Puterea cuvântului după Bartolomeu Anania
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae 09 August 2023
Anania Bartolomeu
Preocupările m-au făcut să (re)descopăr o ipostază a cuvântului: cuvântul care rănește. Am cunoscut diferite persoane, care au fost profund afectate de un cuvânt sau de afirmații spuse la adresa lor. Aceasta mi-a readus în minte un text – nu știu dacă a fost publicat -, al Mitropolitului Ardealului Bartolomeu Anania, cunoscut în lumea literaților sub numele de Valeriu Anania. De fapt, este vorba despre cuvântarea pe care a ținut-o în anul 2009, când i-am acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Univeristății de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași. Regret și acum că nu am înregistrarea acestei cuvântări pentru că textul nu cuprinde și inflexiunile și talentul oratoric al lui Bartolomeu Anania. Conform acestuia, cuvântul are mai multe ipostaze și în mod obligatoriu un caracter dual. Iată câteva exemple:
Aș începe ipostaza cuvântului creator. În limbajul teologic – dar nu numai – el este determinat prin termenul logos. În greaca veche, logos înseamnă cuvânt, dar, pe lângă multe alte sensuri și nuanțe, el înseamnă rațiune divină sau rațiunea de a exista a fiecărui lucru. În spiritualitatea creștină îl cunoaștem în trei ipostaze: logos proforikos, logos endiathetos, logos spermatikos. Voi încerca să vă spun câte ceva despre fiecare.
Bartolomeu Anania
„Sfântul Evanghelist Ioan în prologul Evangheliei sale ni-L prezintă astfel: «Întru’nceput a fost Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul Dumnezeu era».
Este vorba de teoria cosmogonică, de crearea lumii. Ce știm noi prin revelația divină? Din Cartea Facerii știm că în ziua întâi a creației, când încă nu exista nimic, a zis Dumnezeu: „Să fie lumină! Și a fost lumină”. Mai mult nu știm. Să reținem însă verbul. Nu se spune: să se facă lumină, așa cum zicem „să se facă ziuă” ori „s-a făcut noapte”, ceea ce exprimă o trecere dintr-o condiție în altă condiție. Aici este vorba de creație: să fie lumină! Prin ce? Prin simplul cuvânt al lui Dumnezeu, cu participarea Logosului.
Trebuie să vorbesc despre o altă ipostază a Logosului, și anume despre cuvântul revelator, cel care descoperă, prin fenomenul inspirației divine, adevăruri ascunse.
Există și o ipostază a logosului proniator. O găsim mai ales în Noul Testament. Vă voi arăta doar câteva cazuri de cum operează cuvântul prin puterea lui de a face minuni. Dar e bine să știți mai întâi că o minune, etichetată ca act supranatural, nu este altceva decât o restaurare a naturalului. Omul a fost creat sănătos; boala este o stare anormală. Omul a fost creat nemuritor; moartea este o stare anormală (de aceea ne și temem de ea!).
Cuvântul în sine are o putere duală; el poate fi bun sau rău, dar e neutru din punct de vedere moral. Omul este cel care-i dă dimensiunea morală, așa cum i-o dă unui briceag: îl folosește ca să curețe de coajă un măr pe care să-l mănânce sau să-l împlânte, mânios, în spatele cuiva. Prin urmare cuvântul ar trebui să fie ideal, făcut numai spre bine, dar în realitate el este dual, menit fie să binecuvânteze, fie să blesteme.
Pe de altă parte, Dumnezeu l-a creat pe om liber și, în același timp, i-a dat putința de a folosi libertatea cum vrea. La început a folosit-o prost, și prost a ieșit. Și dacă veni vorba, și noi înșine, urmașii lui Adam, am recăpătat libertatea ca neam, ca națiune, ca popor, în decembrie 1989, dar prost o înțelegem și prost o folosim, și de aceea merg lucrurile atât de prost în țara noastră. E evident că încă nu ne-am deprins să cântărim cum se cuvine acest dar al lui Dumnezeu, care este libertatea.
