Sorin
922 aprobate

george-turle@t-online.de
93.229.17.53

 

 

„1) cauza reală a conflictului, adică cronica unui război anunțat;”

Georgia, Cecenia, Kazacstan, Ucraina….deci cine ii mai crede? O bruta care isi ameninta mandrele „ori ramai cu mine, ori iti rup gatul.

„2) faptul că este un război proxy între SUA și Rusia prin intermediul Ucrainei. Atunci se poate înțelege de ce Rusia își păstrează tehnica, cei mai buni soldați pentru inamicul real;”

Nu puteai vedea asa ceva in analiza, pentru ca ai facut o afirmatie care nu se bazeaza pe nimic. Asa ai dori sa fie, sub genericul „crezi tu ca? …”. Ai date despre inventarul lor, despre echipamentul de generatie moderna, cat, in ce cantitate au reusit sa-l produca, cat e gata sa fie operational samd. Pe langa asta, o larga gama din echipamentul modern se bazeaza pe tehnologie din occident (electronica, optica si chiar subansamble mecanice). Componente pe care nu le mai primeste. E motivul pentru care proiecte gen T-14, T-15 Armata au inghetat? Sau de ce crezi ca singura uzina a lor de tancuri Uralvagonzavod are probleme, e in somaj tehnic si are dificultati in a efectua chiar reparatii, nu vorbim de constructii. Sau faptul ca rachetele de precizie sunt din ce in ce mai rarut simtite si incep sa traga orb, lovind ba vulcanizari prin Liov, ba parcuri in Harkov, ba hotel in Odessa. E si motivul pentru care avioanele lor zboara jos cand bombardeaza, intrand si in raza stingerelor.
Sigur, putem trai in negare, sa facem ca nenea de la tara la Zoo, cand a vazut girafa. Statea in fata ei si zicea „asa ceva nu exista!”. Asta e armata rusa. Putin chiar a spus clar ca e constient ca nu e la nivel NATO, dar in mod clar nu si-a inchipuit ca e la nivelul aratat (mult sub asteptarile lui). Asta e, a fost mintit, bugetele alocate furate la greu, cum sade bine unei tari in care furtul masiv si delapidarea e sport legal.

„3) faptul că Putin are un conflict cu regimul de la Kiev, nu cu poporul și populația din Ucraina. După cum spunea gen.(r) av.Virgil Ristea dacă Rusia aplica tactica „soc și groază”americană, atunci în 5 zile Ucraina capitula. După pierderea spațiului aerian în primele ore și atacurile devastatoare ale aviației strategice asupra orașelor, infrastructurii ucrainene, după modelul patentat de americani în Serbia,Irak, Ucraina avea de ales: să ajungă în evul mediu sau să reziste;”

De fapt nu. Rusia a aplicat soc si goaza in prima zi, cand a trimis toata ziua rachete ca sa distruga infrastructura militara, aerodromuri militare, hangare, radare, rute, sisteme antiaeriene samd. Ca nu au fost distrugerile cat au mizat si ca avioanele au aparut totusi (nu puteau in numar mare pentru ca ala era inventarul), tancurile la fel, AA la fel, astfel incat, aviatia rusa inca se plange ca trebuie sa zboare in afara spatiului aerian ucrainean.
A doua chestie, nu o fi fost in razboi cu populatia ucraineana, dar a fost. A tocat-o si a deportat-o de pe unde a prins. Si da, tocmai ca s-a razboit cu regimul de la Kiev, scopul era sa-l ingenuncheze si sa-l schimbe, sa revina era Yanculovici, care sa nu-i faca probleme. Dar pentru asta au trebuit indeplinite pe teren niste obiective militare, care nu s-au putut materializa nici de departe.
Despre evolutia de pe teren am putea vorbi separat.
In alta ordine de idei, inainte de invazia Irakului, ai razboiul din golf, ai 73 Easting, ai Medina si alte cateva piese de campanie, care a opus doua filozofii diferite ale purtarii razboiului, cea irakiana fiind tipic sovietica (si avand armament rusesc in dotare. Rezultatele s-au vazut.

„7) Până acum nicio țară nu s-a aflat în situația Rusiei: război proxy cu SUA și OTAN, război economic și financiar cu SUA, UE, M.B și Commonwalth, război cultural, sportiv și mai ales propagandistic care, culmea miopiei la gen Costaș, să ducă la creșterea popularității lui Putin cel Groaznic.”

