Dragi prieteni ai Rosiei Montane,
Cianurarea Romaniei a intrat in linie dreapta in aceasta toamna. Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiara a companiei canadiene Eldorado Gold, desfasoara deja lucrari de construire la prima platforma industriala a proiectului minier Certej.
Reteaua Mining Watch Romania reclama totala lipsa a functionalitatii autoritatilor de profil din judetul Hunedoara, precum si a Guvernului Romaniei. Unul din cele mai mari zacaminte aurifere din Romania si obiectul unui proiect minier de mari dimensiuni a inceput sa fie pregatit pentru exploatare fara ca autoritatile vizate sa ia macar act de acest lucru. Impertinenta Deva Gold SA de a incepe un proiect minier fara autorizatiile de construire necesare este intrecuta doar de lipsa vigilentei institutiilor responsabile cu sanctionarea acestor fapte ilegale.
S.C. Deva Gold SA, companie detinuta de Eldorado Gold (80%) si Minvest Deva (<20%) a inceput activitatile de construire si amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreana. La momentul actual numeroase utilaje lucreaza in zona carierei Coranda. Tot in aceasta zona a fost adus recent un concasor, utilaj specific operatiunilor extractive ce permite sfaramarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alaturi de alte utilaje amenajeaza platforme ce vor avea diferite functiuni in cadrul proiectului minier.
Pe 15 octombrie, Mining Watch Romania a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a lua masurile legale de sanctionare contraventionala si prentru a dispune sistarea lucrarilor ilegale. Deva Gold continua sa lucreze.
Va invitam sa contactati INSPECTORATUL JUDETEAN IN CONSTRUCTII – HUNEDOARA pentru a-i determina sa raspunda si sa ia masuri, in cel mai scurt timp posibil, cu privire la lucrarile neautorizate ce se desfasoara in prezent in cariera Coranda, sau dupa caz, sa verifice legalitatea autorizatiei.
Mobil: 0759 042614, Tel: 0254 228 550
Autorizatie OZN la Certej: autoritatile jura ca ea exista, dar n-a vazut-o nimeni
Reprezentanti ai retelei Mining Watch Romania au avut in data de 27 octombrie o intalnire cu primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cimpian, caruia i-au solicitat accesul la autorizatia de construire pentru lucrarile comandate de Deva Gold SA in cariera Coranda. Reprezentantii Mining Watch au dat curs invitatiei lansate in presa de acesta si au dorit sa verifice daca respectiva autorizatie exista si daca respecta rigorile legilor relevante.
In timpul discutiilor d-l Cimpian a tinut in brate trei dosare pe care le-a prezentat ca fiind documentul de autorizare, dar a refuzat sa ofere sansa studierii sau macar a vizualizarii lor de catre cei prezenti. Mentionam ca documentele de autorizare a lucrarilor de constructie sunt documente publice, autoritatile neavand nici un temei legal pentru care acestea sa nu poata fie studiate de cetateni.
Mining Watch suspecteaza ca refuzul vehement al primarului de a face publica autorizatia se datoreaza faptului ca actul ascunde in fapt grave nereguli si ilegalitati. Pentru a asigura publicarea dosarului complet al autorizatiei si punerea sa la dispozitia publicului interesat pentru consultare, a fost depusa la Tribunalul Cluj o actiune de chemare in judecata. Mining Watch cere astfel ca instanta competenta sa oblige primaria Certeju de Sus la respectarea legii liberului acces la informatii.
Agenda Locală 21
În anul 1992, la Summitul Mondial de la Rio de Janeiro – Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare – s-a prezentat conceptul de dezvoltare durabilă la nivel de preşedinţi de state şi guverne (120 de ţări) şi un plan concret pentru punerea în aplicare, numit „Agenda 21”.
A fost adoptată şi „Agenda Locală 21” care să permită administraţiilor locale din întreaga lume să-şi definească dezvoltarea durabilă pe termen mediu şi lung.
Agenda 21 este un program de acţiune pentru secolul 21 orientat către dezvoltarea durabilă. A fost adoptat de către statele semnatare ale Declaraţiei de la Rio din iunie 1992.
Principalele linii de acţiune sunt lupta împotriva sărăciei şi a exluderii sociale, producţia de bunuri şi servicii durabile, protecţia mediului.
Agenda Locală 21 în România
În anul 2000 Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), ca agenţie de implementare a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), împreună cu Capacity 21 şi cu sprijinul Guvernelor Marii Britanii şi Canadei, a început implementarea Agendei Locale 21.
În primul proces de implementare, desfăşurat în perioada 2000–2003, au fost alese nouă “oraşe pilot” (Baia Mare, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Mureş).
Proiectul, apreciat atât la nivel central guvernamental cât şi la nivelul autorităţilor locale, s-a bucurat de o cerere mare din partea altor autorităţi locale pentru a fi incluse în acest proces.
În perioada 2003–2007 Guvernul României a decis extinderea programului la nivel naţional în peste 40 de municipalităţi.
Pe de o parte vorbesc de protectia mediului iar pe de alta il otravesc .Ipocrizia este cap de afis .Calin Georgescu face si el parte din scoala asta filosofica
Ce face Mining Watch trebuie sustinut. Ma voi alatura demersului lor in instanta. Doamne-ajuta!
Agenția Regională de Protecția Mediului Timișoara (ARPMT) a emis Acordul de Mediu nr.8 din 05.07.2012 pentru proiectul Certej.
D-na ministru Rovana Plumb, când a fost luată la întrebări de presă, a declarant că nu a știut și că va cere în instantă anularea acordului.
A făcut-o în septembrie, deci după termenul legal de contestare a unei decizii administrative.
După ce prima instanta și-a declinat competența Ministerul Mediului a abandonat acțiunea.
Acordul de mediu emis este plin de bube. În naivitatea mea am trimis observațiile la Ministerul Mediului, evident fără nici un efect.
Pentru că nu pot atașa argumentele pentru anularea acordului de mediu pe acest program vi-le trimit prin e-mail.
http://www.mmediu.ro/dezvoltare_durabila/agenda_locala.htm
Pentru ca azi se implinesc un numar de ani de la Apocalipsa de la Certej, vedeti neaparat:
http://www.gandul.info/financiar/acum-43-de-ani-la-ora-5-dimineata-acesti-romani-mureau-in-tacere-la-certej-13456249