Aș încheia cu o altă dimensiune a cuvântului: magia. Există o magie a cuvântului, iar aceasta se reflectă mai alea în literatură. Mai mult, amintiți-vă de vorba lui Dostoievski, cum că frumusețea va mântui lumea, veți descoperi chiar o funcțiune soteriologică a esteticului prin cuvânt.
În perimetrul acestei magii a cuvântului se manifestă și puterea lui terapeutică. Doctorii știu mai bine că o vorbă bună, de prietenie și încurajare, spusă la căpătâiul bolnavului, prețuiește uneori mai mult decât un vârf de bisturiu, un ac de seringă sau un lichid medicamentos.
Și acum, în încheiere, am să citez una dintre poeziile mele, din ciclul Anamneze: «Puterile cuvântului le știu/ și nu de-acum și nici de prin aproape,/ ci de pe când mi se purtau pe ape/ în oglindirea cerului sălciu,// precum în deltă duhul dimineții/ închipuie icoane din nimic,/ în pelican se’ncuibă și’n chitic/ și’ngreunează cimbrii și scaieții.// Rostesc, și totul se preface’n rost;/ ologul zburdă, ciungul vă mângâie,/ vă-mbrățișați cu cel mâncat de râie,/ lunaticul surâde’n adăpost,// aude surdul, orbul vede, sfinte/ vi-s târfele cetății, prin ce spun/ se’ntoarnă osândiții din surghiun,/ cuvântul meu răzbate și’n morminte.// Umiți, voi credeți că scornesc minuni/ ca să-mi arăt puteri nepământene./ Minunea, vai!, e numai pentru lene./ La spaime sacre, când veți fi imuni?// Sunt un om ca voi, dar om încuvântat./ Miracolul e fapta mea cea bună./ De-acum nici o durere n’o să spună/ că mi-a cerut un leac și nu i-am dat»”.
Astărăstoae?
-pe cand conducea Colegiul Medicilor era un fariseu nenorocit,
siktir!
10 SFATURI DE VIAȚĂ MEMORABILE DE LA CONFUCIUS
https://1923.ro/2024/08/marii-intelepti-ai-lumii-10-sfaturi-de-viata-memorabile-de-la-confucius/#google_vignette
https://www.youtube.com/watch?v=A0fDnm55xxY&t=827s
Confucius a fost unul dintre cei mai influenți gânditori și filosofi din istorie. Învățăturile sale despre virtute, moralitate și relații umane au modelat cultura chineză. Acestea influențează și astăzi societățile din întreaga lume.
Acest articol explorează viața și filosofia lui Confucius. Vom analiza principiile sale fundamentale și relevanța lor în lumea de astăzi.
Idei esențiale de reținut
Confucius a fost un filosof chinez influent, a cărui învățături au modelat cultura și societatea chineză timp de secole.
Principiile filosofiei confucianiste sunt centrate pe virtute, moralitate, guvernare și relații umane.
Învățăturile lui Confucius sunt încă relevante și își găsesc aplicabilitate în lumea modernă.
Confucius a fost un promotor al educației și al studiului, considerând că acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea individuală și a societății.
Cuvintele înțelepte ale lui Confucius continuă să inspire și să influențeze gândirea oamenilor din întreaga lume.
10 sfaturi de viață memorabile de la Confucius
Cultivă-ți caracterul „Omul superior își cultivă caracterul.” Dezvoltarea personală și moralitatea sunt esențiale pentru a trăi o viață împlinită și demnă.
Respectă-ți părinții și strămoșii „Pietatea filială este fundamentul virtuții.” Respectul și grijă pentru părinți și strămoși sunt pietrele de temelie ale unei societăți armonioase.
Fii modest și învață continuu „Nu contează cât de încet înaintezi atâta timp cât nu te oprești.” Învățarea continuă și modestia sunt cruciale pentru progresul personal.
Practică umilința și evită mândria „Un om înțelept este umil și modest.” Umilința permite o mai bună înțelegere a propriei persoane și a lumii înconjurătoare.
