Sorin
947 aprobate

george-turle@t-online.de
93.229.28.29

 

Din articolul citat:

„Prin urmare, Ucraina cere mai mult de la aliații săi occidentali: mai multe tancuri, mai multe muniții. Consilier al șefului Președinției. Mykhailo Podolyak a emis un tweet – în ajunul unei noi întâlniri a miniștrilor NATO din 15 iunie la Bruxelles – cu cereri foarte specifice
• 1.000 obuziere 155 mm;
• 300 MLRS;
• 500 tancuri;
• 2.000 de vehicule blindate;
• 1.000 de drone. ”

Cererea e mult supralicitata, desigur. Presupunand ca s-ar accelera productia de armament in SUA, UK etc. (lucru in principiu perfect posibil), pentru a se recompleta intern echipamentul trimis, nu ai capacitatea sa instruiesti atata personal pe termen scurt si mediu.

-1000 de obuziere de 155…acest tip, care e standard NATO, sub forma de M777, FH70 si diverse autopropulsate, au inceput sa intre din luna mai. Ele au fost anuntate pe la sfarsitul lui aprilie, probabil au inceput sa fie amplasate pe terenul de lupta prin a doua jumate a lui mai. In total sunt vreo 150. Probabil se va putea ajunge ca 1,5 pina la 2 x cat au primit pina acum, pentru a se ajunge la un total de 350….poate catre 400. Munitia va fi aproape toata standard. Munitie gen Excalibur e fosrte sofisticata si extrem de precisa, dar foarte scumpa. In momentul de fata un asemenea obuz costa cam 150 de mii de dolar, se spune ca, in conditiile unei productii accelerate, de masa, pretul ar putea cobora pina la 30 de mii. Dar astea probabil vor fi de ordinul zecilor pina pe la vreo 100 livrate.

-300 MRLS…e o (mare) supralicitare clara, sau poate se refera la ceva gen „orice tip de MRLS”. Arestovich vorbea de 60 de Himars sau M270 (ca necesar si ca un fel de asa numit coloana de sustinere, backbone) si probabil ca pe acolo se va ajunge.

-500 de tancuri…aici situatia e complicata, nu poti trece de pe T-72 si T-80 pe ceva gen Abrams sau Leopard fara stagiu de pregatire serios. Sunt pur si simplu alt gen de meniu, trebuie o tranzitie. Probabil 3 luni minim pentru a le putea integra cu succes. E posibil ca unele pregatiri sa fi inceput de prin martie-aprilie, dar mai mult de 100-120 de bucati nu prea vad cum ar putea fi pregatite pentru vara asta, sau ceva de genul. Statistica ucrainenilor spune ca au primit cca. 300 de tancuri dinafara, dar din cele din spatiul est-european, gen T-72M1-rile de la polonezi. Tancuri dealtfel destul de bune, cu armura reactiva, sistem optic si de stabilizare imbunatatit, gps etc.

-2000 de vehicule blindate…cam acelasi lucru ca mai sus, probabil vreo 500 va fi limita realista, care ar putea ajunge sa fie folosita, prin urmare livrata.

-1000 de drone…nu-mi inchipui sa fie vorba de drone gen Bayraktar (nu mai vorbesc de altele mai sofisticate, ar fi vise. Se vor primi si din acestea, dar in mod realist, numarul asta ar include si dronele de recunoastere si cele de tip kamikaze (Switchblade).

-de avioane nu poate fi vorba, in orice caz, nu la un nivel semnificativ…sa formezi ceva de genul un batalion (nu mai vorbim de regiment), ai de lucru vreo 6 luni si asta pe repede inainte spre „merge si asa…”. In prezent in vest se spune ca se pregateste ceva de marimea unui escadron, care va fi probabil destinat unor misiuni de atac punctuale, dar nu va fi vorba de ceva de proportii. In schimb se poate completa antiaeriana.

Armata ucraineana s-a instruit dupa model NATO dpdv tactic, dar a ramas dotata tot cu echipament propriu, de tip sovietic. Armata insa fara nici un fel de discutie s-a format si s-a eficientizat enorm. E destul sa se faca comparatia cu armata ucraneana de pina in 2014-2015, practic ca si inexistenta. Slaba, haotica, lovita de anemie morala, pierzand Crimea (si ar fi putut la acea data pierde mult mai mult) fara sa incerce barem ceva.
Daca integrarea de armament ar fi inceput acum 2-3 ani, sa zicem, plus o parte din industria militara sa se standardizeze si ea (de exemplu sa fi fabricat si ei munitie de 155 si eventual rachete M30/M31 sau o gama de drone), lucrurile ar fi fost mai simple. Un exemplu de tari din afara NATO dar la ani lumina din punctul asta de vedere, sunt Finlanda si Suedia.
In prima faza s-au descurcat foarte bine cu ce au avut si cu echipamentul portabil primit de la tarile din NATO ( Javelin, NLAW, Stinger…). Echipamente excelente, dar de natura defensiva. Acum paradigma difera, suprafata e mult mai mica, e un gen de ofensiva aproape pe loc, densitatea de echipament al armatei ruse pe aceasta suprafata se face simtita (artileria, bineinteles, in principal), iar logistica e mult-mult simplificata (scurtata). Problema principala a ucrainenilor acum (probabil singura care conteaza), e munitia. Munitia pentru echipamentele rusesti o produc doar rusii, vestul nu-i poate ajuta la capitolul asta. De aceea, cata au, trebuie sa tina de ea si sa se bazeze preponderent pe cea primita din vest.

Scopul principal acum si prioritatea numarul unu ar trebui sa fie sudul, Herson si Melitopol, care pe termen lung sunt teluri realizabile. Eu cred ca vor putea fi realizate pe parcusul lui iulie, cel tarziu pina pe la inceputul lui august. Donbass e mai complicat, cu bataie mai lunga. Acolo e de asteptat un conflict de durata. Ca timp, ma astept ca Severodonetsk sa cada in cateva zile (e o anomalie oarecum ca a rezistat atat…e zona cu cea mai mare concentrare de trupe rusesti, alaturi de Izium), Lysychans va dura mai mult, e o pozitie buna, aparata din doua directii de Siwerski Donetsk si e pe teren mai inalt. Intr-un final, din lipsa de paritate la echipament, se va produce si retragerea (probabil a intregii pungi), eu cred ca va fi cam in 4 saptamani. Sigur, linia de aparare de-a lungul raului e foarte greu de trecut, dar depinde de ce se intampla dinspre sud, dinspre Popasna in sus. Orice peste asta consider ca ar cam depasi asteptarile, iar rezistenta cea mare va fi pe linia Sloviansk-Kramatorsk-Bakhmut, unde s-au contruit in ultimii ani multiple linii de aparare. In zona aia si in zona Harkovului conflictul ca ingheta cred pentru vreme destul de lunga.