CD
736 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Schimbările care au loc în prezent în lume sunt fundamentale în natura lor. Lumea nu va mai fi ca înainte, a spus președintele Vladimir Putin în discursul său la sesiunea plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg:
„Este eronat să credem că cineva poate sta și aștepta crezând ca va trece vremea schimbărilor tulburi si ca totul se întoarce la locul în care a fost. Nu va fi asa”, a spus Putin.

PUTIN, EURASIANISM ŞI ALEXANDER DUGIN
Autor: John Cunningham

Ce îl face pe președintele rus Vladimir Putin să bifeze, ideologic? Un punct de plecare ar putea fi corpul de idei numit eurasianism și scrierile lui Alexander Dugin denumite uneori (în mod fantezist) „Rasputinul lui Putin”.
În vremuri de dislocare politică și socială, ideile și teoriile pot apărea din marginile societății care contestă diviziunile standard de dreapta și stânga.

Perioada de după prăbușirea Uniunii Sovietice a fost una dintre aceste perioade. Există multe exemple istorice; de exemplu, sectele variate care au apărut în timpul perioadei revoluționare engleze din anii 1640. Misticismul, ocultismul, naționalismul extrem, eugenia, varietățile fascismului, teoria rasei, antisemitismul și antifeminismul pot ieși în prim-plan. În acest bazin tulbure putem localiza eurasianismul.

Eurasianismul a luat contur în anii 1920 în rândul rușilor exilați care trăiau la Paris și Berlin, în special Ivan Ilyin și Nikolai Trubetskoi, deși a avut precedente în ramuri ale gândirii mistice și naționaliste în Rusia țaristă. Incapabili să înțeleagă revoluțiile din 1917, acești exilați au căutat instrumente intelectuale și conceptuale pentru a le înțelege situația.

Eurasianismul a evoluat și și-a schimbat forma de-a lungul anilor. În această versiune timpurie a exilului rusesc alb au existat trei considerente principale:
1) Civilizația rusă nu este nici „asiatică”, nici „europeană”, nici nu este un „mix” sau „amestec” a celor două. Eurasia este, prin urmare, un concept geopolitic unic și se extinde dincolo de granițele Rusiei.
2) Principalul inamic al Rusiei este Occidentul și, în mod surprinzător, mulți dintre primii eurasianiști au susținut revoluțiile ruse din 1917, deoarece credeau că aceasta a oprit „occidentalizarea” Rusiei. Cu toate acestea, internaționalismul și ateismul revoluției din octombrie au fost anatema. Eurasianismul este multi-confesional, dar vede Biserica Ortodoxă Rusă ca centrală.
3) Rusia ar „evolua” într-un fel de entitate creștină ortodoxă, naționalistă, etatistă, cu influențe occidentale minime sau inexistente, cum ar fi liberalismul. Prin urmare, ei s-au opus oricărei încercări a unor grupuri de emigrați precum ROV (Uniunea Alb-Militară Rusă) cu sediul în Serbia, de a organiza operațiuni militare în Uniunea Sovietică.

Operațiunile de contrainformații ale serviciului secret al URSS au erodat mișcarea eurasiastă din Europa de Vest și aceasta și-a încetat activitățile în 1929. Eurasianismul a suferit o renaștere în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice, parțial datorită descendenților acelor exilați anteriori ruși albi. revenind în Rusia și devenind consilieri ai oficialilor guvernamentali și ai think-tank-urilor(grupurilor de gandire).

Iar din Gulag, prin arhivele Muzeului Ermitaj, a venit Lev Gumilyov, considerat fondatorul a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Neo-Eurasianism, susținând că Rusia este mai aproape de Asia decât Europa și Eurasia include mult mai mult decât Rusia.

Mama sa a fost renumita poetă Anna Akhmatova, cu care a avut o relație tulbure. Ea îl menționează în colecția ei Requiem („Tu ești fiul meu și groaza mea” este un vers grăitor, Poemul 5, 1939). Gumiliov a petrecut cea mai mare parte a anilor 1938-1953 în lagăre de muncă; după moartea lui Stalin a fost eliberat și a primit un loc de muncă la Ermitaj.