Alege-ți prietenii cu grijă „Nu te asocia cu cei care nu sunt valoroși.” Prieteniile bazate pe virtute și respect reciproc sunt esențiale pentru creșterea personală.
Fii empatic și compătimitor „Ce ție nu-ți place, altuia nu face.” Empatia și compasiunea sunt fundamentale pentru relațiile umane sănătoase. Ajua cat poti pe cel nenorocit inainte de al compatimi, compatimirea fara ajutor nu schimba situatia.
Fii drept și cinstit „Dreptatea este esențială în orice acțiune.” Integritatea și onestitatea sunt esențiale pentru construirea încrederii și a respectului.
Cunoaște-ți locul în societate „Fiecare are un rol în societate.” Înțelegerea și îndeplinirea rolului nostru contribuie la ordinea și armonia socială.
Promovează educația și înțelepciunea „Educația este pentru toți.” Învățătura continuă și educația sunt fundamentale pentru dezvoltarea unei societăți civilizate.
Practică autocontrolul „Un om superior este calm și cumpătat.” Controlul asupra propriei persoane și acțiunilor este esențial pentru menținerea unui echilibru intern și extern.
Cine a fost Confucius?
Confucius, cunoscut și sub numele de Kong Qui sau Kong Fuzi, a fost un influent filozof, profesor și om de stat din China antică. El a trăit între 551-479 î.Hr. Învățăturile sale filosofice și morale au avut o profundă influență asupra culturii și societății chineze. Acestea au fost adoptate ca bază a sistemului de valori și a conduitei etice.
Viața și timpul lui Confucius
Născut într-o familie săracă, Confucius a fost un om educat și dedicat învățământului. A activat ca oficial guvernamental, dar a renunțat la această carieră pentru a se concentra pe predarea filosofiei confucianiste. Deși nu a fondat o religie, ideile sale despre moralitate, guvernare și relațiile umane au devenit centrale în biografia lui Confucius și în dezvoltarea culturii chineze.
Influența filosofiei lui Confucius
Învățăturile lui Confucius au promovat valori precum respectul, onestitatea, loialitatea și devoțiunea față de familie și stat. Aceste principii au devenit fundamentale în filosofia confuciană. Ele au avut un impact semnificativ asupra gândirii și comportamentului în China timp de peste două milenii.
Confucianismul a influențat profund sfera socială, politică și educațională din China. A devenit una dintre cele mai importante doctrine filosofice și morale din țară si din sud-estul Asiei.
„Căutați înțelepciunea, cultivați virtutea, respectați autoritățile și îngrijiți-vă de cei dragi.” – Confucius
Principiile fundamentale ale învățăturilor lui Confucius
Doctrina lui Confucius a fost despre principiile confucianismului, valorile confucianiste și moralitatea în societate. El a pus accent pe:
Cultivarea virtuții personale – Confucius a spus că fiecare trebuie să lucreze la îmbunătățirea propriului caracter.
Respectul față de familie și autorități – El a subliniat importanța respectului și loialității față de familia și autoritățile de la noi.
Importanța educației și a studiului – Confucius a văzut educația ca fiind esențială pentru a deveni mai buni.
Guvernarea prin exemplu și virtute – Conducătorii trebuiau să fie modele de moralitate și să guverneze cu bunătate.
Aceste principii confucianismului au creat o viziune completă despre viață. Aceasta a influențat cultura și societatea chineză pentru secole.
„Educația înnobilează caracterul, iar caracterul înnobilează țara.” ~ Confucius
Confucius despre virtute și moralitate
Filosofia lui Confucius punea mare accent pe virtuțile morale. Aceste valori și principii etice erau idealul uman. Erau cele către care trebuia să tindă fiecare pentru armonia socială și personală.
Cele cinci virtuți confucianiste
Confucius a spus că există cinci virtuți fundamentale. Acestea ghidau comportamentul moral:
Benevolența (ren) – compasiune, grija pentru alții și altruism.
