Doctrina „3 războaie” stă la baza campaniei întinse a PCC pentru a se infiltra în vest: raport

28 septembrie 2021 Actualizat: 29 septembrie 2021
mai mare mai mic

Razboi psihologic. Războiul opiniei publice. Războiul legal.

Cunoscute sub numele de doctrina „celor trei războaie” și relativ necunoscute în Occident, aceste concepte servesc drept strategii cheie care ghidează Partidul Comunist Chinez ( PCC ) în încercarea sa de a câștiga un război împotriva lumii libere fără a trage o singură lovitură.

Războiul psihologic încearcă să demoralizeze inamicul; războiul opiniei publice încearcă să modeleze inimile și mințile maselor; războiul juridic urmărește utilizarea sistemelor de drept pentru a descuraja atacurile inamice.

Această explicație a fost prezentată într-un raport de 650 de pagini lansat recent, care oferă o ilustrare cuprinzătoare a operațiunilor globale de influență ale regimului comunist chinez . Raportul în limba franceză a fost publicat de Institutul de Studii Strategice al Școlilor Militare (IRSEM), o agenție independentă afiliată la Ministerul Forțelor Armate franceze.

Combinate cu o altă doctrină cheie a PCC numită lucrarea „Frontului Unit”, aceste principii au fost supuse unei campanii uluitoare a regimului chinez pentru a-și extinde influența și infiltrarea în democrațiile occidentale, se precizează în raport.

Frontul Unit, descris de primul lider al PCC Mao Zedong ca o „armă magică”, este o politică care, conform raportului, implică regimul „eliminarea dușmanilor săi interni și externi, controlul grupurilor care îi pot contesta autoritatea, construirea unei coaliții în jurul partidului pentru a-și servi interesele și a-și proiecta influența în străinătate ”.

Raportul vine în contextul creșterii împingerii Occidentului împotriva agresiunilor PCC, inclusiv abuzurile sale grave ale drepturilor omului, furtul rampant al proprietății intelectuale, constrângerea economică și asertivitatea militară.

Efort de măturare

Ghidat de astfel de strategii, regimul chinez a construit o infrastructură extinsă, cu acoperire globală, formată dintr-o rețea largă de actori de stat și nestatali pentru a-și executa planurile.

Potrivit IRSEM, operațiunile de influență ale Beijingului în străinătate au două obiective principale: „seducerea și subjugarea publicului străin prin crearea unei narațiuni pozitive despre China” și „mai presus de toate, infiltrarea și constrângerea”.

„Infiltrarea își propune să pătrundă încet societățile opuse, pentru a împiedica orice înclinație de a acționa împotriva intereselor partidului”, se menționează în raport.

„Coerciția corespunde extinderii treptate a diplomației„ punitive ”sau„ coercitive ”pentru a deveni o politică de sancționare sistematică împotriva oricărui stat, organizație, întreprindere sau individ care amenință interesele partidului.”

Țintele campaniilor PCC acoperă întregul spectru al societății. Domeniile cheie ale câmpului de luptă includ educația, mass-media, politica, cultura și social media.

Munca frontului unit în acțiune

O mare parte din eforturile Frontului Unit de peste mări ale Beijingului se desfășoară printr-o „rețea nebuloasă de intermediari” coordonată vag de organele PCC, inclusiv ambasadele și consulatele chineze, și Departamentul de lucru al Frontului Unit al partidului, se arată în raport.

Într-un discurs din 2020 , asistentul secretar de stat pentru afacerile din Asia de Est și Pacific, David Stilwell, a declarat că PCC utilizează mii de grupuri de peste mări care desfășoară operațiuni de influență politică, suprimă mișcările disidente, adună informații și facilitează transferul de tehnologie către China.

În timp ce unele organizații ale Frontului Unit își declară public afilierea la Beijing, „majoritatea încearcă să se prezinte ca ONG-uri independente, de tip popular, forumuri de schimb cultural, asociații de„ prietenie ”, camere de comerț, mijloace de informare în masă sau grupuri academice”, a spus Stilwell la momentul.

O anchetă din 2020 realizată de Newsweek a descoperit aproximativ 600 de astfel de grupuri în Statele Unite.

Unul dintre aceste grupuri evidențiate în raport este Fundația de schimb China-Statele Unite (CUSEF).