Acolo și-a continuat studiile despre popoarele din stepele din Asia Centrală, în special despre khazari, un popor nomad care a înființat un imens imperiu comercial în sudul Ucrainei, Crimeea și Kazahstan în secolul al VI-lea d.Hr. A fost interesat în special de ceea ce a provocat marile mișcări ale populației (huni, tătari, mongoli, kazahi etc.) din Asia Centrală în Rusia și Europa.

Pentru Gumiliov, rușii și poporul turcofon din Asia Centrală formează, în cuvintele sale, un „super-etnos” – ceva asemănător cu ideea de „civilizație”, un set de valori comune care depășesc granițele naționale. Turanismul, din care există o versiune turcă, împărtășește unele dintre aceste preocupări (turanm). El a fost acuzat de antisemitism și atât cercetarea, cât și metodologia sa au fost aspru criticate.

Dugin
Alexander Dugin, născut în 1962, s-a alăturat diferitelor organizații semifasciste, inclusiv așa-zișilor bolșevici naționali, iar în anii 1980 a fost membru al Grupului Iuzinski, adâncindu-se în naționalismul și misticismul extrem. În iunie 2002, a contribuit la înființarea Partidului Eurasia.

Printre „gânditorii” care l-au influențat se numără Wolfram Sievers (un nazist care a fost executat la Nürnberg în 1948); Julius Evola (fascist italian, mistic și „teoretician al rasei”), Jean Parvulescu, „președintele parlamentului ocult al elitei planetare a celor treziți”, potrivit unei intrări de pe site.

Dugin respinge ceea ce el numește atlantism și dominația SUA și a aliaților săi: Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă. El vrea iesirea de sub „controlul strategic” al SUA, susținând o respingere totală a valorilor liberale pe care le asociază cu Occidentul.

Din aceasta se va ridica un imperiu eurasiatic, care se întinde de la Marea Baltică până la Pacific, un spațiu geo-politic, care include mai mult decât Rusia și republicile turcofone. El consideră chiar că Coreea face parte din acest emporiu întins.

Dugin nu este chiar naționalist. Cu toate acestea, rolul Rusiei este central: „…doar poporul Rusiei a fost suficient de viril pentru a elibera toată Eurasia de nenumăratele scheme de genocid atât ale Estului, cât și ale Vestului — atât ale puterilor telurice [terestre], cât și ale [mării] talasocratice. puterile bazate pe] ale șoviniștilor naționali non-arieni și arieni deopotrivă.”

El și susținătorii săi văd Ucraina ca parte a Alianței slave occidentale, o componentă a etniei eurasiatice. Faptul că unii ucraineni nu se văd astfel – așa cum demonstrează atât de clar evenimentele recente – nu pare să-i deranjeze. Printre indivizii influențați de el se numără Alexander Borodai, un om de PR care a fost profund implicat în anexarea Crimeei.

Mai târziu și-a îndreptat atenția către Donețk și Lugansk și a fost, pe scurt, prim-ministru al așa-numitei Republici Donețk în 2014.
În ce măsură Putin este de fapt influențat de Dugin este greu de spus. Nu există nicio înregistrare că ei s-au întâlnit. Iar una dintre puținele manifestări concrete ale eurasianismului — Uniunea Economică Eurasiatică (formată din Federația Rusă, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Moldova), pare a fi puțin mai mult decât o uniune vamală argumentativă.

Cu toate acestea, influența lui Dugin poate fi văzută și în armata rusă, unde ofițerilor stagiari li se recomandă cartea lui Dugin Foundations of Geopolitics. Putin a folosit terminologie precum cea a lui Gumiliov sau a lui Dugin în discursuri și declarații, deși ostilitatea lui față de „Occident” poate avea de-a face la fel de mult cu evoluțiile politice de când a venit la putere. Pe măsură ce reformele asociate cu Mihail Gorbaciov și apoi cu Boris Elțin, în special încercarea de a îmbrățișa liberalismul occidental, s-au prăbușit, Putin – fostul om KGB – a început să-și întoarcă privirea în altă parte.