Corectitudinea (yi) – onestitate, integritate și simțul dreptății.
Ritualul propriei conduite (li) – respect pentru tradiții, etichetă și ceremonii sociale.
Înțelepciunea (zhi) – cunoaștere, înțelegere și decizii înțelepte.
Loialitatea (xin) – credință, sinceritate și demnitate în relațiile cu alții.
Aceste virtuți confucianiste erau calea spre moralitatea perfectă. Ele asigurau echilibrul necesar pentru o viață plină de armonie, la nivel personal și social.
„Lăsați-vă conduși de benevolență, susținuți de corectitudine și împodobiți de ritual.” ~ Confucius
Confucius despre guvernare și conducere
Filozofia politică a lui Confucius pune accent pe rolul conducătorilor și principiile de guvernare. Acestea sunt bazate pe virtuți morale. Un lider eficient trebuie să fie un model moral pentru ceilalți, promovând armonia socială. El guvernează prin conducere morală, nu prin forță.
Confucius credea că un guvern stabil și o societate prosperă se bazează pe cultivarea virtuților morale. Aceasta este valabilă la nivel individual și la nivel de conducere. El a subliniat importanța exemplului liderilor. Aceștia trebuie să-și îmbunătățească constant caracterul și să acționeze conform principiilor de guvernare confucianiste.
Conducătorul trebuie să fie un model de virtute și integritate morală.
Guvernarea trebuie să se bazeze pe educație, tradiție și cultură, nu pe constrângere.
Armonia socială este esențială, iar conflictele trebuie evitate prin dialog și compromis.
Grija pentru bunăstarea poporului trebuie să fie prioritatea numărul unu a guvernului.
Conform filosofiei lui Confucius, un conducător moral câștigă autoritatea prin exemplul personal, nu prin forță brută. Acesta este un concept fundamental al filozofiei politice confucianiste. Încă influențează modul de gândire și de guvernare în unele culturi asiatice.
– “Guvernare prin virtute” – Liderii trebuie să fie un model moral pentru populație, nu să guverneze prin forță.
– “Grija pentru popor” – Bunăstarea și interesele poporului trebuie să fie prioritatea guvernului.
– “Armonie social” – Conflictele trebuie rezolvate prin dialog și compromis, nu prin confruntare.
– “Respect absolute pentru tradiție și cultură” – Educația și valorile tradiționale trebuie să stea la baza guvernării.
Moștenirea lui Confucius în guvernare și conducere este și astăzi relevantă. Inspiră concepte ca leadership-ul bazat pe valori, guvernarea responsabilă și dezvoltarea durabilă.
Confucius despre familie și relații
Familia și relațiile interpersonale erau foarte importante pentru Confucius. El a spus că respectul și datoria față de părinți sunt esențiale. Considera familia ca fiind baza societății.
Confucius a subliniat și importanța respectului pentru tradiții și ritualuri. Acestea ajută la menținerea armoniei și ordinii în comunitate.
Respectul pentru părinți și tradiții
Confucius a spus că respectul pentru părinți și tradițiile familiale sunt esențiale. Acestea sunt baza relațiilor familiale confucianiste și valorilor familiale confucianiste. Păstrarea respectului pentru tradiții ajută la coeziunea socială.
El a subliniat datoria filială. Copiii trebuie să își respecte și să își onoreze părinții, indiferent de vârstă sau statut. Această valoare a modelat relațiile familiale confucianiste și valorile familiale confucianiste în China.
„Ceea ce iubește fiul, aceea iubește și tatăl; ceea ce respectă fiul, aceea respectă și tatăl.” – Confucius
Această citare arată cum Confucius a văzut respectul pentru părinți și tradiții ca esențial. El a spus că acestea sunt cheia armoniei și coeziunii în familie și comunitate.
Confucius despre educație și studiu
Confucius spunea că educația și studiul continuu sunt esențiale pentru a deveni o persoană bună și inteligentă. El credea că toți oamenii ar trebui să se străduiască să se perfecționeze prin educație.
