PROCURORUL LIVIU TUDOSE IL ACUZA PE PREDOIU – Arestat in urma unui dosar fabricat de DNA si achitat definitiv, adjunctul PCA Ploiesti i-a scris ministrului Justitiei, dupa ce acesta a initiat Memorandumul pentru desfiintarea SIIJ: c Nu ati spus nimic despre sutele de achitari… Ma tem ca se doreste prin desfiintarea SIIJ ingroparea dosarelor magistratilor care au facut abuzuri…Probabil ca ati avut de indeplinit un ordin”

Scris in Lumea Justitiei de: Bogdan GALCA 28 decembrie 2019 Vizualizari: 5273

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, Liviu Tudose (foto), il acuza pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu ca s-a identificat cu celebrii paraditori Lucian Onea si Mircea Negulescu dupa ce a initiat memorandumul pentru desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Procurorul Liviu Tudose a fost una din victimele lui Onea si Negulescu. Acesta a fost arestat intr-un dosar inceput de procurorul Mircea Negulescu, iar ulterior, cauza a fost preluata de procurorii Lucian Onea si Cerasela Raileanu, cei care au semnat rechizitoriul confirmat de fostul sef al Sectiei I DNA Gheorghe Popovici.

Intr-un final, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat definitiv pe procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, confirmand astfel inscenarea facuta de DNA. (click aici pentru a citi).

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Predoiu, Liviu Tudose ii reproseaza acestuia ca nu a scos un cuvintel in poledoaria facuta in sedinta de guvern din 27 decembrie 2019 pentru desfiintarea SIIJ despr „abuzuri si despre necesitatea respectarii drepturilor procesuale, a drepturilor fundamentale ale cetateanului roman, cetatean european”. Si nici despre sutele de achitari care vin dupa ani si ani de procese.

Procurorul Liviu Tudose arata in scrisoare ca se teme ca prin desfiintarea SIIJ se urmareste ingroparea dosarelor magistratilor care au facut abuzuri abominabile. Si, nu in ultimul rand, evitarea de a se ajunge la cei care le-au comandat.

Adjunctul PCA Ploiesti desfiinteaza motivele invocate de Catalin Predoiu pentru desfiintarea Sectiei speciale, printre care si acela ca au fost „retrageri de recursuri in dosare de mare coruptie”.

Astfel, Liviu Tudose il intreaba public pe Catalin Predoiu daca a avut o minima curiozitate sa se intereseze de ce s-a retras apelul in dosarul in care a fost cercetat si arestat timp de 113 zile, pentru ca apoi sa fie achitat definitiv de Completul de 5 judecatori ICCJ pentru ca „fapta nu exista”.

Adjunctul PCA Ploiesti il mai intreaba public pe ministrul Justitiei daca stie despre despre denunturi mincinoase secretizate, marturii false impuse prin constrangere si dictate de catre procurori, adrese intocmite in fals de catre procurori si inaintate judecatorilor: „Din pacate, din acest moment v-ati identificat cu autorii abuzurilor, cu Onea si Portocala, si va aflati in primele ore ale unei epoci pe care ati redeschis-o, prin girul dumneavoastra”.

Iata scrisoarea adresata de Liviu Tudose ministrului Justitiei:

„Domnule Ministru,

Din alocutiunea dumneavoastra in cadrul sedintei de guvern, am aflat in aceasta seara ca, in ciuda referendumului din vara anului 2019, se preconizeaza modificari ale Legii nr. 304/2004 prin instrumente juridice menite sa evite o dezbatere parlamentara. Se urmareste astfel ca legi organice sa fie modificate peste noapte, la propriu, cu ignorarea totala a unor puncte de vedere semnificative exprimate chiar de catre magistrati si de opinia publica.

Domnule Ministru PREDOIU, in aceasta alocutiune, constat in primul rand ca nu ati spus absolut nimic despre abuzuri si despre necesitatea respectarii drepturilor procesuale, a drepturilor fundamentale ale cetateanului roman, cetatean european.

