Printează-le pe toate
Într-o fereastră nouă

Stratfor

Mesaje primite
x

Mihai Vinereanu

19:14 (Acum 1 oră)

către mine, Ion
Stimate Domnule Profesor,
aveți alăturat textul despre previziunile Strafor.
Mult succes și tot binele,
M. Vinereanu
CE NE VA ADUCE DECENIUL 2016-2025
Strategic Forecasting (prescurtat Stratfor) care poate fi tradus ca Previziuni (Prognoze) Strategice este o companie americană care aduce în prim plan evenimente care se presupune că vor avea loc pe parcursul  deceniului care urmează, în cazul de față, 2016-2025. O serie dintre aceste prognoze privesc Europa și chiar România. De aceea cred că noi, românii trebuie să știm din timp ce va urma și să acționăm în consecință. Amintim că Stratfor are o bună reputație pentru prognozele care le-a făcut în trecut mai ales că între angajații acestei companii se afă mulți ofițeri (în retragere)  ai CIA, oameni care cunosc bine dedesubturile politicii americane și mondiale, ceea ce le permite să “prevadă” viitorul cu destulă precizie.
După Stratfor, în Europa (UE) și în alte părți ale globului vor avea loc shimbări majore. Acest lucru este deja în dezvoltare și destul de vizibil, mai ales după Brexit. UE se va restructura mult. Germania va decădea într-o oarecare măsură, în timp ce Polonia va deveni un centru de putere politică și economică în regiune și în Europa. Rusia va slăbi considerabil și ca atare va da multă autonomie diverselor regiuni din Federația Rusă care vor deveni practic aproape independente și se vor confrunta între ele.
Un fapt extrem de important exprimat fără ocolișuri de către cei de la Stratfor este faptul că România, Polonia și Ungaria vor primi înapoi teritorii pierdute, răpite de Rusia sau Uniunea Sovietică, “în diferite perioade istorice”  (expresia le aparține). Prin urmare, trebuie ca, în anii ce vin până cel târziu 2020-2025, România să se reunească cu Republica Moldova, iar anumite teritorii din Ukraina, precum Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, sudul Basarabiiei  să fie realipite României.
Aș dori să adaug că dacă Polonia va cunoaște, după cum spun experții Strafor, un boom economic în această deceniu, este de presups ca în deceniul care va urma, 2025-2035 să aibă loc un boom economic și în România, dar pentru asta trebuie să pregătim lucrurile din timp. De aceea, Partidul România Mare, în noua sa formă, trebuie să ajungă la putere și să acopere cele două decenii 2016-2035, așa cum am afirmat și mai devreme, chiar înainte de a cunoaște prognozele Stratfor. România a fost adusă pe marginea prăpastiei de partidele post-decembriste și va trebui restructurată întreaga societate românească, sub diferitele ei forme. Această sarcină revine Partidului România Mare.
 În final, Uniunea Europeană va fi mult restructurată, țările Europei vor se vor regrupa (mai mult neoficial) în patru zone, anume: Europa de Vest, Europa de Est, Insulele Britanice și Pennisula Scandinavă, mai mult după numite afinități culturale și politice.
Pe de altă parte, având în vedere recentele evenimente politice din Turcia, țară care se pare că va juca un rol major în viitor în Orientul Mijlociu, rolul său fiind direct legat de politica americană în această regiune. Stratfor afirmă că America se va retrage din Orientul Mijlociu și din alte zone din lume, cu toate că Orientul Mijlociu este în fierbere. Tot ei susțin că aici vor continua războaiele civile, iar țările create de puterile occidentale după Primul Război Mondial se vor destrăma. În schimb, America va lăsa controlul regiunii Turciei, care înainte de acest război mondial își întindea stăpânirea și peste această regiune. Este aproape sigur că Turcia va deveni un stat islamic precum Iranul, dar cu o singură mare diferență: anume, dacă Iranul este condus de iranieni islamiști și naționaliști, Turcia este controlată deja de cripto-evrei, în frunte cu Erdogan, fapt binecunoscut în Turcia, dar poporul de rând trece cu vederea acest detaliu în schimbul promisiunii revenirii la gloria de altă dată a imperiului turc și la o societate islamică, dorită de poporul de jos. Despre originea evereiască a lui Erdogan și a altor lideri turci s-a scris mult în Turcia. Mulți analiști consideră că “puciul” din Turcia care a avut loc de curând a fost unul regizat de însuși Erdogan și oamenii săi (cu concursul direct al Israelului și al Americii), cu scopul de a elimina din viața politică, socială și culturală a Turciei ultimele rămășițe ale unei Turcii laice, kemaliste. Din păcate nu putem intra aici în detalii, dar scriu toate astea în cunoștință de cauză după o documentare destul de minuțioasă. Vom putea reveni cu detalii cu o altă ocazie. Se știe că la scurt din după “puci”, Erdogan a arestat sau a demis mai multe mii de persoane aflate în poziții importante din societatea turcă. Toate aceste detalii sânt bine cunoscute de presă și politicienii occidentali, dar nu sânt aproape deloc mediatizate, pentru că totul se desfășoară după un program bine stabilit. În plus, este de presupus că Turcia va deveni, de asemenea, ostilă Europei. Evenimentele din vara trecută confirmă acest lucru.
În afara Europei și a Orientului Mijlociu, China va cunoaște o încetinire a progresului său economic, cum este și firesc, având în vedere că această țară a evoluat mult din punct de vedere ecnomic în ultimele decenii. Aste nu înseamnă că China nu va continua să fie a doua mare putere a lumii care va contiuna să joace un rol major în politica internațională. O serie de companii americane, se vor retrage din China, plecând spre alte țări mai mici (16 la număr, totalizând cca 1. 200. 000. 000 de locuitori, China are acum peste 1. 500. 000. 000) din Asia, America de Sud și Africa care la rândul lor vor cunoaște un mare avânt economic.
Mihai Vinereanu                                               2, August, 2016