Pentru el, educația nu înseamnă doar a ști multe lucruri. Este mai mult decât atât. Este despre cultivarea virtuților și dezvoltarea caracterului uman.
El vedea studiul ca fiind cheia pentru a deveni mai inteligent și sănătos mintal.
Confucius sublinia importanța studiului pentru a învăța tot timpul. El încuraja oamenii să fie curioși și să își cultive caracterul. Acesta este un mod bun de a deveni mai bun.
Principiile educației confucianiste
– “Cultivarea intelectului” – Dezvoltarea unei gândiri critice și a capacității de a rezolva probleme.
– “Formarea caracterului moral” – Dobândirea virtuților precum onestitatea, respectul și responsabilitatea.
-“ Învățare pe tot parcursul vieții” – Îmbunătățirea continuă a cunoștințelor și a abilităților. Invatarea inseamna intelegerea profunda a cunostintelor nu doar memorarea lor mecanica si stearpa.
Confucius vedea educația ca fiind mult mai mult decât un mod de a ajunge undeva. Era o cale de cultivare a umanității și de îmbunătățire a caracterului uman.
Citate memorabile ale lui Confucius
Opera lui Confucius este plină de citate memorabile care reflectă profunzimea și relevanța filosofiei lui Confucius. Acestea abordează teme universale ca viața, fericirea și dezvoltarea caracterului uman. Aceste citate inspiră și ghidează oamenii în căutarea înțelepciune Confucius și semnificație.
Citate despre viață și fericire
„Nu poți deschide o floare, fără a tulbura o stea.”
„Fericirea stă în a fi mulțumit cu ceea ce ai, nu în a dori ceea ce nu ai.” –
Citate despre caracterul uman
„Cultivă-ți propriul caracter, nu critica pe alții.”
„Cea mai mare calitate a unui om este să fie bun.”
„Răbdarea este o formă de virtuozitate.”
„Orice lucru în exces devine viciu.” – Confucius subliniază importanța moderației și a echilibrului în viață.
„Cinste-ți propriul nume mai presus de orice.” – Acesta este un apel la integritate și responsabilitate individuală.
„Un om poate înălța un munte, dar nu poate adăuga un centimetru la înălțimea sa.”
Aceste citate ale lui Confucius sunt și astăzi relevante.
Oferă o înțelepciune profundă despre viață, caracter și relații umane.
Influența lui Confucius în cultura modernă
Confucius a trăit demult, dar învățăturile sale încă influențează cultura chineză și din alte părți ale Asiei. Principiile confucianiste au modelat valorile, relațiile sociale și politica. Astăzi, filosofia lui Confucius este studiată și aplicată în diverse domenii, de la management la relații interpersonale.
„Confucianismul a fost și rămâne o forță dinamică în societățile din Asia de Est, modelând modul în care oamenii se văd pe ei înșiși și pe ceilalți, precum și cum interacționează în cadrul familiei, comunității și societății mai largi.” – Daniel A. Bell, profesor de filosofie politică.
Relevanța lui Confucius în lumea modernă
Deși inițial o filosofie a statului și a moralității, confucianismul este acum relevant în multe domenii ale vieții moderne:
În management și leadership, principiile confucianiste precum respectul, loialitatea și încrederea îmbunătățesc relațiile dintre angajați și conducători.
În educație, accentul pus pe disciplină, tradiție și perfecționare personală este văzut în multe sisteme educaționale din Asia de Est.
În relațiile interpersonale, valorile confucianiste ale armoniei, datoriei și loialității sunt încă puternic înrădăcinate în cultura multor țări.
Deși impactul filosofiei confucianiste a scăzut recent, Confucius încă oferă perspective valoroase asupra conducerii, educației și relațiilor umane.
Învățăturile lui Confucius și relevanța lor în ziua de azi
Confucius a trăit peste 2.500 de ani în urmă, dar multe dintre principiile sale fundamentale rămân relevante și astăzi. Ideile sale despre virtuți, armonie socială, educație și relații familiale sunt folosite în multe domenii ale vieții.