Asistam, practic, la o repunere in situatia anterioara in care drepturile omului erau considerate un lux, iar justitia se facea pe ‘repede inainte’ si pe ‘bete’ reprezentate de arestari, defilari in catuse si trimiteri in judecata cu orice pret.

Nu ati spus nimic despre sutele de achitari care vin dupa ani si ani de procese si in care vietile oamenilor nu conteaza, pentru ca oamenii sunt considerati ‘bunuri fungibile’.

Ceea ce ma tem ca se doreste prin desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie este, de fapt, ingroparea dosarelor magistratilor care au facut abuzuri abominabile si, nu in ultimul rand, evitarea de a se ajunge la cei care au comandat si comis aceste abuzuri.

Pentru a justifica desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie domnule Ministru ati vorbit, printre altele, despre ‘retrageri de recursuri’ (fiind, de fapt, vorba despre o alta cale de atac, aceea a apelului), in dosare de ‘mare coruptie’.

Mi s-a parut pentru un moment ca parcurgeti un sentiment de jena vorbind despre acest lucru. Sau poate ca nu.

Probabil ca ati avut de indeplinit un ordin, un obiectiv al ‘politicii de guvernare’, pot sa inteleg asta… dar ati avut vreodata o minima curiozitate sa va interesati de ce s-a retras apelul in dosarul in care am fost cercetat si arestat in conditii inumane timp de 113 zile, pentru ca apoi sa fiu achitat pentru inexistenta faptelor? Cunoasteti despre denunturi mincinoase secretizate, marturii false impuse prin constrangere si dictate de catre procurori, adrese intocmite in fals de catre aceeasi procurori si inaintate judecatorilor? Cunoasteti despre acte procesuale cu continut fals? Dar despre fapte inventate si calcarea in picioare a drepturilor procesuale, a unui nivel minim al dreptului la aparare?

Eu cred ca dumneavoastra cunoasteti prea bine aceste aspecte sau cel putin asa ati lasat sa se creada cand v-a ‘picat’ bine, in momentul audierii dumneavoastra de catre Comisiile Parlamentare, anterior numirii in functia de Ministru. Atunci ati afirmat clar ca aveti cunostinta, printre altele, de abuzurile de la Ploiesti si ca va veti respecta juramantul de Ministru, veti face totul pentru ca aceste abuzuri sa nu se repete in Romania.

Astazi, intr-o maniera ce poate parea duplicitara, ati vorbit, ca fals argument al desfiintarii Sectiei, despre retragerea unei cai de atac, referindu-va probabil si la acest dosar devenit emblematic pentru abuzurile pe care le-ati condamnat anterior si amplu dezbatut in presa.

Din pacate, din acest moment, v-ati identificat cu autorii abuzurilor, cu Onea si Portocala si va aflati in primele ore ale unei epoci pe care ati redeschis-o, prin girul dumneavoastra. Acesti pseudo-magistrati cred si spera ca le vor fi acoperite abuzurile sau ca li se va prescrie raspunderea, dar eu, domnule Ministru, un cetatean al Romaniei al carui ministru sunteti, un cetatean purtator al stigmatului de ‘inculpat’, va asigur ca nu va fi asa si ca voi lupta atat cat va fi nevoie pentru ca aceste abuzuri sa fie recunoscute si sanctionate pe masura.

V-am admirat cu ani in urma domnule Ministru (al Ministerului ce se numea pe atunci ‘al drepturilor si libertatilor cetatenesti’) cand ati cerut scuze public unei femei pe nume Visan Viorica, pe care eu, ca procuror, prin demersuri legale am scos-o din inchisoare, unde executase pe nedrept 10 ani.

Ma intreb acum ce anume v-a facut ca intre timp sa va abandonati vechile principii? Trebuie sa treaca inca zece ani pentru ca o persoana aflata vremelnic in functia de ministru al Justitiei, sa exprime regrete mult prea tarzii si (poate!) sincere, pentru abuzurile si nedreptatile comise asupra cetatenilor statului pe care il reprezinta?”.