s-au folosit de conjunctura internationala: moartea regelui Ludovic al XV lea, sultanul Mustafa al III lea care a anulat Capitulatia din 1740, în care Franța cea mai mare putere continentala recunoștea și garanta granița Moldovei pe Bug și granițele Hanatului Crimeei, practic a statelor vasale și a Imperiului otoman în schimbul accesului Franței la Mormântul Sfânt inclusiv ca protector. Chiar dacă tratatul a fost unul bilateral (intre Imperiul otoman și Franta) Franța a avut grija ca acesta să fie recunoscut la nivel internațional de către toate Marile Puteri (Anglia, Austria, Prusia și Rusia) precum și de Polonia și Persia. Intre 1740-1748 are loc în Războiul pentru succesiunea la tronul Austriei în care domnia Mariei Tereza a fost pusă în discuție. Franța care dorea un echilibru în Europa a restituit toate teritoriale ocupate în Europa, India și Canada potrivit principiului Ludovic al XV este Regele Franței și nu un samsar.
Rusia a profitat de conjunctura ivita după Războiul de 7 ani, pierderea Canadei și a Indiei de Franța și criza din Imperiul otoman pentru a relua criza Orientala și a impus Tratatul de la Kuciuk Kainargi, inclusiv prin corupere unor diplomați străini sau filosofi (Voltaire mare susținător al rusilor)
Practic, inclusiv prin care a revizuit granița Moldovei și a pregătit ocuparea Hanatului Crimeei,initial acesta a fost declarat independent, în realitate a devenit vasal rușilor ca în 1783 să fie ocupat și desființat.
Practic prin Tratatul de la Kuciuk Kainargi s-a creat problema orientala, s-au deschis perspectivele împărțirii Poloniei (Rusia oferind ceva și Prusiei și Austriei nemulțumite de prevederile tratatului), ocupării Crimeei și a pregătit ocuparea Moldovei și a Tarii Românești. Faptul ca rusii au ocupat doar Basarabia se datorează intervenției lui Napoleon și a înfrângerii Rusiei în fata Franței. Basarabia a fost pierduta și ca urmare a refuzului Imperiului otoman de a tine cont de diplomația franceza.
Campania Franței a amânat „problema Orientala”, în momentul în care Rusia a dorit anularea totala a Capitulatia din 1740 a început Războiul Crimeei încheiat cu înfrângerea Rusiei și stabilirea limitei maxime a expansiunii rusești.
Ma îndoiesc ca Trump înțelege ca Rusia vrea sa elimine prevederile Tratatului de la Paris care punea capăt războiului Crimeei și stabilea maxima întindere a rușilor în apropierea Dunării. Trump nu înțelege politica Angliei privind echilibrul european. În 1878 când Rusia ajutata și de România se pregătea să ocupe Tariigradul, visul lui Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Alexandru și Nicolae I, Anglia și-a trimis flota cu avertismentul nu treceți Bosforul. În acea perioada Austria era slăbită de înfrângerile în fata Franței și Prusiei, Franța fusese umilita de Prusia iar Germania nu era interesata în Orient.
SUA este pe cale să repete greșeală președintelui Theodore Roosevelt când în Tratatul de pace de la Portsmouth care punea capăt războiului ruso-japonez au făcut tot posibilul ca japonezii să piardă pacea (au limitat la minim pretențiile teritoriale ale japonezilor, i-au obligat să renunțe la despăgubirile bănești), amenințând Japonia cu războiul. Acest lucru nu a fost uitat de Japonia și va constitui cauza atacului Japoniei asupra SUA.
Revenind la relațiile noastre cu Rusia și amintite de Kogălniceanu, primul istoric român care pune în discuție Tratatul de la Kuciuk Kainargi, în care le amintește rușilor ca Moldova a încheiat tratate (în vremea lui Cantemir) în calitate de stat suveran, deși tributar și nu în calitate de provincie.
Revenind la moștenirea Imperiului romeilor(bizantin), singurul popor care poate revendica moștenirea sunt romanii. Nu numai pentru ca acest lucru este admirabil demonstrat de Dan Botta în extraordinara lucrare „Românii, poporul tradiției imperiale”, ci mai ales prin faptul ca românii sunt singurul popor din regiune care a purtat numai războaie de apărare, chiar și când a trecut Dunărea,a ajuns la Budapesta ori Cotul Donului aceste războaie au fost pentru apărarea ființei noastre naționale.
Marele istoric englez Steven Runciman spunea în primul volum al Cruciadelor ca Imperiul creștin al romeilor a fost singurul care a dus numai războaie de apărare, chiar și războaiele din vremea lui Iustinian I, Vasile al II lea, Nichita, Ioan I au fost de apărare și de salvare a supușilor aflați sub dominație străină și prigoniți. Suntem îndreptățiți mai ales că suntem singura tara care purtăm numele Imperiului romeilor (bizantin), ROMANIA devenită România.
