Sorin
george-turle@t-online.de
79.197.53.127
În răspuns la surena.
Mai clar un pic:

Quote
„A compara algoritmi Facebook cu „procurorul cibernetic” ,care nu este un robot, ci un soft ,”

Ambile cazuri lucreaza pe baza de algoritmi si urmeaza acelasi principiu: un set restrans de reguli pe care le urmeaza pentru a obtine un rezultat final. La ambele, regulie sunt inputul care consta intr-un caz din regulamenul (politica) firmei, iar in celalalt, legislatia, plus evaluarea postarilor (FB), a activitatii profesionale (Amazon) sau a faptelor presupuse ale suspectului. In fapt, algoritmii lui FB si Amazon iau singure decizia ce se intampla cu subiectul, in celalalt se formuleaza setul de acuzatii, fara ca asta sa implice vreo decizie finala. Sunt constienti ca respectivii algoritmi nu sunt infailibili, au rata de eroare anuntata chiar de designerii algoritmului.

” “The accuracy of 97 per cent may be high from a technological point of view, but there will always be a chance of a mistake,” said the prosecutor, who requested not to be named because of the sensitivity of the issue. “Who will take responsibility when it happens? The prosecutor, the machine or the designer of the algorithm?” ”

Nu cred, totus,i ca acest AI va fi mai mult decat un asistent, destinat eficientizarii muncii procurorului, ca doar nu ne inchipuim judecatorul stand de vorba cu un laptop intr-o sala de judecata, nici nu i-or trimite pe procurori in somaj. De asemenea, daca toata acuzarea ar fi lasata pe seama unui algoritm, care lucreaza cu acel set restrans de variabile, mai curand ar face treaba unui avocat, cat de cat versat, mult mai usoara. Pe de alta parte nici factorul uman (procurorul uman) nu este ferit de eroare, iar daca e sa ne gandim pina la formulari de acuzatii tendentioase, aici e chiar mai susceptibil un procuror uman aservit sistemului. Una peste alta, cred ca mai mult decat un asistent de procuror nu va fi, ramane de vazut.
In alta ordine de idei, nemtii folosesc si ei deja AI in politie si procuratura pentru investigatii, scanarea materialelor gen dispozitive hard disk, diverselor baze de date, filtrarea si evaluarea probelor samd. Datorita marjelor de eroare existente si neintelegerii algoritmilor firmelor furnizoare de AI (precum si posibilitatea ca acestea ar putea ajunge in posesia unor date confidentiale si sa le foloseasca abuziv, procuraturile lucreaza la dezvoltarea prorpiului AI.

https://www.wsj.com/articles/german-prosecutors-are-building-ai-in-house-11614335402

*
Nota redacției – La câtă corupție este în justiție, intervenția unui procuror automat nu poate să fie decât binevenită. O speranță de care avem nevoie!