CUSEF este o organizație non-profit din Hong Kong, condusă de miliardarul și oficialul regimului chinez Tung Chee-hwa, care se propune ca un grup independent care lucrează pentru a furniza dialoguri și schimburi SUA-China. Dar, în realitate, „funcționează ca o organizație frontală de facto pentru guvernul RPC [Republica Populară Chineză” ”, se menționează în raport, citând concluziile unui studiu din 2020 realizat de Jamestown Foundation , un grup de reflecție din Washington. Grupul este, de asemenea, înregistrat în temeiul Legii privind înregistrarea agenților străini din SUA (FARA).

Grupul a încheiat o serie de parteneriate cu o serie de prestigioase grupuri de reflecție și universități americane, pe care IRSEM le-a caracterizat ca o încercare de a „spăla” activitățile sale de influență. Partenerii includ Universitatea Johns Hopkins, Institutul Est-Vest, Carnegie Endowment for Peace, Atlantic Council și Brookings Institution.

La începutul acestui an, legăturile CUSEF cu Fondul Carnegie pentru Pace Internațională au fost în centrul atenției în timpul audierii de nominalizare pentru directorul CIA, William Burns. Înainte de nominalizare, Burns a ocupat funcția de președinte al grupului de reflecție. În fața criticilor din partea parlamentarilor republicani, Burns a declarat în ședința Senatului că a „moștenit” relația lui Carnegie cu CUSEF, dar a întrerupt legăturile cu grupul „nu după mult timp” și-a început mandatul în 2015. Burns a mai spus că este „din ce în ce mai îngrijorat de extindere operațiunilor de influență chineze. ”

Grupul sponsorizează, de asemenea, numeroase dialoguri la nivel înalt între oficialii PCC și personalități militare și politice americane, se arată în raport.

Mass-media din SUA a fost, de asemenea, vizată de CUSEF. A organizat excursii în China pentru mai mult de 120 de jurnaliști de la aproape 50 de mijloace de comunicare în masă din SUA din 2009, a raportat anterior The Epoch Times .

Din 2009 până în 2017, CUSEF a găzduit, de asemenea, o serie de mese și întâlniri cu directori și editori din 35 de magazine, inclusiv revista Time, The Wall Street Journal, Forbes, The New York Times, The Associated Press și Reuters. Documentele FARA ale grupului au descris mesele, găzduite de fondatorul CUSEF, Tung, ca fiind „de neprețuit pentru eficacitatea lor în susținerea sprijinului din partea liderilor din industria știrilor”.

The Epoch Times a contactat CUSEF pentru comentarii.

Represiune

Populațiile etnice chineze de peste mări, chiar și cele care nu sunt cetățeni chinezi, se găsesc ca „ ținte prioritare ” ale operațiunilor de influență ale Beijingului, potrivit raportului. Un obiectiv, potrivit IRSEM, este de a controla diaspora astfel încât „acestea să nu reprezinte o amenințare la adresa puterii;” cealaltă este „mobilizarea acestora pentru a-și servi interesele”.

Descris de Freedom House ca fiind cel mai mare autor al represiunii transnaționale din lume, Beijing a vizat o serie de grupuri de disidenți din străinătate, inclusiv musulmani uigur, activiști pentru drepturi, susținători ai democrației din Hong Kong și practicanți Falun Gong.

Victimele se confruntă cu atacuri fizice, amenințări, supraveghere, hărțuire și intimidare de către agenții chinezi sau împuterniciții lor, personal sau online, a declarat grupul de advocacy într-un raport din februarie.

Într-un exemplu extrem, Freedom House a remarcat cazul lui Sun Yi, un practicant Falun Gong care a supraviețuit închisorii în cunoscutul lagăr de muncă chinez Masanjia. Falun Gong este o practică spirituală care a fost persecutată brutal de PCC de mai bine de două decenii.

În timp ce era reținut, Sun a strecurat o scrisoare SOS într-un decor de Halloween pentru export. Ulterior, a fost găsit de o femeie americană în 2012. El a filmat un documentar cu imagini sub acoperire care detaliază experiențele sale și a evadat în Indonezia.

În 2017, Sun a murit de insuficiență renală bruscă. Familia sa a spus că Sun nu a avut niciodată probleme cu rinichii, iar spitalul nu a oferit detalii concrete despre moartea sa și s-a grăbit să-i fie incinerat corpul. Nu a fost efectuată nicio autopsie. Aceste circumstanțe i-au determinat pe suporterii lui Sun să suspecteze jocul prost.

Cathy He

Cathy He
CHINA REPORTER