Rusia așa cum reiese azi este moștenitoarea Hoardei de Aur, cea care a impus statalitate la ruși, și a Imperiului euro-asiatic mongol care se întindea de la gurile Dunării până la Oceanul Pacific (Hanatul Hoarda de Aur, Hanatul Chagatai și o parte din Hanatul Marelui Han de la Pekin).
SUA și Rusia nu sunt deloc două imperii creștine, comunitățile musulmane sunt destul de importante în cele două țări și vocali în SUA iar idioțenia de românii ar fi ruși poate părea nu datorită dragostei față de fostul vecin de la Răsărit, ci datorită obtuzitatii americanilor și a nevoii de echilibru a românilor. Nevoia de echilibru a apărut istorisește ca urmare a învecinarii cu trei imperii harparete și dornice a se război pe teritoriul nostru. Balansul acesta ne-a asigurat supraviețuirea în timp ce vecinii noștri bulgari, sârbi, maghiari ori polonezi care cochetasera cu ideea imperială au dispărut o vreme din istorie. Tocmai faptul ca Trump cu gura lui mare dovedește că SUA nu este puternică (după vreo 30 de ani de lupte continuu Grenada, Panama, Irak 1si 2, Afganistan plus aventuri în Somalia, Libia, Siria eventual Coreea de Nord) ci periculos de slaba și vulnerabilă la gesturi necugetate (o posibila ciocnire în Coreea și în Pacific cu China) iar Putin se mișcă precum o cobra regala în Europa și Orient mă fac să mă îndoiesc de această alianță care ar consfințit un Kuciuk Kainargi 2. Putin în aparență lasă uitat distrugerea avionului rus neinarmat pe teritoriul sirian de Turcia iar Trump abia așteaptă să-i readucă în sfera americană pe turcii lui Erdogan, individ ce se vrea să readucă flamura otomana în Orient.
În realitate jocul celor doi nu vizează problema terorismului, adica finanțatorul, respectiv Arabia Saudită pentru ca atât Rusia cat și SUA au nevoie de wahabitii sauditi. Rusia pentru a creste prețul petrolului iar SUA pentru achizițiile sauditilor și petrolul oferit pe credit. Asa ca „Sfânta Alianță” doar în aparență vizează terorismul și lupta împotriva musulmanilor, în realitate Rusia dorește un Kuciuk Kainargi 2 și pentru acest lucru sunt dispuși, exact ca Hoarda de Aur cu Ilhanatul Persiei, să-i trădeze pe chinezi, SUA sunt dispuși să renunțe la Europa fitoasa, nerespectuoasa (a contribui la NATO este o obligație stabilită prin tratat și nu ceva care poate fi renegociat) și în pragul nu unificării ci împărțirii și ajungerii la 1648 cu Catalonia, Scoția, state germane și italiene și cu Polonia singura în fata Rusiei,in schimbul reglării conturilor cu China și Coreea de Nord (doar nu-și închipuie cineva că Phenianul nu anunță Beijingul despre jocul cu rachete și testările de bombe atomice). De ce este important pentru SUA zona Pacific lui, respectiv China? Pentru același considerent pentru care SUA s-au desprins de Anglia, mai bine spus de Banca Angliei. China nu mai vrea să cumpere obligațiuni americane, are deja prea multe, SUA ar trebui să-și răscumpere bondurile în… 100 de ani. Are cineva idee ce înseamnă 100 de ani în Istorie? Comunismul și URSS nu au apucat 100 de ani, nici Imperiul 2 și 3 german, nici Imperiul japonez, de Austro-Ungaria ce să mai vorbim, state naționale apărute după 1918 nu au apucat să-și sărbătorească centenarul.
Supraviețuirea SUA depinde de blocarea Chinei și revenirea acesteia la politica tradițională de autoizolare în noile condiții ale globalismului (locul 2 ca economie în lume), orice derapaj al Chinei (locul 1 în economia mondiala), superputere navala, spatiala și dirijor într-un sistem monetar alternativ celui de la Bretton Woods înseamnă sfârșitul puterii financiaro-economico-militare a SUA. Problema va fi rezolvata prin Al Doilea Război Coreean care va restabili noua harta și va nărui și sistemul economic Nord Coreean bazat pe doctrina ciuca, „prin noi insine”, un fel de socialism cu valente capitaliste care nu corespunde capitalismului global ultraliberal.
Putin și Trump nu au discutat despre pace, ei nu au venit să aducă pacea la discuții, au discutat despre război. Se pare că nici China nu înțelege acest lucru, singurul care a înțeles și s-a grăbit a fost Kim Jong un, nu știu dacă de frică ori din nebunie Kim va începe dansul.