În discursul său din 2012 adresat Adunării Federale, Putin a declarat:
„Aș dori ca toți să înțelegem clar că anii următori vor fi decisivi […] cine va prelua conducerea și cine va rămâne la periferie și va pierde inevitabil independența va depinde nu numai de potențialul economic, ci în primul rând de voința. a fiecărei națiuni, pe energia sa interioară pe care Lev Gumilyov a numit-o pasională: capacitatea de a merge înainte și de a îmbrățișa schimbarea”. (citat în cartea lui Charles Clover Black Wind, White Snow)

Sensul lui Gumiliov pentru passionarnost este mai sever decât cel al lui Putin. În esență, înseamnă o capacitate de suferință și, în special, în modul în care un individ poate face un sacrificiu pentru „binele mai mare”. Acest lucru, potrivit lui Gumiliov, este ceea ce va face Rusia din nou mare.

Ideea sacrificiului iese la suprafață în multe puncte ale istoriei și culturii ruse (și sovietice): de la construirea Sankt Petersburgului (între 25.000 și 30.000 de muncitori în construcții au murit), până la bătălia de la Borodino (35.000 de morți) și Stalingrad (478.000 de morți); se regăsește în romanele lui Dostoievski, sau în filmele lui Andrei Tarkovski (al cărui ultim film s-a numit Sacrifice).

Putin poate suna adesea ca un pragmatist din ce în ce mai dur, pe măsură ce atitudinile sale, în special față de orice reformă liberală, devin mai represive, ca în ostilitatea sa față de comunitatea LGBTQ+ și stingerea libertăților mass-media. Alteori poate suna ca un mistic-naționalist. Când a anunțat anexarea Crimeei, din Sala Sfântului Gheorghe din Kremlin, cuvintele sale au evocat un naționalism rusesc aproape Arthurian:

„Totul în Crimeea vorbește despre istoria și mândria noastră comună. Aceasta este locația vechiului Khersones [oraș fondat inițial de coloniști greci], unde prințul Vladimir a fost botezat [a adoptat creștinismul în 988 – începutul Bisericii Ortodoxe Ruse] … Mormintele soldaților ruși a căror vitejie a adus Crimeea în Imperiul Rus sunt și în Crimeea”.

Lucrurile sunt greu de dezlegat. Până la jumătatea anului 2021, se părea că Dugin se gândea la un succesor al lui Putin:
„Cred că Putin nu poate face ceea ce l-am sfătuit să facă. Putin nu este capabil, în opinia mea, să facă ceea ce trebuie să facă acum. Bineînțeles că este un erou. El a salvat țara de la distrugere completă. Este un adevărat erou, un adevărat dar al sorții, pentru că a pus stăpânire pe țara când aceasta era la marginea unei prăpastii, pierind și sfâșiată de liberalism, degenerare și banditism. Pentru aceasta el va intra în istorie ca o figură eroică […] Nu poate face mai mult. Și-a îndeplinit misiunea istorică…”

Folosește Putin limbajul eurasianismului pentru propriile sale scopuri sau chiar crede în acest farrago al național-imperialismului, al teoriei rasei și al mitologiei? Pe măsură ce Putin este târât mai adânc în mlaștina ucraineană, rezistența, pierderile și opoziția internă continuă să crească. El poate trece peste numărul tot mai mare de morți folosind termeni precum passionarnost, dar mamele ruse ai căror fii vin acasă în pungi de cadavre vor avea fără îndoială cuvinte diferite.
Putin ar putea fi în cele din urmă arhitectul propriei căderi; rămâne de văzut dacă acest lucru va duce la sfârșitul eurasianismului și a influenței lui Gumiliov sau Dugin.

NOTA:
Turanismul: o variantă a eurasianismului
Imaginea lupului a fost folosită de grupuri fasciste din Turcia precum Lupii Gri, iar Turul este o pasăre din mitologia fundației maghiare.
Există o serie de „încrucișări” importante între eurasianismul din extrema dreaptă a Rusiei și „turanismul” din Ungaria și din jurul său.

În principal, ambele au implicat o respingere a vestului, în favoarea privirii spre est. La un moment dat, la mijlocul/sfârșitul secolului al XIX-lea (perioada exactă de timp nu este clară), anumiți maghiari, fără îndoială nemulțumiți de modul în care țara lor era occidentalizată, văzând panslavismul ca o amenințare, au început să caute o alternativă la pur și simplu o parte a Imperiului Habsburgic.

