Cine a doborât avionul de pasageri MH17?

Detalii

Publicat 20 Iulie 2014.

scris de dw.de

Răspunsul la această întrebare se va mai lăsa aşteptat dacă echipele de observatori nu au liberă trecere la locul incidentului din estul Ucrainei. Oricum, doborârea aeronavei companiei de zbor malaeziene reprezintă o cotitură în conflictul ucrainean. După tragicul incident, occidentul apelează insistent la părţile beligerante să permită investigarea cazului şi să aducă armele la tăcere. Germania, Franţa şi Polonia au cerut închierea de urgenţă a unui armistiţiu, aşa cum a făcut-o anterior şi Consiliul de Securitate al ONU. Doar dacă armata ucraineană şi rebelii vor pune capăt luptelor, vor fi posibile investigaţiile la locul în care s-a prăbuşit avionul cu 298 de persoane la bord, au precizat miniştri de Externe ai aşa-numitei Trilaterale de Weimar – Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius şi Radoslav Sikorski – într-o declaraţie comună dată publicităţii noaptea trecută.  Dacă se va dovedi că aparatul malaezian de zbor a fost într-adevăr doborât, aşa cum se bănuieşte, atunci făptaşii vor trebui traşi la răspundere, s-a mai arătat în acest comunicat.  După preşedintele SUA, Barack Obama, şi cancelara Germaniei, Angela Merkel, a solicitat şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, anchetarea incidentului de o echipă independentă. Adevărul trebuie să iasă cât de repede la lumină a spus acesta din urmă într-o declaraţie publicată pe internet. Şeful Casei Albe a purtat o convorbire telefonică, imediat după prăbuişirea avionului malaezian, cu şefa executivului din Berlin şi a luat contact cu premierul britanic, David Cameron, cu cel al Poloniei, Donald Tusk, precum şi cu primul ministru al Australiei, Tony Abbott. Cu Angela Merkel, Obama           s-a consultat şi pe tema adoptării de noi sancţiuni la adresa Moscovei.

Observatorii nu se pot mişca liber

Toţi cei 283 de pasageri precum şi cei 15 membri ai echipajului avionului de tip Boeing al companiei Malaysia Airlines şi-au peirdut viaţa joi seara. Între aceştia se numără 193 de olandezi, potrivit celor mai recente informaţii date publicităţii de Ministerul de Externe de la Haga sâmbătă, 28 de australieni şi patru germani. O purtătoare de cuvânt a OSCE a precizat că echipa de observatori sosită la faţa locului a fost împiedicată să se mişte liber. Astăzi urmează a-şi începe investigaţiile şi o comisie din Malaezia, condusă de ministrul malaezian al Transporturilor, Liow Tiong Lai. Printre victrime s-au aflat şi cel puţin şase delegaţi care urmeau să participe la conferinţa internaţională de la Melbourne, consacrată combaterii SIDA. Câţi dintre pasageri aveau acelaşi scop nu se ştie încă precis, presa vorbeşte de aprox. 100 de persoane – cunoscuţi cercetători în domeniu, între care Joep Lange din Olanda, reprezentanţi ai diferitelor organizaţii anti-SIDA, precum şi un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Să i se retragă lui Putin invitaţia ?

Australia a ameninţat, indirect, că i-ar putea retrage lui Putin invitaţia de a participa la summitul G20 pe care-l va găzdui, după cum a reieşit din declaraţiile făcute presei de premierul Tony Abbott. În Australia, ca dealtfel şi în Olanda, au fost arborate pretutindeni, drapelurile în bernă, în amintirea numeroaselor victime.

„Nu a fost accident”

Preşedintele SUA, Barack Obama, a formulat, ceea ce e fapt gândesc şi alţii, făcând Rusia co-responsabilă pentru acest tragic incident.

