caroline gunderode
16 aprobate

gmail.comx
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

Harari și „omul digital de mâine”: proiectele tulburătoare ale Forumului de la Davos
Publicat la 19.04.2022 la ora 18:03

Yuval Harari, consilier principal din Davos, își imaginează omul digital de mâine.
Kristof Van Accom / AFP
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Autor(i): FranceSoir
-A _+ A
Unii știu, alții nu. Cu toate acestea, rolul său este major în cadrul Forumului Economic Mondial, deoarece el este principalul consilier al acestuia. Yuval Noah Harari este un scriitor și istoric israelian, autor al bestsellerului „Sapiens”, o lucrare care adaugă știință la istoria întregii noastre umanități. Deja în 2018, înainte de pandemia globală, a evocat conceptele omului digital de mâine. Acest om ar fi cel care ar putea fi „hacked” , pentru care viața nu ar mai avea un sens real. Liderii ar trebui apoi să facă tot posibilul pentru a remedia acest lucru, în special prin jocuri video și medicamente. Mâna dreaptă a lui Klaus Schwab și-a făcut un nume și cu al doilea volum: „Homo Deus”.

Omul: Homo sapiens sau o creatură divină?

Considerată una dintre cărțile preferate ale lui Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite, „Sapiens” (o scurtă istorie a umanității) este o lucrare publicată de Yuval Harari, în Franța, în 2015. În această lucrare, se urmărește evoluția a speciei umane prin revoluția cognitivă, agricolă și științifică. A patra parte a cărții, care se referă la revoluția științifică (începând din secolul al XVI-lea după el), este deosebit de intrigantă. Ne permite să înțelegem progresele tehnologice și științifice care ar permite omului să devină un cvasi-Dumnezeu.

„Oamenii dezvoltă puteri și mai mari decât oricând înainte, căutăm cu adevărat puteri divine de a construi și distruge, îi îndreptăm cu adevărat pe oameni în Dumnezeu”, a scris el.

Întrebat la France Soir în cadrul unei „Provocare a adevărului”, Laurent Alexandre însuși și-a expus punctul de vedere cu privire la aceste fapte. El a folosit termenul de „lovitură digitală” pentru a se referi la puterea deținută de giganții tehnologiei. O putere imensă, a afirmat el, amestecând în același timp tehnologia, știința și politica.

Spre un sistem de guvernare globală prin supraveghere în masă?

În timp ce noțiunile de „Marea Resetare” sau „sistem de guvernare globală” promovate de Forumul de la Davos sunt încă adesea denumite „teorii ale conspirației” , ele au un scop comun: să transformăm societatea noastră într-o lume mai bună. Dar care sunt mizele acestor aspirații?

Monitorizarea pare să fie cheia de boltă a proiectului. Pe acest subiect, Yuval Harari, mâna dreaptă a lui Klaus Schwab, a declarat cu vigoare: „Acum vedem sisteme de supraveghere în masă, chiar și în țările democratice care, până acum, le-au respins […]. Înainte ca supravegherea să fie în afara noastră. trup, acum intră în corpul nostru”. Indiferent dacă vă place sau nu science fiction, apar întrebări. Mai ales că introducerea permisului de vaccinare și democratizarea codurilor QR se află de doi ani în centrul știrilor internaționale.

El a mers atât de departe încât a afirmat că „oamenii sunt acum animale hackabile”. El explică că pentru a pirata o ființă umană sunt suficiente două lucruri: „Multă putere de calcul și multe date, mai ales, date biometrice”. Amintiți-vă că Comisia Europeană intenționează să instituie un sistem internațional de recunoaștere facială , care va umple cu exactitate o bază de date gigantică. Deocamdată ar fi afectați doar cetățenii care au săvârșit o infracțiune.

În plus, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avut ambiții profunde, încă din 2021, să dezvolte cât mai repede o identitate digitală europeană. Proiectul constă în digitalizarea tuturor documentelor administrative pentru a le stoca online. Ar fi posibil să-l accesezi într-un mod „sigur” și „transparent” , potrivit Uniunii Europene.

Vezi și: UE dezvăluie un plan pentru un nou portofel de identitate digitală

În Franța, Emmanuel Macron se interesează îndeaproape de „metaversul european” , un nou univers digital (și futurist) de care ar putea beneficia societatea. Nu e de mirare dat fiind că a fost recunoscut drept „obișnuit al lui Davos” de însuși Klaus Schwab, pe 24 ianuarie 2018.

Citește și: De ce Emmanuel Macron face din „metaversul european” un punct esențial al programului său?

Putem ucide minciuna?

În cadrul reuniunilor anuale ale Forumului de la Davos, Yuval Harari a repetat mereu cât de ușor este să faci să creadă minciuna: „Dacă repeți o minciună suficient de des, oamenii vor crede că este adevărul și cu cât minciuna este mai mare, cu atât mai bine. ” , a ciocănit el în timpul unui interviu acordat emisiunii TED în februarie 2017. Minciuni cu care a învățat chiar să trăiască: „Știrile false ne-au înconjurat de mii de ani: să luăm Biblia, de exemplu”.

Pentru a rezolva această problemă, „următorul pas este supravegherea care va intra în corpul nostru”, relatează el, o privire plină de entuziasm. Și pentru asta, epidemia de Covid-19 pare să fi deschis o breșă. Atât de mult încât Yuval Harari afirmă că argumentul privind sănătatea „convinge oamenii să accepte, asta este legitim: supravegherea biometrică totală” .

Nu uitați că toate videoclipurile sunt disponibile pe site-ul oficial WEF .

Autor(i): FranceSoir

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
https://www.francesoir.fr/societe-science-tech/yuval-harari-forum-economique-mondial