Cultura germanică a dominat, literatura franceză a fost populară și a existat și o puternică componentă anglofilă în lumea maghiară a politicii, artelor și literelor. Aristocrația și inteligența maghiară vorbeau mai mult germană decât maghiară, care era încă considerată de mulți drept „limba țăranilor”. Mișcarea de reformă condusă de contele Széchenyi a fost salutată de mulți, dar a servit doar la creșterea acestui sentiment de occidentalizare.

Turanismul s-a dezvoltat din cercetările germanului Max Müller, lingvistului și naționalistului finlandez Matthias Alexander Castrén și maghiarilor, Ármin Vámbéry, Vilmos Hevesy, Ignác Goldziher și Jenő Cholnoky. Cercetarea lor științifică a fost adesea serioasă și inovatoare; Cholnoky, ca să luăm doar un exemplu, este încă venerat ca un savant proeminent al Tibetului, al limbii și culturii sale și a alcătuit primul dicționar englez-tibetan.

Cu toate acestea, această cercetare a fuzionat și a determinat apariția unei mișcări politice care a privit originile asiatice ale maghiarilor originari ca piatra de temelie a culturii, istoriei și identității maghiare, luând numele de la vechiul regat Turan, care poate sau nu ar fi putut vreodată sa existe. Potrivit acestora, Turan era situat undeva între Marea Caspică, Podișul Iranian și izvoarele Sir Darya, Irtish și Podișul Akmolinsk.

Cu toate acestea, cei mai mulți cercetători sunt acum de acord cu istoricul grec Herodot că proto-maghiarii își au originea într-o zonă, departe la nord, între râurile Byelaya și Kama și Munții Urali, ca vânători-culegători stabiliți. Ei au abandonat acest mod de viață și au devenit nomazi, ajungând în bazinul carpatic undeva în jurul anului 1000 d.Hr.

O recenzie, Turan, a fost fondată în timpul Primului Război Mondial și au fost făcute diverse încercări nereușite de a descoperi o limbă turană, o idee acum discreditată de lingvistica modernă. Limba maghiară face parte din grupul finno-ugric, NU ESTE INDO-EUROPEAN și are afinități cu limba finlandeză, estonă, sami și diverse limbi tribale de pe teritoriul Federației Ruse precum Kalmyk, Komi, Mordovan și Khanty, fost cunoscut sub numele de Ostyak – toți troțkiștii îi datorează mulțumirilor Khanty-ului pentru că l-au ajutat să scape din exilul din Siberia.

Toate aceste limbi și popoare sunt încinse în îmbrățișarea turanismului și eurasianismului. Elemente de turanism au fost adoptate de diferite grupuri de extremă dreaptă din Ungaria, în special după acordul Trianon de după Primul Război Mondial, care a privat Ungaria de mari suprafețe din teritoriul său anterior.

Mulți unguri au văzut acest lucru ca pe un act de trădare al puterilor occidentale, întărindu-le dorința de a se întoarce spre est. În anii douăzeci și treizeci, turanismul a căpătat o oarecare influență asupra extremei drepte, unii exponenți mergând până acolo încât să solicite expulzarea tuturor elementelor neturanico-ariene din viața publică maghiară.

Turaniștii „adevărați” erau uneori chiar anti-naziști și, desigur, erau virulent antisemiți. Înfrângerea Germaniei naziste, căreia Ungaria a fost aliată în cel de-al Doilea Război Mondial a marcat dispariția Turanismului și a fost scos în afara legii sub regimul stalinist al lui Rákosi.

În ultimii ani, unele grupuri de extremă dreaptă, în special Jobbik, au folosit terminologie și simboluri turaniste precum arcașul. Turanismul a fost, de asemenea, legat de pan-turcismul deși este greu de observat vreo influență în politica de masă, fie în Ungaria, fie în Turcia, cu excepția extremei drepte fasciste.

Sursa: https://www.workersliberty.org/story/2022-03-22/putin-eurasianism-and-alexander-dugin-0

Traducerea: CD