 

„Nu a fost accident. Totul s-a întâmplat datorită sprijinului rusesc” a spus Obama. Fără acest sprijin acţiunile separatiştilor pro-ruşi „n-ar funcţiona, aşa cum funcţionează”. E drept, a adăugat şeful Casei Albe, că nu trebuie trase concluzii pripite. Guvernul de la Moscova a respins toate acuzaţiile, făcând conducerea ucraineană responsabilă pentru cele petecute. Potrivit experţilor americani, Boeing-ul, aflat la o înălţime de 10.000 de metri, n-ar fi putut fi doborât decât de o armă foarte complexă. Sistemul sovietic Buk, elaborat în anii ’80 poate atinge şi o ţintă aflată la o înălţime de până la 25.000 de metri. Şi după prăbuşirea avionului în estul Ucrainei, unităţile guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi şi-au continuat luptele cu intensitate. Armata a reuşit să cucerească sud-estul oraşului Lugansk, după cum a anunţat, marţi la Kiev, ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Geletej.

 

 

RĂSTURNARE de situaţie în Ucraina. Rebelii au făcut anunţul.

Ș20.07.2014: Ziarul National

Liderii separatişti din Doneţk sunt dispuşi să garanteze securitatea experţilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaysian, în estul Ucrainei, dacă Administraţia de la Kiev va accepta un armistiţiu, relatează AFP, citat de Mediafax. „Noi garantăm securitatea experţilor internaţionali dacă Administraţia de la Kiev acceptă încetarea focului”, a declarat Andrei Purghin, „vicepremierul” autoproclamatei „Republici populare Doneţk”. „Invităm Kievul să accepte imediat un astfel de acord, cel puţin pe durata anchetei la locul prăbuşirii avionului”, a subliniat liderul separatist. Tot astăzi, patronul postului de televiziune de opoziție din Rusia „Dojdi”, Alexandr Vinokurov, a anunțat că președintele Vladimir Putin a plecat la Kiev, unde urmează să aibă o intrevedere cu președintele Petro Poroșenko. „Președintele Putin va propune colegului său soluții privind incetarea conflictului”, a scris Vinokurov.  Deocamdată această informație nu a fost confirmată de Kremlin sau de autoritășile de la Kiev. Statele Unite au exprimat preocupare, sâmbătă, în legătură cu lipsa de securitate la locul prăbuşirii avionului malaysian, în timp ce premierul Olandei, Mark Rutte, i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, să asume „responsabilitatea pentru insurgenţii susţinuţi de Moscova”. Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de persoane. Nu există supravieţuitori.

 

   

Iaţeniuk: Avionul malaysian a fost doborât de profesionişti!

     
Avionul malaysian a fost doborât de profesioniști și nu de gorile aflate în stare de ebrietate, a declarat premierul prooccidental al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, sugerând implicarea Rusiei în producerea tragediei, scrie mediafax.ro.„Aceste sisteme de rachete nu puteau fi manevrate de gorile în stare de ebrietate.

 

Doar nişte profesionişti erau capabili să identifice ţinta şi să lanseze acest tip de rachetă. Este posibil ca aceşti oameni să fi venit din Rusia”, a spus Iaţeniuk.Premierul ucrainean a dat asigurări că armata ucraineană nu a utilizat niciodată rachete în conflictul cu separatiştii proruşi. „În Ucraina nu este un război civil, ci o intervenţie coordonată de Rusia, susţinută de Rusia, finanţată de Rusia şi organizată de Rusia”, a subliniat Iaţeniuk. Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de persoane. Nu există supravieţuitori.Serviciile de spionaj americane au confirmat că Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, încercând să aducă echipamentele înapoi pe teritoriul rus după doborârea avionului de pasageri malaysian. „Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei”, declară un oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane.  „Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puţin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina”, a precizat oficialul american, care a preferat să rămână în anonimat.Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricaţie rusească.Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că „dovezile arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă ucraineană aflată sub controlul separatiştilor proruşi”, sugerând că au fost utilizate sisteme militare de fabricaţie rusească.

 

NOTA REDACȚIEI: Textul de mai sus ne-a parvenit de la domnul general IOAN COSTAȘ! Mulțumiri!