RECOLTAREA DE ORGANE ÎN CHINA

„Opriți asasinarea pentru organe”: jucătorul NBA îi spune Beijingului să pună capăt recoltării forțate de organe
DE EVA FU 16 noiembrie 2021 Actualizat: 17 noiembrie 2021mai mare mai mic Imprimare
Enes Kanter , un centru pentru NBA lui Boston Celtics , pe 16 noiembrie trântit la Beijing pentru uciderea la scară industrială a prizonierilor de conștiință pentru organele lor, dublarea în jos pe cruciada lui social media împotriva regimului vinovat de abuzuri la drepturile omului abuzuri.

„Nu mai ucideți pentru organe. Este o crimă împotriva umanității”, a scris jucătorul turc într-o postare care a apărut pe Twitter, Facebook și Instagram.

Postările lui Kanter includ fotografii cu o nouă pereche de adidași personalizați care transmit același mesaj. Pictat pe un adidași este un doctor îmbrăcat în albastru, strângând un organ care încă picură sânge. Un ficat, un rinichi și o inimă sunt reprezentate pe vârful pantofului; fiecare organ are atașat o etichetă de preț. Adidașii sunt presărați cu pete de sânge pictate peste tot.

„Opriți recoltarea de organe în China”, scrie un slogan cu litere îndrăznețe pictat pe partea laterală a unui pantof.

Rapoarte detaliate care indică faptul că regimul a recoltat organe de la prizonierii în viață și le-a vândut pe piața transplanturilor au apărut pentru prima dată în 2006. Mai mulți avertizori au abordat, de asemenea , Epoch Times în același an pentru a face lumină asupra practicii ilicite.

În 2019, un tribunal popular din Londra a confirmat acuzațiile de lungă durată după o investigație de un an. A constatat că Beijingul s-a angajat în recoltarea forțată de organe de ani de zile „la scară semnificativă” și continuă să facă acest lucru. Principala sursă a organelor, potrivit tribunalului, au fost practicanții Falun Gong, o disciplină spirituală bazată pe principiile adevărului, compasiunii și toleranței, care a fost persecutată cu brutalitate în China din 1999.

Teama de represalii economice a determinat parțial comunitatea medicală și internațională să închidă ochii la abuzuri, potrivit unor experți medicali.

Weldon Gilcrease, specialist gastrointestinal la Universitatea din Utah, a declarat că atunci când a încercat să discute concluzia tribunalului cu sistemul de sănătate al școlii sale, liderii și- au exprimat rezerve , temându-se că, dacă vor vorbi, China va opri fluxul de studenți internaționali către Universitatea.

„Cu siguranță primești sprijin la nivel individual, dar când încerci să ridici acest lucru la nivelul instituției, acolo devine asurzitor de tăcere”, a declarat Gilcrease pentru The Epoch Times în septembrie.

Corporate America a arătat, de asemenea, reticență în a vorbi despre drepturile omului ale Chinei. Coca-Cola, Airbnb, Procter & Gamble și Visa – principalii sponsori americani ai Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022 – au refuzat să spună dacă vor sprijini mutarea Jocurilor Olimpice într-o altă locație atunci când au fost presați de parlamentarii americani în luna iulie.

„Atâta timp cât guvernele le permit sportivilor să participe la jocuri, vom fi acolo pentru a-i sprijini și sponsoriza”, a declarat Andrea Fairchild, vicepreședinte senior al strategiei globale de sponsorizare la Visa Inc., la audierea Congresului.

Bărbații trec pe lângă un afiș la o expoziție NBA din Beijing
Bărbații trec pe lângă un afiș la o expoziție NBA din Beijing, pe 8 octombrie 2019. (Jason Lee/Reuters)
În ultimii doi ani, NBA a suferit de două ori furia regimului din cauza problemelor legate de drepturile omului.

În octombrie 2019, un tweet al lui Daryl Morey, pe atunci director general al Houston Rockets, în sprijinul protestelor pro-democrație din Hong Kong, a făcut ca NBA să piardă sponsori majori chinezi. Televiziunea de stat CCTV și gigantul de internet Tencent, care a avut un contract de cinci ani pentru a difuza jocuri NBA, au scos temporar programele ligii.

Tencent a reluat în liniște transmisia live la scurt timp după, deși jocurile cu Philadelphia 76ers, care l-au angajat pe Morey în noiembrie anul trecut, au fost difuzate de atunci doar prin actualizări de text și imagini.

Franța lui Kanter față de Tibet în octombrie a declanșat o nouă rundă de represalii din partea Chinei. După ce a publicat un videoclip de două minute pe Twitter în care explodau suprimarea libertății religioase de către regim, transmisiunea live pentru jocurile Celtics a dispărut din Tencent.

Tânărul de 29 de ani a văzut o reducere marcată a timpului său de joc în acest sezon. Până acum, el a jucat în doar trei dintre primele 14 meciuri ale celor de la Celtics și are o medie de șase minute de timp de teren pe meci, pe care unii fani îl suspectează că are legătură cu activismul său.

Kanter pare să sugereze că așa este cazul.

„Continuați să mă limitați pe teren, vă voi expune în afara terenului”, a scris el pe Twitter cu două zile mai devreme.

Boston Celtics – Houston Rockets
Adidași purtați de Enes Kanter de la Boston Celtics la Toyota Center din Houston, pe 24 octombrie 2021. (Carmen Mandato/Getty Images)
Însă antrenorul principal al celor de la Celtics, Ime Udoka, a susținut că decizia de a limita minutele lui Kanter se bazează „strict pe baschet”, indicând slăbiciunea sa în apărare.

„Avem mulți băieți care sunt calificați și vor să joace și sunt competitivi, așa că devin nerăbdători. Vrei să le găsești minute, dar alți tipi joacă bine”, a spus el, potrivit Boston.com.

Udoka a mai spus că comentariile lui Kanter „nu sunt cu adevărat o distragere a atenției”.

„Nu am rețele sociale. Am auzit de unele lucruri, dar băieții au dreptul să-și exprime părerile. Și am spus asta din prima zi. Nimic legat de baschet nu se va baza pe asta”, a spus el.