Aplicarea învățăturilor în viața de zi cu zi
În era modernă, învățăturile lui Confucius sunt încă valoroase pentru a naviga în viața de zi cu zi. Principiile sale despre autodepășire, respect și angajament comunitar pot fi aplicate astăzi. Acestea contribuie la o calitate superioară a vieții și la armonizarea relațiilor.
Prin urmare, moștenirea lui Confucius rămâne relevantă și valabilă în lumea de azi. Oferă o cale de înțelegere și cultivare a virtuților pentru a aduce echilibrul și împlinirea personală dorită.
FAQ
Cine a fost Confucius?
Confucius, cunoscut și sub numele de Kong Qui sau Kong Fuzi, a fost un influent filozof, profesor și om de stat din China antică. A trăit între 551-479 î.Hr. Învățăturile sale au devenit una dintre cele mai importante doctrine filosofice și morale din China, având o profundă influență asupra culturii și societății chineze.
Care sunt principiile fundamentale ale filosofiei lui Confucius?
Învățăturile lui Confucius se bazează pe promovarea armoniei sociale și a ordinii. El a subliniat importanța virtuții personale, respectului față de familie și autorități, precum și a educației și a studiului. Ideea sa a fost că guvernarea ar trebui să se bazeze pe exemplu și pe cultivarea calităților morale.
Care sunt cele cinci virtuți confucianiste esențiale?
Confucius a accentuat dezvoltarea virtuților morale. Printre cele cinci virtuți fundamentale ale filosofiei sale se numără benevolența, corectitudinea, ritualul, înțelepciunea și loialitatea.
Care este viziunea lui Confucius asupra guvernării și conducerii?
Confucius a avut o viziune unică asupra guvernării și conducerii. El credea că un guvern eficient se bazează pe virtuțile morale, pe exemplul conducătorilor și pe educație. Un conducător ar trebui să fie un model moral pentru supușii săi și să promoveze armonia socială prin virtute, nu prin forță.
Care este importanța familiei și a relațiilor interpersonale în filosofia lui Confucius?
Familia și relațiile interpersonale erau esențiale în filosofia lui Confucius. El a accentuat importanța respectului și a datoriei filiale, considerând familia piatra de temelie a societății. De asemenea, Confucius a subliniat necesitatea respectării tradițiilor și a ierarhiei sociale pentru a întreține armonia și ordinea.
Care este importanța educației și a studiului în învățăturile lui Confucius?
Confucius a considerat educația și studiul esențiale pentru dezvoltarea morală și intelectuală. El a promovat ideea că toți oamenii, indiferent de statut social, trebuie să se dedice studiului continuu și perfecționării personale. Educația nu se rezumă la cunoașterea de informații, ci este o cale de cultivare a virtuților și a caracterului uman.
Care sunt câteva citate memorabile ale lui Confucius?
Opera lui Confucius este plină de citate memorabile. Acestea reflectă profunzimea și relevanța gândirii sale. Unele dintre cele mai cunoscute abordează teme universale precum viața, fericirea și dezvoltarea caracterului uman.
Care este influența filosofiei lui Confucius în cultura modernă?
Filosofia lui Confucius a influențat puternic cultura și societatea chineză de-a lungul timpurilor. Principiile confucianiste au modelat sistemul de valori, educația, relațiile sociale și politica în China și alte părți ale Asiei. Astăzi, aceste principii sunt studiate și aplicate în diverse domenii, de la management și leadership până la relațiile interpersonale.
Care este relevanța învățăturilor lui Confucius în ziua de azi?
Învățăturile lui Confucius rămân relevante și în lumea contemporană. Ideile sale despre virtuți, armonie socială, educație și relații familiale sunt încă aplicate în diverse sfere ale vieții. Aceste principii pot oferi îndrumări valoroase pentru a naviga prin provocările vieții de zi cu zi și pentru a dezvolta o perspectivă echilibrată și etică asupra existenței.