Putin s-a bagat in asta. S-au inchis ochii dupa Georgia, s-au inchis dupa Crimea, s-a stabilit ca Ucraina nu intra in NATO…si nu ar fi intrat. Pina si o eventuala aderare la UE ar fi cu bataie lunga, mai realizabil ar fi un acord de colaborare economica, acord care dealtfel a fost dorit de ucraneni, aprobat de parlament si caruia Yanculovici i-a dat veto. Pentru ca el era un fel de Lukashenko.

„Pe lângă faptul că Rusia are relații excelente cu China, India, Brazilia ori Africa de Sud poate miza și pe Vietnam.”

Pai daca au relatii excelente, de ce nu le dau piese de schimb pentru avioanele din flota, de trebuie rusii sa-si faca planuri cum demonteaza o parte din ea, ca sa asigure piese de schimb pentru cealalta parte (pe componentele din vest fiind embargou)? De ce AIIB a inghetat orice creditare in Rusia, idem NDB Bank, de ce UnionPay s-a retras (era sistemul de plata prin card pe care se bazau dupa ce Mastercard, Visa etc, au plecat)? De ce, si in conditii de discount masiv, cumpara cu taraita petrol peste demandul deja stabilit in contractul de la inceputul lui Februarie?
Uite o alta relatare despre problemele din paradis:
https://alephnews.ro/guvern/probleme-in-paradis-china-refuza-sa-ajute-rusia-de-teama-sanctiunilor-moscova-suparata/

Poti da niste exemple de proiecte comune ruso-chineze puse la cale din martie incoace?

„Bineînțeles că condamn acțiunea lui Putin cel Groaznic și războiul pentru că cred că avea pârghii diplomatice, economice și chiar militare indirecte în „criza ucraineană”,”

N-ai cum sa nu-l condamni, cat despre mine, am fost dezamagit. Eu, inainte de 24 februarie, as fi zambit ironic la oricare ar fi spus ca Rusia va ataca, ca va invada Ucraina. Era o chestie total contraproductiva pentru Rusia si o actiune proprie unui om lipsit de orice temperanta si abilitate (politica, strategica, de orice fel). Daca a fost ceva calitate remarcabila pe care o credeam la Putin, aia a fost abilitatea politica greu de egalat. Viclean, perfid, mincinos si toate cele, dar il vedeam capabil sa il primeasca la el pe oricare cu ideile oaspetelui (omologului din oricare stat) si ala sa plece cu ideile lui Putin. Neintrarea Ucrainei in NATO garantat o obtinuse. Dupa istoria cu Donetsk si Luhansk (cand s-a pus stafful rusesc la sfat si au hotarat ca le recunosc ei independenta), am vazut prefigurandu-se seria unei ulterioare tesaturi politice, folosindu-se de acele 2 regiuni, pina cand ar ajunge sa controleze politic integral Ucraina. A recurs la solutia ghiolbaneasca, a dat tare cu palma in rahatul moale si s-a stropit tot de respect. Cu atat mai halucinanta e chestia cu cat, chiar si in 22-23 februarie, cand intrase cu trupele in Donetsk si Luhansk, in toata zona unde erau separatistii, inca o putea puncta ca pe o mare victorie, fara ca nimeni sa se lege de el, sa-l sanctioneze, sa-i zica fa-te incolo. Pe data de 23, Biden spunea ca intrarea rusilor in Donbass nu o considera inca pasul inainte spre vreo escaladare (spre declansarea unei agresiuni impotriva Ucrainei), si ca nu constituie cadrul declansarii aplicarii vreunui set de sanctiuni impotriva Rusiei. Apoi…baff…pe 24 el loveste toata Ucraina, pina la cel mai de vest colt si de acolo a inceput sandramaua.
Problema e ca anexarile regiunilor au fost planificate in mod clar mai demult. Naryshkin n-a batut campii si n-a vorbit prostii, doar a vorbit ce nu trebuie la momentul ala sub presiunea unui stres enorm. Se vede clar din avion ca omul era plin de substanta maro in pantaloni, e ca si cum ar fi stat in fata lui Calligula.
https://www.youtube.com/watch?v=o9A-u8EoWcI

Si in loc sa vorbeasca clar, a vorbit prea clar.