NZ
5 aprobate
nono_zigar@yahoo.com
95.76.1.146

Cum spune GpR ca România să facă aceeaşi politică ca Trump în SUA, când „Trump își dotează aparatul de politică externă cu nebuni sioniști extremiști și belicoși‟, cum detaliază un articole pe Incorect Politic?:

Apoi, nu poţi fi promotorul intereselor în România ale Rusiei, Chinei şi BRICS, cum este amăgitorul şi alunecosul „Grup pentru România”, şi să spui totodată că victoria lui Trump este binevenită, căci Trump e un adversar redutabil al Chinei, al Iranului şi al BRICS, şi nici cu Rusia nu ştim cum va juca cu adevărat, căci după ce s-a Trump s-a întâlnit miercuri 13 noiembrie cu Biden, în Biroul Oval, SUA a permis Ucrainei să lovească cu racehte cu rază lungă Rusia. Trump şi Biden s-au înţeles de data aceasta!
Liderul american Donald Trump îşi şi compune acum administraţia cu „şoimi‟ (hawks) anti-China, precum Marco Rubio ş.a.
Căci Trump a promis încă din timpul campaniei electorale că va înăspri războiul comercial împotriva gigantului asiatic, iar președintele chinez, Xi Jinping, este conștient de riscurile pe care le implică noua victorie a lui Trump: „O relație [chinezo-americană] conflictuală ar fi dăunătoare pentru toți, în timp ce istoria ne-a arătat că o cooperare este benefică pentru ambele țări”, i-a transmis joia trecută președintele chinez învingătorului la alegerile prezidențiale americane, într-o convorbire telefonică menită să-l felicite pe proaspăt-alesul președinte.
Cooperarea nu apare pe agenda republicanilor. „Politica față de China se va înăspri chiar mai mult”, a avertizat Mikko Huotari, director adjunct al Mercator Institute for China Studies (Merics), în contextul victoriei lui Donald Trump. Această schimbare se datorează, în mare parte, echipei viitorului președinte. În SUA, „totul depinde de oamenii pe care președintele îi alege în jurul său”, subliniază Giovanna De Maio, specialistă în relații internaționale, profesor asociat la Universitatea George Washington și profesoară la Sciences Po Paris. (Vorbim de opiniile unor cercetători adevăraţi, nu ca cele ale scamatorii din spatele comunicatelor GpR, care vorbesc aberant şi mincinos de vreo lupta a lui Trump cu bancherii iudeo globali, marote lupocorviniste de ameţit inutil şi chiar păgubos publicul român.)
În cazul lui Trump, echipa pe care o ține aproape de el „nu duce lipsă de persoane influente care au un sentiment de ostilitate față de China”, spune și Zeno Léoni, expert în relațiile chinezo-americane la King’s College din Londra, căci în SUA, mai multe figuri importante cu o poziție anti-China sunt vizate pentru poziții-cheie în guvern.
În timpul campaniei, președintele-ales a promis să impună tarife de 60% asupra tuturor importurilor chineze. „O astfel de măsură ar însemna o deteriorare gravă a relațiilor dintre cele două țări”, declară cabinetul de consultanță Dezan Shira & Associates, care furnizează conținut pentru site-ul China Briefing. Sancționarea companiilor exportatoare chineze ar fi o lovitură dură pentru China, care suferă deja de o încetinire economică severă.
Coșul de consum american este alcătuit în mare parte din produse fabricate în China sau care conțin componente chinezești, dar „lui Donald Trump nu pare să-i pese de acest aspect, pentru că el crede că reducerile de impozite pe care le prevede pentru cei mai bogați și pentru marile companii îi vor încuraja să transpună aceste reduceri în prețurile produselor lor”, remarcă Zeno Leoni.
De asemenea, noul conflict comercial va fi probabil mai violent, deoarece de această dată „China este mai bine pregătită și mai dispusă să riposteze [la măsurile ostile ale SUA], vizând anumite companii”, spune Mikko Huotari.
Donald Trump nu este cunoscut pentru încrederea sa în aliați, precum Biden. „Joe Biden a pus la punct o rețea structurată de alianțe și pacte defensive cu aliații din regiunea Indo-Pacificului, mai precis cu Japonia, Coreea de Sud și Australia”, subliniază Giovanna De Maio.
Cu toate acestea, „există persoane din cercul lui Trump, precum Elbridge Colby [fost consilier pe probleme de apărare al miliardarului republican], care militează pentru o creștere a investițiilor militare în Asia [in aliatii gasiti de Biden] și chiar pentru alocarea mai multor resurse pentru această regiune decât pentru Europa”, adaugă Giovanna De Maio.
În problema Taiwanului „este imposibil de știut care va fi strategia unei viitoare președinții Trump, iar în timpul campaniei, acesta a făcut declarații care ar fi putut ridica îndoieli cu privire la angajamentul său față de insulă”, notează Zeno Leoni. De exemplu, el s-a plâns că Taiwanul, unul dintre principalii furnizori mondiali de cipuri pentru calculatoare, a „furat” piața strategică a semiconductorilor de la Statele Unite. De asemenea, Trump a sugerat că teritoriul revendicat de China ar trebui să „plătească pentru protecția americană”. Este acesta un mod de a sugera că soarta Taiwanului este negociabilă, atâta timp cât se plătește bine?
Dar „strategia SUA cu privire la Taiwan – ca partener independent al SUA, opus Chinei – este atât de înrădăcinată în continuitate, încât nici măcar Donald Trump nu va putea să o schimbe”, consideră Zeno Leoni.
https://www.france24.com/…/20241109-donald-trump-etats…
Trump vrea deci „șoimi‟ anti-chinezi pentru rolurile cheie în materie de securitate și politică externă. Astfel, el, în calitate de președinte ales, îl va numi pe Michael Waltz drept consilier pentru securitate națională și pe Marco Rubio ca secretar de stat în cabinet, respectiv să facă politica Externă a SUA.
Politicienii la care apelează Donald Trump pentru administraţia sa, au poziții dure împotriva Chinei pentru rolurile cheie din noul său cabinet. Astfel, președintele ales al SUA i-a cerut lui Michael Waltz, un ofițer în retragere al Gărzii Naționale a Armatei și veteran de război, să fie consilierul său pentru securitate națională. Waltz face parte din grupul de lucru al republicanilor privind China și este avocatul unei politici externe a SUA mai agresivă când vine vorba de China. El a cerut în trecut boicotarea SUA a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, din cauza a ceea ce el a numit „suprimarea” informațiilor despre focarul de Covid-19 de la Wuhan și a maltratării continue de către statul chinez a populației minoritare uigure.
La rândul lui Rubio era şi el un șoim anti-chinez de top, în Senat, şi ceruse departamentului de trezorerie în 2019 să lanseze o evaluare a securității naționale americane privind pătrunderea la americani a aplicației populare de socializare chinezească TikTok. În calitate de principal republican în comisia de informații a Senatului, el ceruse administrației Biden să blocheze toate vânzările către uriaşa companie chinezească Huawei la începutul acestui an, după ce compania de tehnologie chineză sancționată a lansat un nou laptop alimentat de un cip de procesor Intel AI.
https://www.theguardian.com/us-news/2024/nov/12/us-election-updates-2024-trump-cabinet-picks-appointments-so-far-2025